Η Λευκωσία εντείνει τις διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις προκειμένου να αποτρέψει υλοποίηση των τουρκικών επεκτατικών τουρκικών βλέψεων στην περιοχή. Παράλληλα σχεδιάζει και κινήσεις σε νομικό επίπεδο προκειμένου να αποτρέψει νέα τετελεσμένα στην αποκλειστική οικονομικής της ζώνη. Η τριμερής του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου θα ασχοληθεί και με τις τουρκικές ενέργειες στη Συρία και στην περιοχή ευρύτερα.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου «η κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και δεν θέλει να βρεθεί η Κύπρος προ τετελεσμένων γεγονότων». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε πως η η Κύπρος δεν μπορεί με φυσικούς όρους να αποτρέψει την Τουρκία από ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επιχειρεί να το πράξει με νομικούς και πολιτικούς όρους.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο, λειτουργώντας προληπτικά για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. “Παρακολουθούμε”, είπε, “τις εξελίξεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διασφαλίσουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα”.
Στο κάδρο και το ψευδοκράτος: Οι κινήσεις της Λευκωσίας έρχονται σε συνέχεια των όσων έχουν λεχθεί από τουρκικής πλευράς. Δημοσίευμα της τουρκικής Τζουμχουριέτ (πηγή ΓΤΠ) δείχνει πως στο κάδρο των τουρκικών σχεδιασμών μπαίνει και το ψευδοκράτος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται σε μια μελλοντική συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας:
«Με τη συμφωνία που η Άγκυρα και η Δαμασκός σκοπεύουν να εφαρμόσουν, η Συρία θα κερδίσει περίπου 20% περισσότερη θαλάσσια περιοχή από την περιοχή που καθορίζεται στον χάρτη της Σεβίλλης που πρότεινε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [Σημ. Μετ. Όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία]. Η Τουρκία, από την άλλη, αναμένεται να αποκτήσει θαλάσσια δικαιοδοσία περίπου 7.660 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επιπλέον, εάν η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) συμπεριληφθεί στην πιθανή συμφωνία, η χώρα αυτή θα αναγνωριστεί de facto».
Ο Γιανκί Μπαγκτσίογλου, αναπληρωτής πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ακόμα πως «με τη συμφωνία που σχεδιάζεται να γίνει με τη Συρία πρώτα απ’ όλα, η ρύθμιση της Τουρκίας σύμφωνα με τις αρχές της φυσικής επέκτασης και ο καθορισμός της κύριας οριοθέτησης της ηπειρωτικής χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα όρια της συμφωνίας που υπογράφηκε με την ΤΔΒΚ το 2011, η Τουρκία θα είναι σε καλύτερη θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο σε διεθνείς πλατφόρμες. Σε περίπτωση που οι δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου μεταξύ των δύο κρατών συμπεριληφθούν στη συμφωνία, η Τουρκία θα έχει λόγο στην περιοχή, η οποία θεωρείται σημαντική λεκάνη φυσικού αερίου / πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και θα είναι σε θέση να κερδίσει οικονομικά οφέλη. Επιπλέον, με τη συμφωνία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα μπορέσουν να συνταχθούν με το μέρος μας από νομική άποψη. Λιβύη, Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, ΤΔΒΚ και Τουρκία».
Στην ατζέντα του Καΐρου: Στις 8 Ιανουαρίου 2025 θα συναντηθούν στο Κάιρο οι πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και στην ατζέντα θα είναι και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η τριμερής της Αιγύπτου είναι ακόμη μια σημαντική σύνοδο που συμβάλλει στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών και υπογραμμίζει τη δέσμευση μέσα από τη μεταξύ τους συνεργασία να προωθήσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η επικείμενη σύνοδος θα εστιάσει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στην ενέργεια και στην κλιματική αλλαγή, με την ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου ως κόμβου ενεργειακής ασφάλειας, στην περιφερειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα, μέσα από συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση απειλών και της παράνομης μετανάστευσης, στην οικονομία και στις επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας και των υποδομών, και στον τομέα πολιτισμού και εκπαίδευσης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.
Στη Δαμασκό και ο Μπαϊρακτάρ
Η Τουρκία σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία και να βοηθήσει τη χώρα να ενισχύσει τις ενεργειακές της υποδομές, δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις νέες συριακές αρχές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο Μπαϊρακτάρ, που είχε συνάντηση με δημοσιογράφους τουρκικών μέσων, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία, της οποίας ενδέχεται να ηγείται, σχεδιάζει να μεταβεί στη Συρία σήμερα Σάββατο για να συζητήσει για την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας, την αποκατάσταση των υποδομών και άλλα ζητήματα.
«Πρέπει να προσφέρουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές της Συρίας που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί», επεσήμανε ο Τούρκος Υπουργός, όπως έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.
«Υπάρχει ανάγκη για τα πάντα στη Συρία. Θα εργαστούμε πάνω σε ένα σχέδιο για τις υποδομές με τους ηγέτες εκεί», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στον Λίβανο, μέσω της Συρίας.
Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι η Άγκυρα εξετάζει τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Συρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς η παραγωγή και των δύο μειώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου.
«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ωριμάσουν, από τη δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία ως την Τουρκία, την ένωση αυτού με τον αγωγό Ιράκ- Τουρκίας», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.
Πηγή: Φilenews