Λευκωσία και Αθήνα προειδοποιήσαν τις Βρυξέλλες πως ενδεχόμενη υλοποίηση των τουρκικών ενεργειών οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου τότε τα ευρωτουρκικά αλλά και η όποια βοήθεια προς τη Συρία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνουν σε περιπέτειες. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση άφησαν να διαφανεί η έντονη δυσφορία τους ως προς τις νέες τουρκικές ενέργειες.
Ταυτόχρονα με τα προειδοποιητικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η ελληνική παρακολουθούν από τις εξελίξεις στη Συρία κυρίως ως προς τις τουρκικές ενέργειες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν στα χέρια τους κάτι πέραν από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Θεωρούν ότι τα δημοσιεύματα μπορεί να είναι ένα προοίμιο των τουρκικών προθέσεων που ενδεχομένως να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα σε αμφότερες τις πρωτεύουσες εγείρεται ένα ερωτηματικό ως προς το εάν αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα των Σύρων η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισαν τη θέση τους πως η όποια κίνηση από πλευράς Τουρκίας η οποία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα να προχωρά σε νέα τετελεσμένα στην περιοχή. Η Ελλάδα ήταν έντονη στη αντίδρασή της καθώς θεωρεί ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο τετελεσμένο στο πρότυπο του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το μήνυμα των δύο κρατών-μελών της ΕΕ πήταν πως δεν θα επιτρέψουν οτιδήποτε να προχωρήσει στα ευρωτουρκικά, αλλά και στην όποια βοήθεια προς τη Συρία, εάν το νέο καθεστώς της χώρας ακολουθήσει τα βήματα της Άγκυρας.
Εσπευσμένα στην Άγκυρα ο Τατάρ: Ο Ερσίν Τατάρ βρέθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ταξίδι Τατάρ στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε εκτάκτως και σύμφωνα, τουλάχιστον με όσα δηλώθηκαν δημοσίως, στο επίκεντρο ήταν το Κυπριακό. Στη συνάντηση Ερντογάν-Τατάρ ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ. Τατάρ και Γιλμάζ είχαν και χωριστή κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Σύμφωνα με τον τουρκικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα «TRT Haber» και τον «Μπαϊράκ», σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιλμάζ εξέφρασε την ικανοποίηση της Τουρκίας για την ενότητα και τη συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους. «Στη συνάντησή μας με τον κ. Τατάρ, συζητήσαμε για την ισχυρή συνεργασία που έχουμε εγκαθιδρύσει μεταξύ των ‘χωρών μας σε όλους τους τομείς της ζωής. Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει μέχρι σήμερα κάθε μέσο για την ελεύθερη ανάπτυξη, την ευημερία και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Γιλμάζ.
Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ αναφέρθηκε σε “ανάγκη” να προχωρήσουν τα βήματα για μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό. «Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων για δικαιοσύνη, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, αντλεί δύναμη από την ισχυρή αλληλεγγύη μας και την πίστη μας σε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τις πραγματικότητες του νησιού. Η πραγματικότητα της Κύπρου είναι δύο κράτη και δύο κοινότητες. Δεν θα είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού με μια προσέγγιση που είναι μακριά από αυτές τις πραγματικότητες. Οι δεκαετίες δίχως λύση που αφήσαμε πίσω μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της πραγματικότητας. Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει», είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.
Αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Γιλμάζ σημείωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα, μετά τη συνάντηση, ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο ηγετών στο Κυπριακό. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε σύμφωνα με αυτή την πραγματικότητα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο μέλλον», επεσήμανε.
Ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις επανέλαβε τις γνωστές τους θέσεις ξεκινώντας από το ότι τα Ηνωμένα Έθνη μετά το δείπνο στης Νέας Υόρκης είχαν ανακοινώσει ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης» και η αναφορά των διαφορετικών θέσεων των δύο πλευρών αποτελούν διπλωματικό κέρδος για την τουρκική πλευρά.
Αναφερόμενος στην πρόταση για άνοιγμα ενός σημείου διέλευσης στην περιοχή της Μιας Μηλιάς, ο κ. Τατάρ τόνισε ότι θα συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των “δύο λαών”, κατά την έκφρασή του, και στη μείωση της συμφόρησης στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, στο πλαίσιο του κανονισμού της πράσινης γραμμής.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι δίπλα στο «προεδρικό συγκρότημα» και στο «κοινοβούλιο» στην περιοχή του Αγίου Δομετίου έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο 400 στρεμμάτων, το οποίο θα παρέχει στους «πολίτες» χώρους για περπάτημα, ποδηλασία και κοινωνικές δραστηριότητες. Δήλωσε ότι η αύξηση της κυκλοφορίας στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου καθιστά σημαντικό το άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς.
Πηγή: Φilenews