Saturday, November 23, 2024
Home » Επιμένει στα δύο κράτη ο Τατάρ που είδε Γκουτέρες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεπίσημης συνάντησης με Ε/κ πλευρά

Επιμένει στα δύο κράτη ο Τατάρ που είδε Γκουτέρες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεπίσημης συνάντησης με Ε/κ πλευρά

0 comments

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει και ότι η συνέχιση με ξεπερασμένες ομοσπονδιακές δομές δεν έχουν νόημα για την τουρκοκυπριακή πλευρά λέει ο Ερσίν Τατάρ – Συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά την συνάντηση του με τονΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε στη λύση στο κυπριακό ζήτημα που θα βασίζεται στην ύπαρξη «δύο κρατών» και «δύο λαών» στο νησί. Είπε ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει και ότι η συνέχιση με ξεπερασμένες ομοσπονδιακές δομές δεν έχουν νόημα για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Advertisement

Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να σκεφτεί, όπως είπε, δημιουργικά και ζήτησε ξανά την αναγνώριση της κυριαρχίας και της ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την υποστήριξή του υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και καταδίκασε τη συνεχιζόμενη διεθνή «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα, και ανέφερε πως αν αυτή δεν αναγνωριστεί, δεν θα εμπλακεί σε επίσημες συνομιλίες. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ανεπίσημης συνάντησης με την ελληνοκυπριακή πλευρά για να διερευνηθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος.

Αναλυτικά στη δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε: «Πριν από επτά χρόνια οι προσπάθειες το κάνουν για να κατέρρευσαν για λόγους για τους οποίους ο Γενικός Γραμματέας ήταν μάρτυρας. Θα προσέλθω με μία ακόμα θέση, ρεαλιστική η οποία θα παρέχει μία βιώσιμη λύση όπου δύο κράτη στην Κύπρο θα μπορούν να συνυπάρξουν με όρους καλής γειτονίας και συνεργασίας. Υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη στην Κύπρο. Η κάθε πλευρά έχει κυβερνήσει για περισσότερα από 60 χρόνια. Δεν θέλω να αναφερθώ τώρα στην ιστορία αλλά θέλω να κοιτάξω μπροστά σε ένα μέλλον που βασίζεται σε ευημερία και σταθερότητα. Μπορούμε να κάνουμε το νησί της Κύπρου ένα μέρος ειρήνης για όλη την περιοχή. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να σκεφτούμε δημιουργικά και όχι να επιμείνουμε σε διαπραγματεύσεις που έχουν ξεπεραστεί και είναι άκυρες»

«Επανέλαβα στον Γενικό Γραμματέα τη δέσμευση μου σε μια διευθέτηση με διαπραγμάτευση στο πως οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν σε διαφορετικά θέματα που βασίζονται στην ισότητα και σε κοινά οφέλη μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, τοποθετούμε τον διάλογο και τη διπλωματία σε πρώτο πλάνο. Οι επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Ολγκίν Κουεγιάρ ήταν χρήσιμες, αλλά ολοκληρώθηκαν χωρίς θετικά αποτελέσματα. Με την απουσία κοινού εδάφους συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα την πιθανότητα να συγκαλέσει μία συνάντηση για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και το μέλλον του νησιού μας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω για ακόμα μία φορά ότι αυτή η ενδεχόμενη συνάντηση δεν θα περιλαμβάνει ουσιαστικά στοιχεία και δεν θα είναι μία επίσημη διαπραγμάτευση και δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία αυτής της ξεπερασμένης ομοσπονδιακής δομής».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις δηλώσεις του για την Κύπρο μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεχιζόμενη αδικία και την απομόνωση της περιοχής μας και στην απαγόρευση των απευθείας πτήσεων, επαφών και εμπορικών σχέσεων και ζήτησε από τους ηγέτες την επίσημη αναγνώριση του κράτους και να εφαρμόσουν τις διπλωματικές και πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα να σταματήσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πλευρά μας και να σταματήσει την άδικη απομόνωση που έχει επιβάλει εδώ και 60 χρόνια. Θέλω να επαναλάβω ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να σκεφτούμε έξω από το κουτί και θέλω να πω στην ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ ότι πρέπει να δουν την πραγματικότητα στην Κύπρο. Είναι δύο λαοί, δύο κράτη, δύο δημοκρατίες και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να συμμετέχουμε σε επαφές για να βρούμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Αλλά αυτό το κοινό έδαφος θα ξεκαθαριστεί σίγουρα αν είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν και να επιβεβαιώσουν και να αναγνωρίσουν τα βασικά μας εγγενή δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960 της Κύπρου που αναφέρει ότι υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και ο καθένας έχει τη δική του κυριαρχία. Αν θα έχουμε τη βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, oι οποίες θα βασίζονται στην κυριαρχία μας θα μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ αυξάνει την καταπίεση και βάζει εμπόδια στους Τουρκοκύπριους αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί. Η θέση μου παραμένει ότι εάν η κυριαρχική μας ισότητα δεν αναγνωριστεί δεν θα εμπλακώ σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Προτάθηκε ένα δείπνο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, το οποίο θα είναι ανεπίσημο και θα το εξετάσω» κατέληξε.

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον Eρσίν Τατάρ, ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας» και πως «ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Tατάρ συζήτησαν την πορεία στο Κυπριακό».

Πηγή: KYΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More