Η ΕΕ να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή είπε η Ραουνά στο Λουξεμβούργο – Κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν απόλυτη αυτοσυγκράτηση
Η ΕΕ πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της κρίσης, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν απόλυτη αυτοσυγκράτηση, δήλωσ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, σε παρέμβαση για τη Μέση Ανατολή στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.
Advertisement
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, με θέματα όπως Μέση Ανατολή, μετανάστευση, Ουκρανία, ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας και ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2024, το Συμβούλιο ενέκρινε ολοκληρωμένες ειδικές ανά χώρα συστάσεις και προώθησε προς το ΕΣ για τελικές αποφάσεις. Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο ενέκρινε δήλωση για τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Στην παρέμβασή της για τη Μέση Ανατολή, η Υφυπουργός σημείωσε ότι, έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ηςΟκτωβρίου, βρισκόμαστε στο χείλος μιας δυνητικά καταστροφικής κλιμάκωσης. Η ΕΕ πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της κρίσης, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν απόλυτη αυτοσυγκράτηση, είπε η κ. Ραουνά, τονίζοντας ότι αυτό ήταν και το κοινό μήνυμα από τη Σύνοδο Κορυφής MED9 που φιλοξένησε η Κύπρος την περασμένη Παρασκευή και στην οποία παρευρέθηκε και ο βασιλιάς Αμπντάλλαχ II της Ιορδανίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Η ΕΕ πρέπει να αποστείλει, σημείωσε, ένα ενιαίο και σταθερό μήνυμα, με καταδίκη της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έκκληση για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους, για την οποία η UNRWA είναι απαραίτητη. Τόνισε, επίσης, την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στον Λίβανο, καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον της UNIFIL, και εξέφρασε στήριξη στις γαλλοαμερικανικές προσπάθειες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, καθώς και έκκληση για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 του ΣΑ του ΟΗΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία στήριξης των Λιβανικών Ένοπλων Δυνάμεων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Ραουνά τόνισε ακόμη, ότι η Κύπρος, συνεπής στον ρόλο της στην περιοχή, είτε μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με τον ανθρωπιστικό διάδρομο, είτε ως ασφαλές κέντρο εκκένωσης, έχει ενεργοποιήσει τους σχετικούς μηχανισμούς και είναι πλήρως προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στις εξελίξεις. Ήδη διευκολύνουμε την ασφαλή εκκένωση αμάχων από περιοχές σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, υπογράμμισε.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι το ζήτημα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, εξαιτίας και των πιθανών νέων μεταναστευτικών πιέσεων λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Απαιτείται, πρόσθεσε, μια στρατηγική συζήτηση σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά και με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Η Κύπρος στηρίζει την πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο με ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και ευθύνης των κρατών μελών, σημείωσε, αναφέροντας ότι, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα των επιστροφών σε Συρία.
Σχετικά με την Ουκρανία, η κ. Ραουνά τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, ενώ έμφαση, όπως τόνισε, θα πρέπει να δοθεί και στην αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων.
Εξάλλου, η Υφυπουργός χαιρέτισε την επικείμενη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για την ανταγωνιστικότητα στη βάση της Έκθεσης Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η Έκθεση τονίζει τη σημασία άμεσης δράσης ΕΕ. Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν πρέπει μόνο να παραμείνει ανταγωνιστική αλλά να πρωτοπορήσει. Τόνισε, τέλος, ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική αυτονομία της.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του δείπνου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι η πραγματοποίηση του δείπνου είναι αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου όπως καθορίζεται σε σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ είναι κρίσιμης σημασίας, είπε, όπως άλλωστε καταγράφεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου.
Στη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ, η κ. Ραουνά επιβεβαίωσε της δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί για μια ισχυρότερη, αμοιβαία επωφελούσα σχέση ΕΕ-ΗΒ, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της σχέσης αυτής, ειδικά στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. Τη θέση αυτή είχε μεταφέρει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Starmer τη Δευτέρα, ανέφερε. Σημείωσε, παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΗΒ είναι η πιστή και πλήρης εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών.
Τέλος, η κ. Ραουνά χαιρέτισε την υιοθέτηση της δήλωσης για τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, και επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και διακρίσεων όλων των μορφών.
Πηγή: Cyprus Times