Friday, September 20, 2024
Home » Καταχρηστικές ρήτρες και κακές πρακτικές τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Καταχρηστικές ρήτρες και κακές πρακτικές τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

0 comments

Καταχρηστικές ρήτρες και κακές πρακτικές τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών, καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Πολλές φορές το ΑΚΕΛ ανέδειξε τηναπαράδεκτη πρακτική των καταχρηστικών ρητρών και υπερχρεώσεων που εφαρμόζουν τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά. Πολλές φορές επίσης ανέδειξε την πολιτική κάλυψη και στήριξη που τυγχάνουν οι τράπεζες από διάφορα κατεστημένα και πολιτικά κέντρα, αναφέρει σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Advertisement

«Την απαράδεκτη πρακτική των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών ανέδειξε ξανά ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Γεωργίου, με ερώτηση που έθεσε ενώπιον του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ντιτιέ Ρέιντερς με αφορμή απόφαση κυπριακής τράπεζας σε βάρος δανειολήπτη. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση και την απάντηση του Επιτρόπου θα ενημερώσει ο Γιώργος. Λέω ξανά, γιατί και πριν από μερικά χρόνια με μια άλλη ερώτησή του προς τον αρμόδιο επίτροπο ο Γιώργος είχε αποκαλύψει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έκρυψε στα συρτάρια ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία δικαιωμάτων των δανειοληπτών».

«Αυτό που εγώ θέλω να αναδείξω είναι την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν μπορεί να αφήνονται τράπεζες να ακολουθούν καταχρηστικές πολιτικές και πρακτικές. Δεν μπορεί κυβέρνηση και κάποια κόμματα, είτε δια της σιωπής τους είτε δια της ψήφισης νομοθεσιών να καλύπτουν και να ενθαρρύνουν αυτές τις πρακτικές».

Και συνεχίζει, «με αυτή την ευκαιρία θέλω να αναφερθώ στην πρόταση που το ΑΚΕΛ κατέθεσε στη Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, τα οποία προκύπτουν σε ένα μεγάλο βαθμό από την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας του κράτους να ασκεί κοινωνική πολιτική. Την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο αυξάνονταν ακόμα κι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα είχε μειώσει».

«Κυβέρνηση και κόμματα έσπευσαν από την αρχή να τοποθετηθούν εναντίον της πρότασης, πριν καν την δουν και τη συζητήσουν. Όταν όμως έρχονται νομοσχέδια υπέρ των τραπεζών δεν κουράζονται να τα ψηφίζουν.

Η Κεντρική Τράπεζα οφείλει όχι μόνο να τοποθετηθεί για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις υπερχρεώσεις που ακολουθούν τράπεζες, αλλά και να τις αντιμετωπίσει. Είναι υποχρέωσή της να το κάνει.

Και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ασκεί την επιρροή της και ως εκ του ρόλου της να προστατεύει την κοινωνία και την οικονομία από την αυθαιρεσία των τραπεζών και όχι να απεμπολεί τις ευθύνες της επαναλαμβάνοντας απλά και μονοσήμαντα ότι δεν είναι δική της ευθύνη.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και να υποβάλλει προτάσεις, όπως αυτή με τα υπερκέρδη των τραπεζών, προκειμένου να προστατεύσει την κοινωνία και την οικονομία από τις όποιες αυθαιρεσίες και κακές πρακτικές».

Όσα είπε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου

Ανοίξαμε λοιπόν το ζήτημα, προς τον αρμόδιο επίτροπο, αναφορικά με τις παράνομες και αυθαίρετες επιβολές καταχρηστικών ρητρών σε βάρος των δανειοληπτών, αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία, Γιώργος Γεωργίου.

«Η απάντηση εκ μέρους του επιτρόπου ήταν καταπελτική, επικεντρωνόμενη σε τρία σημεία. Ότι υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες, ότι επιβάλλεται πρόστιμο, πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του δανείου από κάποιο δανειολήπτη και ότι επιπλέον θα έπρεπε να εισαχθεί στην Κύπρο η σχετική οδηγία αναφορικά με τη νόμιμη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στον τόπο μας».

«Είναι προφανές, και μέσα από την απάντηση του Επιτρόπου, ότι η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, τα δικαστήρια, κάποια κόμματα στη Βουλή αλλά και η Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή θα πρέπει να αναχαιτίσουν άμεσα τις αυθαιρεσίες των τραπεζών γιατί είμαστε ήδη σε μια διαδικασία επί παραβάσει, έχουν έρθει προειδοποιητικές επιστολές προς την κυβέρνηση και βρισκόμαστε ένα βήμα έξω από την πόρτα του δικαστηρίου, στο οποίο προφανώς αν δεν αρθούν όλα τούτα, θα μας επιβληθεί ένα τεράστιο πρόστιμο το οποίο θα το πληρώσει ο κυπριακός λαός, ο καθένας από εμάς».

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More