Monday, September 16, 2024
Home » Επικοινωνιακό παιχνίδι τρόμου στην Μέση Ανατολή

Επικοινωνιακό παιχνίδι τρόμου στην Μέση Ανατολή

0 comments

Τα επιχειρούμενα πλήγματα της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και drones κατά στόχων στο Ισραήλ, αλλά και η «αυτοάμυνα» (έτσι τη χαρακτηρίστηκε ο IDF) από την ισραηλινή αεροπορία λίγο πριν το ξημέρωμα της Κυριακής (περί τις 05:00 ώρα Κύπρου), ακολουθήθηκαν από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ των δυο πλευρών εντός της χθεσινής ημέρας.

Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο, όμως, όχι μόνο δεν προκαλεί κατευνασμό των πνευμάτων, αλλά συνεχίζει να τροφοδοτεί τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χθες το απόγευμα θέλησε να προειδοποιήσει ότι «η χώρα δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη».

Η… ασυμφωνία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι «γύρω στα εκατό» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε προκειμένου να αποτρέψει επίθεση ευρείας κλίμακας του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέφερε επισήμως ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320 ρουκέτες Κατιούσα» σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

Και από τις δυο πλευρές αφηνόταν να νοηθεί ότι υπήρξε επιτυχία στην εκτέλεση των σχεδιασμών τους.

Περί απωλειών

Μέχρι χθες αργά το απόγευμα η εικόνα για τις απώλειες δεν ήταν ξεκάθαρη, ενώ οι πληροφορίες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας με το σταγονόμετρο. Πάντως, το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε «επιδρομή του ισραηλινού εχθρού» στο χωριό Ατ-Τίρι και ένας τρίτος σε «»επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) σε αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ», ανέφερε το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, είχαμε εντοπίσει μια μόνο σχετική είδηση που έκανε λόγο για απώλεια. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας YediothAhronoth έκανε λόγο για το θάνατο ενός στρατιωτικού, 21 ετών, που βρισκόταν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού. Απέδιδε, μάλιστα, τον θάνατο του στρατιώτη σε ενδεχόμενο λάθος του «σιδηρού θόλου», του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας.

Στο ρεπορτάζ προβαλλόταν ότι όταν τραυματίστηκε θανάσιμα το μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, drone της Χεζμπολάχ βρισκόταν σε σημείο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας πλησίον του ισραηλινού σκάφους. Όπως σημειωνόταν, από τις αρχικές εξετάσεις προκύπτει ότι το σύστημα «λάθεψε» και αντί να πλήξει τον εχθρικό στόχο κατέληξε στο σκάφος.

Χάρτης όπως δημοσιεύτηκε από το BBC.

Ο Νεντανιάχου

Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός Νεντανιάχου κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του Ισραήλ, έστειλε μήνυμα ότι τίποτα δεν τέλειωσε.

«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή (της Χεζμπολάχ) και σήμερα (σ.σ. χθες) αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε όλα τα drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον στρατηγικού στόχου στο κεντρικό Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση που έδωσε το Ισραήλ ήταν «ακόμη ένα βήμα προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στα σπίτια τους». «Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε.

Ο… αντίλογος

«Η στρατιωτική μας επιχείρηση για σήμερα (σ.σ. χθες) ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε», ανέφερε η Χεζμπολάχ. Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ «όσον αφορά την αποτρεπτική δράση που διεξήγαγε (…) και την αποτυχία της επίθεσης της αντίστασης είναι κενοί ισχυρισμοί». Στην επίσημη ανακοίνωση της επεσήμανε ότι κατάφερε να εκτοξεύσει εκατοντάδες drones και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων σε αντίποινα για τον θάνατο του στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα Φουάντ Σουκρ.

Εξάλλου το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που πολεμά εναντίον του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την ευρεία επίθεση του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών θέσεων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «μια ισχυρή απάντηση» και «ένα χαστούκι» για την ισραηλινή Κυβέρνηση.

Οι Σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σε ανακοίνωσή τους επεσήμαναν: «Συγχαίρουμε τη Χεζμπολάχ και τον γενικό της γραμματέα για τη μεγάλη και γενναία επίθεση που εξαπέλυσε η αντίσταση το πρωί εναντίον του ισραηλινού εχθρού».

Φωτογραφία από καταστροφή ρουκέτας (AFP) που δημοσιεύτηκε εντός της χθεσινής ημέρας από αρκετά ΜΜΕ.

Οι επιχειρήσεις και η ανάλυση του SkyNews

H ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε μαζικά κτυπήματα κατά θέσεων της οργάνωσης Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο (05:00 ώρα Κύπρου), στο πλαίσιο «προειδοποιητικής επίθεσης», όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Συμμετείχαν εκατό αεροσκάφη που στόχευσαν κατά «χιλιάδων εκτοξευτήρων» που ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ και σε «στρατηγικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ», μεταξύ των οποίων φέρεται να συγκαταλέγεται και κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει την Μονάδα 8-200, επίλεκτη υπηρεσία της Μοσάντ.

Ακολούθησε με διαφορά περίπου 30 λεπτών πυραυλική αντεπίθεση της Χεζμπολάχ, κατά την οποία εκτοξεύθηκαν 320 ρουκέτες Κατιούσα και δεκάδες drone που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε ισραηλινούς οικισμούς της βόρειας Γαλιλαίας, ενώ σημειώθηκε ευθύ πλήγμα σε κατοικημένο κτήριο στην παραλιακή πόλη Άκκο, 17 χιλιόμετρα βορείως της Χάιφας, τραυματίζοντας μία ισραηλινή πολίτη, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 250 ρουκέτες της οργάνωσης, ισχυρισμός ο οποίος διαψεύδεται από την Χεζμπολάχ.

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Σον Μπελ, ανέφερε χθες ότι η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο χώρο της πληροφόρησης. Σχολίασε ότι το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε μη κατευθυνόμενες ρουκέτες στην επίθεσή της, σημαίνει ότι οΣιδηρούς Θόλος του Ισραήλ ήταν «αρκετά αποτελεσματικός».

Πρόσθεσε: «Τα ισραηλινά χτυπήματα ξεκίνησαν περίπου μισή ώρα πριν από τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ. Αυτό υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση που καθοδηγείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Από τα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ προετοιμαζόταν για ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και/ή το Ιράν».

Είπε, ακόμη, ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ με 100 αεροσκάφη «είναι μια πολύ σημαντική απάντηση. Στο παρελθόν είχαμε δει επιχειρήσες με δύο ή τρία αεροσκάφη. Η κατάσταση μοιάζει πολύ δυναμική».

Γράφημα σε δημοσίευμα της alarabiya.

Μηνύματα από Σίσι και Μικάτι για αποκλιμάκωση

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός ζήτησαν χθες να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση».

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Προειδοποίησε για περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση, σε συνάντηση που είχε χθες με υψηλόβαθμο στρατιωτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σίσι «προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός νέου μετώπου στον Λίβανο» και τόνισε την ανάγκη «διατήρησης της σταθερότητας και της κυριαρχίας του Λιβάνου», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Η συνάντησή του στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Στρατηγό Τσαρλς Μπράουν, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τα πλήγματα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω προγραμματισμένων συνομιλιών στο Κάιρο, στις οποίες θα συμμετάσχει ο αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, με στόχο την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More