Monday, December 23, 2024
Home » Καμιά ουσιαστική αναφορά από ΓΓ ΟΗΕ στην αποστολή Ολγκίν στην έκθεση για Κυπριακό

Καμιά ουσιαστική αναφορά από ΓΓ ΟΗΕ στην αποστολή Ολγκίν στην έκθεση για Κυπριακό

0 comments

Καμιά ουσιαστική αναφορά από ΓΓ ΟΗΕ στην αποστολή Ολγκίν στην έκθεση για Κυπριακό

Καμιά ουσιαστική αναφορά δεν γίνεται από πλευράς Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή Ολγκίν στοΚυπριακό. Γίνεται μόνο αναφορά στον διορισμό της χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό αναλώνεται, σχεδόν την ολότητά της στη δράση των Τεχνικών Επιτροπών. Σημειώνεται, μέσα στην έκθεση για το Κυπριακό, και η αναφορά του ΓΓ ΟΗΕ στη σύσταση του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια» για μεταφορά βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά την αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει (παράγραφος 3):

«Στις 5 Ιανουαρίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε τον διορισμό της κας María Ángela Holguín Cuéllar ως προσωπικής του απεσταλμένης για την Κύπρο, η οποία θα αναλάβει ρόλο καλών υπηρεσιών εκ μέρους του για την αναζήτηση κοινού εδάφους για την πορεία προς τα εμπρός και θα τον συμβουλεύει για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας συνέχισε επίσης τις επαφές του με τους δύο ηγέτες και συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, αντίστοιχα, κατά την περίοδο αναφοράς».

Η αποφυγή οποιασδήποτε άλλης αναφοράς στην αποστολή Ολγκίν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, συνδέεται με το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει από την προσωπική του απεσταλμένη τη δική της έκθεση. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αναμένεται ότι θα παραδώσει την έκθεσή της, για τις επαφές που κατέβαλε στο Κυπριακό, μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στην παράγραφο 6 της έκθεσης ο ΓΓ ΟΗΕ αναφέρει: «Στις αρχές Μαρτίου, η Κυπριακή Δημοκρατία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας. Το νησί κατέγραψε επίσης αύξηση των αφίξεων αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών με βάρκες από την ευρύτερη περιοχή, και πιο συγκεκριμένα το Λίβανο και τη Συρία». Και παραπέμπει στις σχετικές αναφορές που γίνονται στην έκθεση για τη ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο (7) ο ΓΓ αναφέρεται στις επαφές Ελλάδας και Τουρκίας και σημειώνει ότι «συνέχισαν να οικοδομούν την προσέγγισή τους μέσω διαφόρων τρόπων. Μετά από μια ακόμη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Μαΐου 2024, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εδραιώσουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις τους. Στο πλαίσιο του Κυπριακού, η σχέση μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και ειδικότερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παραμένει καθοριστική».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάνει, παράλληλα, ειδική μνεία στις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες «οργανώθηκαν και ζήτησαν αλλαγή». Ακολούθως η έκθεση αναλώνεται σε καταγραφή των δράσεων των τεχνικών επιτροπών.

Σημειώνει πάντως πως «εκτός των τεχνικών επιτροπών, τα βήματα και τα μέτρα που θα μπορούσαν να οικοδομήσουν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν προχώρησαν με ουσιαστικό τρόπο κατά την περίοδο αναφοράς και οι πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σε πιο επίπεδο θα συζητήσουν μεγαλύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων συνεργασίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη της 1ης και 8ης Ιουλίου 2022. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε δέσμη 14 μονομερών μέτρων στις 26 Ιανουαρίου 2024 και έκτοτε εργάζεται για την εφαρμογή των μέτρων».

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του (παρ. 40) ο ΓΓ ενθαρρύνει «τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να συμβάλουν σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί περισσότερο τη διευθέτηση. Θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με υφιστάμενες προτάσεις συνεργασίας ή νέες ιδέες- να συνεργαστούν για την από κοινού εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοινών φυσικών πόρων, να προωθήσουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, τη συνεργασία και το εμπόριο, να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των σημερινών σημείων διέλευσης και να ανοίξουν νέα. Σημαντικές χειρονομίες θα πρέπει επίσης να τύχουν σοβαρής προσοχής προς όφελος των κοινοτήτων και ως κρίσιμη επένδυση προς μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00