Οι αλλαγές προσώπων στην γενική διεύθυνση των Υπουργείων προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον και αποτελούν θέμα συζήτησης στους διαδρόμους των Υπουργείων και στα κομματικά πηγαδάκια. Αυτή την φορά το θέμα πάει σε μια άλλη διάσταση.
Η όλη συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στην μετακίνηση του Γιώργου Παντελή από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών στην θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας.
Η ανακοίνωση της μετακίνησης του, προκάλεσε διάφορα σχόλια και τροφοδότησε σειρά σεναρίων, τα οποία έχουν κυρίως ως αφετηρία τους, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η όλη ιστορία έχει στοιχείο υπερβολής και είναι εμφανές ότι δίνεται μία πολιτική διάσταση γύρω από την απόφαση μετακίνησης του. Αυτό το οποίο προκαλεί το ενδιαφέρον είναι ότι οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από άτομα του χώρου του ΔΗΣΥ. Η επίσημη Πινδάρου ωστόσο, όχι απλά δεν έχει πάρει θέση στο θέμα, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συμμερίζεται κιόλας τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί. Αυτό ασφαλώς είναι ένα στοιχείο πού μπαίνει στην εξίσωση.
Από πλευράς Προεδρικού, αυτό το οποίο βγαίνει προς τα έξω είναι ότι το θέμα των μετακινήσεων εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της εναλλαξιμότητας στη Δημόσια Υπηρεσία και δεν κρύβουν την ενόχληση τους από τις διαστάσεις που επιχειρούν ορισμένοι να δώσουν στο θέμα. Υποδεικνύουν μάλιστα πώς η όλη ιστορία υποκινείται από συγκεκριμένους κύκλους και ότι τα όποια σχόλια είναι άδικα και προς τον νέο Γενικό Διευθυντή.
Στα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο είναι το γεγονός ότι η μετακίνηση Γιώργου Παντελή είχε συζητηθεί ξανά και πριν από αρκετούς μήνες. Υποδεικνύεται από ορισμένους ότι αρχικά υπήρχε μια περίοδος «ανοχής» στη σχέση Γενικού Διευθυντή και του Υπουργού Οικονομικών, ωστόσο στη συνέχεια, η συνεργασία των δύο πλευρών ήταν αρκετά καλή. Άρα πού ήταν το πρόβλημα;
Βεβαία στην εξίσωση για ορισμένους, μπαίνει και η διαφωνία που εξέφραζε ο Γιώργος Παντελή για κάποιες αποφάσεις που είχαν να κάνουν με παροχές, εκφράζοντας ανησυχία για τα δημόσια ταμεία. Όπως για παράδειγμα, αναφέρουν ορισμένοι, το θέμα της παροχής ΑΤΑ.
Σημείο αναφοράς στα σχόλια που καταγράφηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η παρέμβαση του τέως Υπουργού Οικονομικών Κωσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος σημειώνει ότι για πρώτη φορά μετακινείται ΓΔ ΥΠΟΙΚ. «Ο μ. Χριστόφιας όταν διαφωνούσε έντονα με τις τεχνοκρατικές προτάσεις των τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ τους αποκάλεσε «Μανδαρίνους» και ακολούθησε τις δικές του πολιτικές. Δεν προσπάθησε να τους αποδημήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Στην παρέμβαση του, σημειώνει μάλιστα το εξής: «Η μετακίνηση του Γ. Παντελή δεν αποτελεί τίποτε παρά μια πολιτική μετακίνηση (ή τιμωρία), αν αληθεύουν μάλιστα πληροφορίες στα ΜΜΑ ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός του δεν ήθελε την μετακίνηση. Και δεν ήταν η πρώτη φορά».
Απαράδεχτη χαρακτήρισε την μετακίνηση του Γιώργου Παντελή και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη και ισχυρίζεται ότι η μετάθεση συνδέεται με απαιτήσεις συνδικαλιστικών φορέων επειδή ήταν εμπόδιο σε αξιώσεις τους.
Ανησυχίες εξέφρασε με ανάρτηση του την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς. «Επειδή ενδεχομένως συνδέεται με την πρόθεση περαιτέρω διόγκωσης των ανελαστικών δαπανών και την ικανοποίηση πολιτικών αιτημάτων, χωρίς αυστηρή αξιολόγηση και ιεράρχηση. Που αμερόληπτα προσπαθούσε να εφαρμόσει ο υφιστάμενος Γενικός Διευθυντής.
Σίγουρα πρόκειται για ασυνήθιστη ενέργεια (η μετάθεση ΓΔ του ΥπΟικ) δεδομένου μάλιστα ότι τα εξειδικευμένα τεχνοκρατικά θέματα της οικονομίας απαιτούν πολύχρονη εμπειρία στο εν λόγω υπουργείο», έγραψε.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η τοποθέτηση του Φάνου Κουρουφέξη χθες, μέλους της ομάδας Κυπριακού ΔΗΣΥ. «Καταρχάς, ας πάψει η κλίκα συγγενών και φίλων ΝΧ/ΦΚ να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το γεγονός ότι ο Α. Ζαχαριάδης είναι ένας ικανότατος τεχνοκράτης (που είναι). Πριν 3 μήνες ήταν «έκπτωτος» για του λόγου τους και τον μετακίνησαν κακήν κακώς από το Υπουργείο Εργασίας επειδή δεν τον ήθελε ο Υπουργός τους. Δεν ήταν καλός τότε για την κλίκα, έπρεπε να φύγει».
Πολιτικοί κύκλοι, άλλων κομματικών χώρων, θέτουν ως σενάριο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης να ενημέρωσε την Αννίτα Δημητρίου στην πρόσφατη τους συνάντηση στο Προεδρικό. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει πάντως.
Το σίγουρο είναι ότι οι αντιδράσεις ορισμένων, δεν υιοθετούνται από όλους στο συναγερμικό στρατόπεδο.
Όλα τα πιο πάνω που καταγράφονται ως σενάρια, μπορεί να ισχύουν, μπορεί και όχι. Αποτελούν όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παραμέτρους του πολιτικού σκηνικού. Για κάποιους είναι στοιχεία της πρόωρης προεδρολογίας και ίσως κάποιων νέων δεδομένων που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στο παρασκήνιο…
Πηγή: Φilenews