Saturday, November 23, 2024
Home » «Ενισχυμένος» πάει στη τριμερή ο ΠτΔ. Στήριξη όλων πλην του ΕΛΑΜ

«Ενισχυμένος» πάει στη τριμερή ο ΠτΔ. Στήριξη όλων πλην του ΕΛΑΜ

0 comments

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου – «Ενισχυμένος» πάει στη τριμερή ο ΠτΔ. Στήριξη όλων πλήν του ΕΛΑΜ – Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιείτο από τις 11 το πρωί σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά το πέρας της συνεδρίας τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις.

Advertisement

O κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για τις πολύ σημαντικές επαφές που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο ρόλος της χώρας μας διεθνώς αναγνωρίζεται και είναι αναβαθμισμένος, ρόλο τον οποίον διαδραματίζει και αυτές τις μέρες, ρόλο τον οποίον υπηρετεί ως προς την ανθρωπιστική πτυχή των εξελίξεων της κρίσης που διαδραματίζεται στην περιοχή μας. Η Κύπρος, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την ανθρωπιστική πτυχή, ιδιαίτερα μέσα από την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως είπε, ενημέρωσε βεβαίως το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και για την εξέλιξη σε σχέση με την πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης με τον κ. Τατάρ στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Όπως έχετε ήδη ακούσει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσέρχεται σε αυτή την κοινή συνάντηση ενισχυμένος, ενισχυμένος γιατί ακριβώς αναγνωρίζεται η θετική αυτή εξέλιξη, το αποτέλεσμα των δικών μας διαχρονικών θέσεων, το αποτέλεσμα της ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, της επιμονής, της συνέπειας και της συνέχειας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε».

Προσερχόμαστε, όπως είπε, σε αυτή την κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, διασφαλίζοντας πάντοτε το κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Ελπίζουμε η ίδια ειλικρινής πολιτική βούληση να υπάρχει και από την άλλη πλευρά και αυτή η κοινή συνάντηση να αποτελέσει το εφαλτήριο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν η πλευράς μας έχει διασφαλίσει ότι αυτή η συνάντηση θα μείνει εντός του πλαισίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο συγκαλών αυτή τη συνάντηση, οι όροι εντολής του απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με σαφήνεια και κάθε φορά επαναλαμβάνουν το συμφωνημένο πλαίσιο. Προσήλωση την οποία μας επανέλαβαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Αυτή η κοινή συνάντηση, σας θυμίζω, ήταν μια προσπάθεια δική μας από την πρώτη στιγμή. Ήταν κάτι το οποίο επιδιώκαμε και είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα ο διάλογος, και αυτόν τον διάλογο που επιδιώκουμε, που επιθυμούμε. Γιατί ακριβώς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεών μας, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντοτε του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η έκθεση της κυρίας Κουεγιάρ και αυτό είναι γνωστό, έχει ολοκληρωθεί, έχει εκπονηθεί από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και έχει παραδοθεί στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα και είναι στη βάση και αυτής της έκθεσης που ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει και τις δικές του απόψεις για τα επόμενα βήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι η σημασία, ή αξία μιας κοινής συνάντησης στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να θεωρηθεί αμελητέα». Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ «γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα, έχει ασχοληθεί ο ίδιος άλλωστε και στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία και ασφαλώς είναι και οι δικές του σκέψεις, οι δικές του απόψεις (που αφορούν) για τα επόμενα βήματα που μπορούν να αναληφθούν πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου προς τον ορίζοντα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Στις δικές της δηλώσεις η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε στο Βερολίνο το 2019 και από αυτή τη σκοπιά θεωρεί πολύ σημαντική την πρόκληση από τον ΓΓ και ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά. «Σε αυτή την προσπάθεια θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Η συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ αποτελεί την ευκαιρία να καταθέσουμε την ετοιμότητά μας, την ειλικρινή μας βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε. «Ανεξάρτητα όμως από την στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά εμείς πρέπει να επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο, στη βάση των παραμέτρων και της φιλοσοφίας που έθεσε ο ΓΓ και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το Κραν Μοντανά», σημείωσε. Η κ. Δημητρίου εξήγησε ότι εννοεί τα ζητήματα της διακυβέρνησης, την πολιτική ισότητα, τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. «(Αυτά) πρέπει να γίνει σαφές ότι αποτελούν θέσεις της δικής μας πλευράς». Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 5 ή 7 χρόνια για ν’ αναζητήσουμε λύση, γιατί θα είναι πολύ αργά. Σ’ ένα ρευστό σκηνικό που αναδιατάσσεται ταχύτατα, όπως το σημερινό, οφείλουμε εμείς να ορίσουμε το μέλλον μας, κατέληξε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχόμενη «να πάνε όλα καλά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι «θα πρέπει να πάμε με θετικό γιατί μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και έλλειψης εξελίξεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει αυτή την άτυπη συνάντηση» είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε αυτό το δείπνο η ε/κ πλευρά να πάει με θετικό και δημιουργικό πνεύμα. Και αυτό, είπε, «γιατί είμαστε εμείς που θέλουμε να αποδείξουμε ότι πράγματι θέλουμε να τερματιστεί το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπάρχει ποτέ στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά και να εκφράσουμε ετοιμότητα για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις».Ανέφερε ότι μετά το πέρας της συνάντησης αυτής θα επανέλθουν στο Εθνικό Συμβούλιο θα αξιολογήσουν το τι έχει διαμοιφθεί στη συνάντηση και να δουν πως να συνεχίσουν.Το λέω, πρόσθεσε, διότι από τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει αποφασίσει να συγκαλέσει αυτή τη άτυπη συνάντηση σημαίνει ότι ο ΟΗΕ έχει στο μυαλό του ποια ενδεχομένως να είναι τα επόμενα βήματα.Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση και το πώς θα συνεχίσουμε πάρα κάτω, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.Ανέφερε δε ότι μετά το πέρας της τριμερής συνάντηση «θα επανέλθουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, θα αξιολογήσουμε και θα δούμε πώς θα πάμε παρακάτω. α πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για το πως πάμε στη συνάντηση και πώς θα συνεχίσουμε παρακάτω».

