Thursday, September 19, 2024
Home » Κλυδωνισμοί, καμώματα ή αφορμες;

Κλυδωνισμοί, καμώματα ή αφορμες;

0 comments

Όσο καιρό το Κυπριακό βρισκόταν σε λήθαργο, δεν υπήρχε και πεδίο για να αναδειχθούν οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Διότι για να είμαστε δίκαιοι, οι διαφωνίες αυτές ανέκαθεν υπήρχαν. Τόσο με το ΔΗΚΟ, όσο και με την ΕΔΕΚ. Με την ΔΗΠΑ είναι λίγο διαφορετικά τα δεδομένα καθότι οι θέσεις των δυο πλευρών δεν είναι σε μεγάλη απόσταση.

Σε ο,τι αφορά όμως το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, ήταν αναμενόμενο πώς κάποια στιγμή αυτές οι διαφωνίες θα έβγαιναν στην επιφάνεια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μπορεί να μην υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, στην ελάχιστη όμως κινητικότητα που πήγε να προκύψει και στις πρώτες δηλώσεις που έγιναν, διαφάνηκε αυτή η διαφορετική προσέγγιση.

Από την μια είναι η επιστολή των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ στον Νικόλα Παπαδόπουλο από τον οποίο ζητούν να συγκαλέσει συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με θέμα όλα αυτά που λέχθηκαν σε σχέση με το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική Κυβέρνηση. Καταλήγουν μάλιστα στην επιστολή τους με την υπόδειξη ότι πρέπει να αποφασίσουν πώς το ΔΗΚΟ τοποθετείται απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.

«Για τους πιο πάνω λόγους, ζητούμε όπως η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος συνέλθει άμεσα για συζήτηση των προαναφερόμενων θεμάτων για ενδελεχή ενημέρωση από εσάς για την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος μέσα από τις εξελίξεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Τι ακριβώς θέλουν να συζητήσουν; Και τι εννοούν όταν αναφέρουν ότι θέλουν να συζητήσουν για την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος; Το προφανές είναι ότι θέλουν να τεθεί θέμα κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα και να στηρίζει μία Κυβέρνηση με την οποία διαφωνούν έντονα με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό. Μπορεί οι τρεις βουλευτές, Χρίστος Ορφανιδης, Ζαχαραίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς, να θεωρούνται ως οι εκφραστές της πιο σκληρής γραμμής του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, ωστόσο είναι και το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που τίθεται θέμα. Τέθηκε και στην συνεδρία της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, με τον Χρίστο Ορφανίδη να θέτει θέμα ακόμα ακόμα και αλλαγή της θέσης του κόμματος σε σχέση με την στήριξη της ΔΔΟ ως μορφής λύσης του Κυπριακού.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ακόμα και στην ομιλία του στην επετειακή συνεδρία της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, μίλησε για στήριξη και όχι υπονόμευση του Προέδρο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ωστόσο με την εσωκομματική πίεση προς τον ίδιο να αυξάνεται, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση του αυτή.

Αν ευσταθούν μάλιστα οι πληροφορίες που θέλουν το ΔΗΚΟ να το έχει πάρει απόφαση ότι δεν θα στηρίξει επανεκλογή Νίκου Χριστοδυλίδη, τότε η αλλαγή πλεύσης και η δημόσια διαφωνία, είναι θέμα χρόνου.

Αισθητή όμως είναι πλέον και η διαφοροποίηση της ΕΔΕΚ η οποία με ανακοίνωση της το Σάββατο έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της διαφωνίας της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε ο,τι αφορά τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Ήταν η πρώτη φορά που η ΕΔΕΚ βγαίνει δημόσια τόσο ξεκάθαρα να δείξει τη διαφωνία της με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι δεν έχουν, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανέμεναν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη μια διαβούλευση μαζί τους, ή τουλάχιστον να ακούει τις θέσεις τους, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.

Όλα αυτά δεν είναι άσχετα βέβαια και με τα εσωκομματικά ζητήματα που έχουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και δεν έχουν να κάνουν με την παρουσία τους στο κυβερνητικό σχήμα. Ανέμενα βέβαια ότι με την παρουσία τους στην Κυβέρνηση θα είχαν και τα ίδια κομματικά οφέλη. Κάπου όμως η συνταγή δεν βγήκε και στην επιφάνεια βγαίνουν πλέον όλα τα υπόλοιπα.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More