Ομάδα ηγετών τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Κύπρου,πραγματοποίησε χωριστή συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσει ειδικά το μεταναστευτικό. Στην ομάδα αυτή, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ιταλίας, συμμετέχουν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες οι οποίες αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με ανάρτησή της σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μαζί με τους πρωθυπουργούς της Δανίας, Mette Frederiksen, και των Κάτω Χωρών, Dick Schoof, προώθησα μια νέα άτυπη συνάντηση μεταξύ ορισμένων από τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται περισσότερο για το θέμα των καινοτόμων λύσεων που πρέπει να εφαρμοστούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και ιδίως στην ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις επιστροφές».
Μαζί με την Ιταλία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετείχαν στη σύνοδο οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με την ανάρτηση της Τζ. Μελόνι «εκτός από την υποστήριξη της ταχείας παρουσίασης και οριστικοποίησης της νέας νομοθετικής πρότασης, επικεντρώθηκα στη συνάφεια των καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ιδίως για την εξάρθρωση του “επιχειρηματικού μοντέλου” από διακινητές ανθρώπων». Η προσπάθεια της Ιταλίδας πρωθυπουργού στοχεύει ταυτόχρονα στο να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές προσπάθειες υποδοχής να επικεντρώνονται σε εκείνους που δικαιούνται πραγματικά διεθνή προστασία.
Με την ευκαιρία αυτή, η Προεδρία της Επιτροπής παρουσίασε επίσης τους κύριους άξονες εργασίας που αναφέρονται στην επιστολή για τη μετανάστευση της περασμένης Δευτέρας, εστιάζοντας στην πρόταση για ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις επιστροφές που προτίθεται να υποβάλει η Επιτροπή τους πρώτους μήνες του 2025.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός ολοένα και πιο σαφούς και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου με, ειδικότερα, την ενίσχυση των εννοιών της ασφαλούς χώρας καταγωγής και της ασφαλούς τρίτης χώρας για την υποστήριξη καινοτόμων λύσεων, ξεκινώντας από το μοντέλο Ιταλίας-Αλβανίας και την πιθανή δημιουργία «κόμβων επιστροφής» σε τρίτες χώρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προέκυψε επίσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δράσης κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον ΔΟΜ σχετικά με το θέμα των υποβοηθούμενων εθελοντικών επαναπατρισμών.
Οι συμμετέχοντες ηγέτες συμφώνησαν ότι παραμένουν σε στενή επαφή με στόχο την ενίσχυση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Φilenews