Monday, September 30, 2024
Home » Θέμα στην Ευρώπη τα όσα έγραψε ο «Φ» για υποκλοπές – Μήνυμα κορυφαίας πολιτικού

Θέμα στην Ευρώπη τα όσα έγραψε ο «Φ» για υποκλοπές – Μήνυμα κορυφαίας πολιτικού

0 comments

Διαστάσεις σε Ελλάδα, αλλά και πολιτικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε η σαββατιάτικη είδηση του «Φιλελεύθερου» για τις υποκλοπές και συγκεκριμένα τον σκοτεινό ρόλο κυπριακής εταιρείας, η οποία ούσα διαγραμμένη έκανε παρανόμως δικαιοπραξίες στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα.

Η Ολλανδή πολιτικός Σόφι ιντ’ Βελντ που ήταν ευρωβουλευτής για μια 20ετία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και αυτή που εισηγήθηκε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις παράνομες παρακολουθήσεις (PEGA), αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ του «Φ», αφήνοντας αιχμές για την πολιτική στάση που τηρείται στη Γηραιά Ήπειρο.

Αναδημοσιεύοντας τα όσα έγραψε ο «Φ» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ», η αναγνωρίσιμη ευρωπαία πολιτικός, έγραψε: «Μία ακόμα σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας στο σκάνδαλο #Intellexa. Σαν ένα παζλ 1.000 κομματιών, με τα τελευταία πέντε να λείπουν: η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Μόνο αν κλείνεις τα μάτια δεν το βλέπεις».

Σε παρένθεση στο τέλος του μηνύματός της αφήνει αιχμές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προφανώς δεν ακολούθησε τις συστάσεις του πορίσματος της επιτροπής PEGA, ενώ από τα βέλη της δεν ξεφεύγει ούτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της δεξιάς. Σημειώνει επ΄ ακριβώς: «γειά σας @EU_Commission @EPPGroup».

Όπως γράψαμε το περασμένο Σάββατο, στη βάση εγγράφου που εξασφαλίσαμε, η κυπριακή ENEROSS εγγράφηκε στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου το 2017, διαγράφηκε το 2022, αλλά αξιωματούχος της τον περασμένο μήνα συμμετείχε σε διαδικασία εκκαθάρισης της Krikel στην Ελλάδα.

Η Krikel, όπως είναι γνωστό, έχει διασυνδεθεί με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, με το λογιισμικό Predator και τον Όμιλο Intellexa. Συνδεδεμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα με αυτό τον Όμιλο έχουν περιληφθεί στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, για την ανεξέλεγκτη διάθεση του Predator σε κυβερνήσεις χωρών.

Το αξιοσημείωτο με την ENEROSS HOLDINGS LIMITED δεν περιορίζεται μόνο στην ενδεχόμενη σχέση της με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την αξιοποίησή της από επιχειρηματικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο επί ελλαδικού εδάφους.

Η εν λόγω εταιρεία την στιγμή που ήταν διαγραμμένη στην Κύπρο και άρα ανύπαρκτη ως οντότητα, συμμετείχε ως μέτοχος σε εταιρικές πράξεις στην Ελλάδα που αφορούσαν την Krikel.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό που σημειώθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Στις 29 Αυγούστου του 2024 η εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) της Ελλάδας Krikel πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση με αντικείμενο την λύση της και την εκκαθάρισή της. Στην εν λόγω συνέλευση εκπροσωπήθηκε μόνο η κυπριακή ENEROSS, ούσα κάτοχος του 100% των μετοχών της Krikel.

Αρμόδιο πρόσωπο από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, απαντώντας σε ερωτήματα του «Φ» μάς ανέφερε πως μια εταιρεία που εμφανίζεται ως διαγεγραμμένη «δεν μπορεί να κάνει καμία δικαιοπραξία» και πως στην ουσία «δεν υπάρχει». Σε νέο ερώτημά μας, απάντησε πως η διαγραφή για μια εταιρεία είναι ό,τι και το πιστοποιητικό θανάτου για ένα φυσικό πρόσωπο.

H ιντ΄ Βελντ είναι γνωστή για την έντονη υποστήριξή της σε θέματα που αφορούν την ιδιωτικότητα, τις πολιτικές ελευθερίες και τη διαφάνεια στην ΕΕ, συχνά ασχολούμενη με ζητήματα επιτήρησης, προστασίας δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού που αφορά την Intellexa και άλλες παρόμοιες εταιρείες, η Sophie in ‘t Veld υπήρξε έντονη επικριτής της έλλειψης λογοδοσίας και διαφάνειας. Έχει πιέσει για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με παράνομες πρακτικές παρακολούθησης, ιδίως όταν πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι ήταν στόχοι.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise