Friday, November 22, 2024
Home » Κασουλίδης: Οι Τούρκοι στρατηγοί θέλουν μοιρασιά στη νεκρή ζώνη

Κασουλίδης: Οι Τούρκοι στρατηγοί θέλουν μοιρασιά στη νεκρή ζώνη

0 comments

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας σε συνέδριο του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού. Ο πρώην ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για τα μηνύματα που φτάνουν κοντά του και φέρουν τους Τούρκους στρατηγούς να μιλούν για μοιρασιά της νεκρής ζώνης.

Ο κ. Κασουλίδης επικαλούμενος και συνομιλίες του με ξένους διπλωμάτες με τους οποίους διατηρεί επαφές, ανέφερε ότι έχει θορυβηθεί όταν έμαθε πως οι Τούρκοι στρατηγοί μιλούν για κατάληψη του ήμισυ της νεκρής ζώνης. Αυτό που εκτιμά πρώην υπουργός (επί διακυβερνήσεων Κληρίδη και Αναστασιάδη) είναι πως ο τουρκικός κατοχικός στρατός αναζητά αφορμή για να προωθηθεί μέχρι και το μέσο της νεκρής ζώνης. Ο ίδιος θεωρεί πως μια τέτοια αφορμή ήταν και ο φράχτης που τοποθετήθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης. Τόνισε ακόμα και την ανάγκη να βρεθεί τρόπος για στρατιωτικό διάλογο όπως θέλουν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το συνέδριο του ΑΚΕΛ με τίτλο «Κυπριακό: Ώρα μηδέν» καταπιάστηκε με διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του με ομιλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του ΓΓ ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου. Η ευρεία συζήτηση με τη συμμετοχή πρώην υπουργών, ακαδημαϊκών, νομικών καθώς και Τουρκοκύπριων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Σε παρέμβασή του κατά τηνπρώτη θεματική ενότητα, για το «Κυπριακό στον κόσμο και στην εποχή μας» ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι το πρώτο μέλημα είναι “να βρούμε τους τρόπους να προχωρήσουμε στην αναζήτηση συμφωνημένης αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού“. Αναφερόμενος σε κάποιες σκέψεις για το ποιες θα είναι οι θέσεις μας από σήμερα μέχρι την τριμερή συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «πρέπει να μην πέσουμε στην παγίδα που στήνεται από την Άγκυρα για να μην πάμε εμείς στις συνομιλίες».

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου έγινε συζήτηση για την πολιτική ισότητα εναντίον κυριαρχικής ισότητας. Ο Τουμάζος Τσελεπής, Νοµικός, ∆ιεθνολόγος, τέως Μέλος της ∆ιαπραγµατευτικής Οµάδας είπε μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Τουρκία, για να αποδεχτεί κατάργηση εγγυήσεων έθετε ως απαρέγκλιτο όρο να συμφωνηθεί ταυτόχρονα και η πολιτική ισότητα, κορωνίδα της οποίας, όπως σημείωσε, είναι η εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη ψήφο. Σημείωσε ότι η πολιτική ισότητα «δαιμονοποιήθηκε» ως πολιτική ανισότητα που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ομοσπονδίας και αναφέρθηκε σε παραδείγματα πολιτικής ισότητας σε ΗΠΑ, Ελβετία, Βέλγιο, Κένυα, Ινδονησία, αναφέροντας ότι καταρρίπτουν ισχυρισμούς ότι οι ρυθμίσεις της πολιτικής ισότητας «τάχα δεν συναντώνται αλλού». Συναντάται, είπε, σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη και η φιλοσοφία της είναι ότι εκτός από την ισότητα των πολιτών υπάρχουν και τα συλλογικά δικαιώματα. Ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική ισότητα είναι η «ασπίδα και το δόρυ μας».
Στη δική του τοποθέτηση, μέσω διερμηνείας, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωσε ότι η πολιτική ισότητα είναι μια αρχή μιας ομόσπονδης δομής ενώ η κυρίαρχη ισότητα ουσιαστικά είναι μια τοποθέτηση εκτός της ομοσπονδιακής αντίληψης πράγματων. Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού, όπως το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, στο Κραν Μοντανά, αλλά και όταν ήταν ο ίδιος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ζήτησε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφιας να λύσουν το Κυπριακό την δεδομένη περίοδο αφού υπήρχε στήριξη της Τουρκίας τότε, αλλά ότι ο κ. Χριστόφιας δίσταζε, όπως ισχυρίστηκε, λόγω πίεσης από συνεργάτες του. Ανέφερε ακόμη ότι ο τέως Πρόεδρος,Νίκος Αναστασιάδης «ουσιαστικά κορόιδεψε» τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν του είπε ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει για λύση δύο κρατών, και ότι «ήταν ο κ. Αναστασιάδης που έθεσε τη λύση δύο κρατών στην Τουρκία» και ότι η Άγκυρα, που δεν ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της ομοσπονδίας δεν θα άφηνε αυτή την ευκαιρία να χαθεί.

Ο πρώην διαπραγματευτής και πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφερόμενος στο επικείμενο δείπνο Χριστοδουλίδη-Τατάρ είπε ως η Άγκυρα συγκατάνευσε για την πραγματοποίησή του καθώς δεν θέλει να χρεωθεί ευθύνες ότι δεν κάνει προκειμένου να βοηθήσει στην επανέναρξη ενός διαλόγου στο Κυπριακό. Σημείωσε πως εάν υπάρξει έστω και αποτέλεσμα τότε κάτι θα έχει επιτευχθεί.

Η πρώην υπουργός και πρέσβης, Ερατώ-Κοζάκου Μαρκουλλή από δικής πλευράς είπε ότι δεν αναμένει κάτι από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Σημείωσε ότι η μόνη αλλαγή είναι να υπάρξει μια ριζική στάση της τουρκικής πλευράς, όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται, είπε, να ζητήσουμε από τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τα ΗΕ, το ΣΑ, να παρέμβουν ούτως ώστε η άλλη πλευρά να έρθει πίσω στη συμφωνημένη βάση.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More