Tuesday, September 17, 2024
Home » Επιτροπή: Πιθανή ανατροπή λόγω… ισότητας φύλων – Η φον ντερ Λάιεν χάνει τον στόχο του ίσου αριθμού ανδρών-γυναικών 

Επιτροπή: Πιθανή ανατροπή λόγω… ισότητας φύλων – Η φον ντερ Λάιεν χάνει τον στόχο του ίσου αριθμού ανδρών-γυναικών 

0 comments

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε θέσει ως στόχο της να πετύχει ισότητα φύλων εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φαίνεται πως ο στόχος αυτός δύσκολα θα επιτευχθεί και δεν αποκλείεται να επέλθει ανατροπή στις επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εάν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει να βάλει πίεση προς την φον ντερ Λάιεν.

Οι εισηγήσεις που έφτασαν, μέχρι στιγμής ενώπιον της φον ντερ Λάιεν κάθε άλλο παρά την βοηθούν στο να πετύχει το στόχο της ισορροπίας φύλων. Οι κυβερνήσεις εκμεταλλευόμενη το ότι αφέθηκαν να προτείνουν ένα μόνο άτομα και όχι δύο (ένα άνδρα και μια γυναίκα) προχώρησαν μαζικά προτείνοντας άνδρες Επίτροπους. Αν και το ζήτησε η φον ντερ Λάιεν, το άφησε στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους με αποτέλεσμα όλες οι εισηγήσεις να ήταν για ένα άτομο.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η οποία επανεξελέγη για μια ιστορική δεύτερη θητεία τον περασμένο μήνα, καταρτίζει την ομάδα των επιτρόπων της. Πρόκειται για ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι, όμοιοι με τους υπουργούς της κυβέρνησης, επιβλέπουν τις πολιτικές του μπλοκ για το κλίμα, την τεχνολογία και τη βιομηχανία, διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες, ελέγχουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, μοιράζουν δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων και καταρτίζουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» πριν από την προθεσμία της 30ής Αυγούστου για την υποβολή ονομάτων για τις θέσεις των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, 14 άνδρες και πέντε γυναίκες έχουν προταθεί ως υποψήφιοι, σύμφωνα με την ανάλυση των κυβερνητικών ανακοινώσεων και των αναφορών των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Από τις χώρες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την υποψηφιότητα, δύο (Λιθουανία και Ρουμανία) αναμένεται να σφραγίσουν σύντομα τις υποψηφιότητες ανδρών υποψηφίων, ενώ άλλες δύο (Βέλγιο, Δανία) αναμένεται ευρέως να προτείνουν έναν άνδρα υποψήφιο. Οι άνδρες έχουν το προβάδισμα σε δύο άλλες χώρες που δεν έχουν ακόμη προτείνει (Ιταλία και Πορτογαλία), ενώ οι γυναίκες είναι φαβορί στη Βουλγαρία.

Στο χειρότερο σενάριο, η επόμενη επιτροπή -που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο- θα μπορούσε να έχει μόνο 22% ή 26% γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της φον ντερ Λάιεν), μια χειρότερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων από την προηγούμενη επιτροπή, όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2019 με 44% γυναικεία εκπροσώπηση.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν πρόθεση να διορίσουν γυναίκα, καθώς δεν υπάρχει νομική απαίτηση για κάτι τέτοιο. «Γιατί να έχουμε μια γυναίκα, όταν ο ιδανικός υποψήφιος είναι άνδρας και η Σλοβακία μπορεί να προτείνει τον Σέφκοβιτς για πέμπτη φορά», σχολίασε διπλωμάτης της Ε.Ε. στον Γκάρντιαν.

Οι περισσότεροι επανερχόμενοι είναι άνδρες, όπως ο Τιερί Μπρετόν της Γαλλίας, ο οποίος πρόσφατα διαπληκτίστηκε με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Έλον Μασκ, και ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις της Λετονίας, ο Γκόπκε Χέκστρα της Ολλανδίας και ο Όλιβερ Βαρχελί της Ουγγαρίας έχουν επίσης επιλεγεί για να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες. Η Ντουμπράβκα Σούιτσα, Κροάτισσα πρώην δήμαρχος, υπεύθυνη για τη δημογραφική πολιτική, είναι η μόνη γυναίκα που προτάθηκε να επιστρέψει.

“Με σεβασμό και σύμφωνα με τις συνθήκες, έχουμε λάβει την απόφαση να στείλουμε ένα όνομα”, δήλωσε τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις, καθώς επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προτείνει τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ.

Το αίτημα για δύο υποψηφίους δεν έγινε δεκτό με ικανοποίηση από πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ, καθώς η πολύτιμη θέση του επιτρόπου της ΕΕ αποτελεί επίσης μέρος πολύπλοκων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνητικών κομμάτων ή/και πρωθυπουργών και προέδρων. Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ingrida Šimonytė, περιέγραψε αυτή την εβδομάδα τη διαδικασία στη χώρα της ως “μπαρόκ πολύπλοκη”, καθώς η κυβέρνησή της ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει στις Βρυξέλλες έναν από τους προκατόχους της, τον Andrius Kubilius, μετά από μια σκληρή διελκυστίνδα για τη θέση.

«Κάθε επίτροπος θέλει πόρους, χρήματα, εξουσία, αρμοδιότητες και αυτό δεν είναι δυνατό για όλους», δήλωσε η Σοφία Ράσακ από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχουν 27 ή 26 σημαντικά χαρτοφυλάκια», πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αποτελεί και μια μορφή πίεσης: «ή μου στέλνεις μια γυναίκα ή παίρνεις ένα από αυτά τα χαρτοφυλάκια που κανείς δεν θέλει».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια λιγότερο ισορροπημένη επιτροπή μεταξύ των δύο φύλων αυξάνει τις πιθανότητες απόρριψης των υποψηφίων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν η συνέλευση ψηφίσει για το αν θα εγκρίνει ολόκληρη την επιτροπή. “Ο ένας ή ο άλλος θα στοχοποιηθεί για την καταλληλότητά τους και για το γεγονός ότι η κυβέρνησή τους δεν μπήκε στον κόπο να προτείνει μια γυναίκα”, δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More