Wednesday, October 30, 2024
Home » Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

0 comments

Σήμερα η ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν – Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα της συνάντησης στο Λευκό Οίκο

Αντίστροφα μετρά ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τη στιγμή που θα εισέλθει στον Λευκό Οίκο και θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος μετά τον Γλαύκο Κληρίδη που συναντάται με Αμερικανό Πρόεδρο. Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1996 μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου Κλίντον.

Advertisement

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 30 το πρωί, τοπική ώρα, (5 και 30μμ ώρα Κύπρου), και μεταξύ των δύο Προέδρων πίσω από τις κλειστές πόρτες του Οβάλ Γραφείου αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ καιη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω της τεράστιας κρίσης στην περιοχή.

Κορύφωση σύσφιξης σχέσεων

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία ξεκαθάριζαν από χθες πως η πρόσκληση Μπάϊντεν στον Νίκο Χριστοδουλίδη αποτελεί το επιστέγασμα μια σημαντικής προεργασίας που έγινε από τα δύο υπουργεία εξωτερικών και αφορά πάρα πολλούς τομείς όπως: στην Αμυντική Συνεργασία μέσα από την υπογραφή Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2024, τη συνεργασία για την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος με τη συμβολή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), την εφαρμογή του θαλάσσιου διαδρόμου “Αμάλθεια” για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων, στην οικονομία, στην ενέργεια. Ιστορικό ορόσημο ουσιαστικής αναβάθμισης και καθοριστικό σημείο αποτελεί η υπογραφή Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ με τον πρώτο διάλογο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στη Λευκωσία.

Η πρόσκληση και η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αποτελεί την κορύφωση της πορείας στρατηγικής και ουσιώδους σύσφιξης των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ οι οποίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, όπως ανέφερε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε χθεσινή του δήλωση. «Αποτελεί ταυτόχρονα απτή ένδειξη του συνεχούς διευρυνόμενου διπλωματικού αποτυπώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή και για το παγκόσμιο, καθώς και αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που επιτελεί» είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε άλλη βάση η αμυντική συνεργασία

Μετά την επίτευξη της άρσης του εμπάργκο στη πώληση όπλων προς την Κύπρο, έχει μπει στις ράγες η χρονική διεύρυνση ισχύος της συμφωνίας ώστε να γίνεται αναθεώρηση κάθε πέντε χρόνια και όχι ετησίως.

Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό δημοσίευμα τηςCyprus Timesη Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε αγορά αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ, ώστε να τύχει του ευεργετήματος της παροχής δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας, όπως και άλλες χώρες που διατηρούν στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς να έχει καθοριστεί, τι ακριβώς υλικό μπορεί να αποκτήσει η ΕΦ από τις ΗΠΑ, οι ανάγκες για πλωτά και εναέρια μέσα όπως και για αντιαεροπορική κάλυψη είναι δεδομένη. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά αποθέματα σε ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ και άρματα.

Visa Waiver Program

Το άλλο ανοικτό θέμα που ενδέχεται να κλείσει στη συνάντηση Μπάιντεν – Χριστοδουλίδη είναι αυτό της κατάργησης της υποχρεώσεως θεωρήσεως εισόδου (Visa) για τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ. Αυτό που είχε απομείνει ήταν κάποια τεχνικής φύσεως θέματα τα οποία έχουν επιλυθεί και δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις.

Κυπριακό

Ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές και άμεσες εξελίξεις. Αυτό που μπορεί όμως να αναμένει κάποιος, είναι να συμβάλει η Ουάσιγκτον στη διευκόλυνση των εξελίξεων ασκώντας την επιρροή της τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η «επιρροή» των ΗΠΑ μπορεί να ασκηθεί μέσα από διάφορους διαύλους που εμπλέκουν και άλλες χώρες και σε συνάρτηση με την Ελλάδα (καθορισμός ζωνών ΑΟΖ, προστασία της κυπριακής ΑΟΖ, εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών κλπ).

Το σημαντικότερο όμως είναι η απόρριψη κάθε φιλοδοξίας της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre χθες ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στο Κυπριακό.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More