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος την τριμερή συνάντηση. «Η επικείμενη τριμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι μια σημαντική και θετική εξέλιξη καθώς μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας έχουμε μία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων». Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως αυτή η συνάντηση θα πρέπει να διεξαχθεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο που καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ». Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί η δική μας πλευρά την αλλαγή της βάσης της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού σε αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, δηλαδή, στη βάση των δύο κρατών». Εξέφρασε την στήριξη του ΔΗΚΟ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την προσπάθεια λέγοντας πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι με την σωστή προετοιμασία μπορούμε να πιέσουμε και να πείσουμε να καθοριστεί μια αποτελεσματική διαδικασία η οποία θα μας επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, «ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κάθε επιτυχία».

Το ΕΛΑΜ ήταν το μοναδικό κόμμα που δήλωσε την αντίθεση του για την τριμερή συνάντηση καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστος θεωρούν ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα ώστε να γίνουν θετικές συζητήσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σημείωσε ότι οι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν και σε αυτή τη φάση θέλει να δικαιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και της εισβολής, ενώ πρόσθεσε ότι σε δεύτερη φάση θέλει να προχωρήσει σταδιακά σε πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, «το ζητούμενο είναι να χαραχτεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα έχει ως στόχο να περιορίσει τη στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία και πρωτίστως να αξιοποιήσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στους κόλπους της ΕΕ». Ανέφερε, εξάλλου, ότι το ζητούμενο για το κόμμα του «είναι να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει την κατοχή του 37% της Κύπρου».

