Saturday, October 26, 2024
Home » Καταδίκη Αζερμπαϊτζάν από το ΕΚ για το ψευδοκράτος: «Να σεβαστεί τις αρχές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας»

Καταδίκη Αζερμπαϊτζάν από το ΕΚ για το ψευδοκράτος: «Να σεβαστεί τις αρχές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας»

0 comments

Καταδικαστική ανακοίνωση για τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το ψευδοκράτος – Ζήτησε απόσυρση στρατευμάτων από την Αρμενία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την καταστολή ακτιβιστών, δημοσιογράφων και ηγετών της αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας στο εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν, επικρίνει την εταιρική σχέση με την ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, ζητά απόσυρση στρατευμάτων από εδάφη της Αμρενίας, ενώ αποδοκιμάζει τη στάση της χώρας στο Κυπριακό σε σχέση με τις προσπάθειες προώθησης της συμμετοχής του καθεστώτος στα κατεχόμενα στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, σε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Advertisement

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε 453 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 89 αποχές, οι Ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την «αποσχιστική οντότητα στηνκατεχόμενη Κύπρο», κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ, και καλούν το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί τις αρχές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και να μην προσκαλεί εκπροσώπους του ψευδοκράτους σε συνεδριάσεις του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Επίσης το ψήφισμα ζητάτον τερματισμό της εξάρτηση της ΕΕ από τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν και τους φόβους ότι οι αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε αντισταθμιστική αύξηση της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου από το Μπακού. Οι Ευρωβουλευτές επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νααναστείλει το μνημόνιο ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν του 2022 σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας.

Επιπλέον, το ψήφισμα αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάνπρέπει να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από το Μπακού, εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις του νομικού καθεστώτος, βελτιωθεί η συνολική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, και το Αζερμπαϊτζάν επιδείξει πραγματική ετοιμότητα να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Αρμενία μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν το 2023 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ακόμα πως στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας, στηρίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και την απόσυρση όλων των αζερικών στρατευμάτων από το σύνολο του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας, τον σεβασμό των σχετικών αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και την απελευθέρωση των 23 Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται μετά την ανακατάληψη της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι.

Το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να παγώσουν τις εξαγωγές όλου του στρατιωτικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφαλείας στο Αζερμπαϊτζάν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας θα αντιμετωπιστεί με σοβαρές συνέπειες.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More