Saturday, September 21, 2024
Home » Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για απόφαση Επιτροπής Αν. Υπουργών ΣτΕ

Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για απόφαση Επιτροπής Αν. Υπουργών ΣτΕ

0 comments

«Αποδέχτηκε για άλλη μια φορά την επιτροπή ακίνητης περιουσίας (TMK) στην ‘τδβκ’ ως αρχή που συνεχίζει τη λειτουργία της», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης – Τι αναφέρουν δημοσιεύματα στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), δια της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών, «αποδέχτηκε για άλλη μια φορά την επιτροπή ακίνητης περιουσίας (TMK) στην ‘τδβκ’ ως αρχή που συνεχίζει τη λειτουργία της», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ενώ το “υπεξ” σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως “έκλεισε η διαδικασία σχετικά με την απόφαση του ξενοδοχείου Rock Ruby”, η εκτέλεση της οποίας αφορούσε τις υποθέσεις της ομάδας Ξενίδη-Αρέστη, και πως υπήρξε κατάληξη “σε φιλικό διακανονισμό μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας”, κάτι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά “την ισχύ του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο πλαίσιο της επιτροπής”.

Advertisement

  • Το ΣτΕ θα συνεχίσει εξέταση περιουσιακού στην υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σε δήλωσή του ανέφερε ότι η «ε/κ διοίκηση» – όπως αποκάλεσε την ΚΔ – «η οποία άσκησε κάθε είδους πίεση για την εξάλειψη των συνεπειών της απόφασης Δημόπουλου, όπου το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι το περιουσιακό μας καθεστώς είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και η επιτροπή αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία, δεν μπόρεσε να πετύχει τον στόχο της».

Κατά τον κ. Τατάρ,η ε/κ πλευρά «που αναζητά νομική κάλυψη για την πολιτική πίεσης που έχει ξεκινήσει κατά της χώρας μας, δεν μπόρεσε να εμποδίσει το κλείσιμο του ελέγχου εφαρμογής των αποφάσεων».

«Στην παρούσα φάση, όπως δηλώνει η ‘τδβκ’, με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της επιτροπής ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για αποζημιώσεις που έλαβε η επιτροπή μέχρι το 2021. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιτροπής το επόμενο διάστημα», σημείωσε.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ, το «υπεξ» στα κατεχόμενα σημειώνει ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» αποτελεί αποτελεσματικό εγχώριο ένδικο μέσο. «Ουσιαστικά ο έλεγχος για την εκτέλεση του επίμαχου κεφαλαίου ήταν έτοιμος να κλείσει εδώ και καιρό», αναφέρει.

Προστίθεται πως το κλείσιμο της διαδικασίας εκτέλεσης, η οποία είναι ουσιαστικά τεχνικής φύσης, δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα λόγω προσπαθειών της ελληνοκυπριακής πλευράς “να πολιτικοποιήσει το θέμα”.

«Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή ψήφισε σχέδιο απόφασης για το κλείσιμο του εν λόγω κεφαλαίου κατά τη συνεδρίασή της στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, αλλά λόγω της πίεσης που άσκησε η ελληνοκυπριακή πλευρά στα μέλη της Επιτροπής – η πλειοψηφία των οποίων είναι κράτη μέλη της ΕΕ – δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο».

Το «υπεξ» υποστηρίζει πως “το ότι δεν έχει κλείσει η διαδικασία εκτέλεσης του κεφαλαίου για τα περιουσιακά δικαιώματα του ψηφίσματος IV δεν αποτελεί εκδήλωση υποστήριξης της Επιτροπής (του ΣτΕ) προς την ελληνοκυπριακή θέση, αλλά ένδειξη ότι βλάπτεται το έργο της Επιτροπής, πολιτικοποιώντας το θέμα με τη συνήθη κακομαθημένη συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Δημοσιεύματα στα ΜΜΕ

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην “Κίπρις” όπου το θέμα προβάλλεται πρωτοσέλιδα, αναφέρεται ότι η ε/κ πλευρά, η οποία έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να καταστήσει δυσλειτουργικό το μηχανισμό της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», επέστρεψε με «άδεια χέρια» από τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία προσπαθεί να ακυρώσει τις αποφάσεις που αφορούν τη συγκρότηση της «επιτροπής», δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναμενόμενη στήριξη σε ψήφους στη συνεδρίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποίησε η Επιτροπή του ΣτΕ στο Στρασβούργο, προκειμένου να επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ναφέρει η εφημερίδα,.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία άρχισε στις 17 Σεπτεμβρίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν μπόρεσε να βρει την υποστήριξη που ήθελε στην εξέταση υπό τον τίτλο «Περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων στην Κύπρο», προσπαθούσε να φέρει το θέμα και πάλι ενώπιον του ΕΔΑΔ. Η ε/κ πλευρά, θέλει να διασφαλίσει ότι ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την απόφαση για την αποζημίωση της Κύπρου κατά της Τουρκίας θα ερμηνευθούν από το ΕΔΑΔ», σημειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρεται, τα μέλη της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης “απέρριψαν την πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς, λόγω έλλειψης απαρτίας”.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Οζάλπ Ναϊλέρ, μέλος της «επιτροπής οικοδομών» του «συνδέσμου εργολάβων οικοδομών», δήλωσε ότι η απόρριψη αυτής της πρωτοβουλίας της ε/κ πλευράς είναι πολύ σημαντική και η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα συνεχίσει την λειτουργία της όπως είναι τώρα, και όχι όπως θέλει η ε/κ πλευρά. Το αίτημα των Ε/κ, συνέχισε, θα αξιολογηθεί εκ νέου τον Ιούνιο του επόμενου έτους, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα συνεχίσει τις σημερινές της δραστηριότητες με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More