Επιφυλακτική ήταν και η ΕΔΕΚ η οποία όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τόσο σε επίπεδο διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο ουσίας, ώστε ν’ αποφευχθούν οι παγίδες που τυχόν να κρύβονται πίσω από την σύγκληση αυτού του δείπνου. Είναι πολύ καλά γνωστό, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, ότι από την πλευρά της Τουρκίας επιχειρείται σε επίπεδο διαδικασίας και ουσίας, που αφορά το περιεχόμενο της λύσης, να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά οφέλη, είτε σε περίπτωση αποτυχίας να μην της καταλογιστούν οποιεσδήποτε ευθύνες. «Αλλά οι ευθύνες να κατανεμηθούν και στη δική μας πλευρά ώστε η Τουρκία να μπορεί να συνεχίζει το ρόλο και το έργο, το οποίο επιδιώκει όσον αφορά το Κυπριακό», ανέφερε. Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι γι’ αυτό το λόγο μια από τις υποδείξεις που έκανε η ΕΔΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι «η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών, οπωσδήποτε όχι σε επίπεδο 4+1, θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την διεθνή πτυχή του Κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού». Να συζητηθούν καταρχήν, πρόσθεσε, τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της οποιαδήποτε μορφής λύσης. «Κι αν κι εφόσον υπάρχει κατάληξη, τότε ουσιαστικά να μπορέσουμε σ’ ένα δεύτερο στάδιο να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης». Επί του παρόντος, ανέφερε, δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τις εισηγήσεις της ΕΔΕΚ.

Τις δικές τις σκέψεις και απόψεις κατέθεσε και η Δημοκρατική Παράταξη. Στις δηλώσεις της ο Πρόεδρος της Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις μέχρι σήμερα. «Ζήτησε να έχει τις απόψεις και τις σκέψεις μας ενόψει της άτυπης τριμερής συνάντησης. Είμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο» είπε ο κ. Καρογιάν προσθέτοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, και οι κινήσεις που κάναμε ως ε/κ πλευρά για να αναθερμανθεί το κλίμα και να αναζητήσουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολο εγχείρημα αυτό που επιχείρησε ο Πρόεδρος όλη αυτή την περίοδο. Η ΔΗΠΑ, είπε ο κ. Καρογιάν, έθεσε τις εισηγήσεις της και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έκανε την απαραίτητη προεργασία για να υπάρξει όσο το δυνατό η καλύτερη διαδικασία στο άτύπο δείπνο. Η παράταξη, είπε επανέλαβε την ετοιμότητά της να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και είπε πως ο Πρόεδρος θα έχει τη στήριξή τους. Μακάρι, είπε, να γίνει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εξέφρασε την προσδοκία η συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται μετά από χρόνια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βγάλουν το Κυπριακό από το αδιέξοδο και να το θέσουν στις ράγες μιας διαπραγμάτευσης για να υπάρξει η επανένωση και απελευθέρωση του τόπου μας.

Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Τσιμίλλης Κυριάκος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «στη σημερινή συνεδρία είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μία λεπτομερή ενημερώση για το τι προηγήθηκε και πως προχωρούμε. Μακάρι να είναι χρήσιμο αλλά δεν αρκεί να μη γίνει αναφορά στα δύο κράτη », για να σημειώσει πως «υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, που πρέπει να διασφαλίσουν μια λύση, σύμφωνη με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου». «Είναι γι’ αυτό που εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να συνέλθει το συντομότερο και πάλι σε δεύτερη συνεδρία η Πολιτική Επιτροπή για το Κυπριακό, για να εξετάσει και τις συγκλίσεις και τη συμφωνία των προωθούμενων ιδεών, με το κεκτημένο και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ», είπε. Επίσης, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι για τα περιφερειακά θέματα είχαν μια λεπτομερή ενημέρωση, με επεξεργασμένα σενάρια για το τι μπορεί και τι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί. Ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε τον «προβληματισμό» του, όσον αφορά την απουσία δήλωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο. «Μια χώρα θύμα εισβολής, δεν μπορεί να μην τοποθετείται, όταν μια γειτονική της χώρα, με διαφορετικές συνθήκες, είναι θύμα. Η εισβολή είναι εισβολή. Όπως ήταν η εισβολή στην Ουκρανία, που την καταδικάσαμε, έτσι κάθε άλλη εισβολή πρέπει να καταδικάζεται», είπε.

Εξάλλου, είπε ότι Κίνημα Οικολόγων έθεσε ένα ερώτημα στον Πρόεδρο και δεν περίμενε συγκεκριμένη απάντηση -και δεν πήρε όπως είπε- για «το παράξενο, το αντιφατικό, την ημέρα που τιμάται η Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η του Οκτώβρη, να συλλαμβάνονται δύο Κύπριοι, οι οποίοι προσπαθούν να υψώσουν ένα πανό, για να πουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη λύση και πως το Απαρτχάιντ δεν είναι λύση».

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More