Tuesday, November 5, 2024
Home » Ελεγχόμενη ένταση από ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, χωρίς ρήξη με κυβέρνηση

Ελεγχόμενη ένταση από ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, χωρίς ρήξη με κυβέρνηση

0 comments

Η ΕΔΕΚ κατά τρόπο επίσημο, αλλά και η ομάδα βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος που αντιδρούν στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό τεντώνουν μεν το σχοινί αλλά προσέχουν να μην το κόψουν.

Από τις έως τώρα τοποθετήσεις τόσο από πλευράς ΔΗΚΟ όσο και από την ΕΔΕΚ σημειώνεται πως:

(α) Στην πλευρά του ΔΗΚΟ αφήνεται να φανεί ότι το πρόβλημα υφίσταται σε επίπεδο τριών βουλευτών, αν και ο Χρ. Ορφανίδης μίλησε για αντιδράσεις που υπάρχουν ευρύτερα στο κόμμα. Η ηγεσία του κόμματος αποφεύγει εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα να μην παίρνει κάποια θέση και κρατά επιμελώς αποφάσεις. Αυτό, από ορισμένους κύκλους, ερμηνεύεται και ως μια σαφής ένδειξη πως σε επίπεδο ΔΗΚΟϊκής ηγεσίας δεν υπάρχει καμιά πρόθεση απομάκρυνσης από την εξουσία.

(β) Η ΕΔΕΚ τοποθετήθηκε επισήμως και με ένταση κατά των χειρισμών του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, χρησιμοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις και βαριούς χαρακτηρισμούς. Ωστόσο δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή πρόθεση ή διάθεση από μέρους του Κινήματος να προχωρήσει πέραν από άσκηση δημόσιας πίεσης προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Ούτε και διαφαίνεται ότι το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει και πάλι αιτία του να τα μαζέψουν και να φύγουν από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

(γ) Στην πλευρά της κυβέρνησης, και ειδικά στον Λόφο, φαίνεται να υπάρχει ενόχληση από την όλη δημόσια συζήτηση και την επιθετική κριτική που ασκείται αποκλειστικά από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Την ώρα που τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ακολουθούν μια πιο προσεκτική στάση στις εξελίξεις. Παράλληλα από το κυβερνητικό στρατόπεδο παραπέμπουν στις ενημερώσεις σε επίπεδο Εθνικό Συμβουλίου υποδεικνύοντας ότι η πολιτική ηγεσία, στο σύνολό της, είχε εικόνα για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απρίλη και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ενώ από την άλλη υποδεικνύεται ότι στο Εθνικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί και για όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται ή επηρεάζουν το Κυπριακό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, επέμεινε να είναι έντονος και να αμφισβητεί τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Ζήτησε εκ νέου μετά επιτάσεως ενημέρωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ από το Νικόλα Παπαδόπουλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στις δηλώσεις του (στο ΡΙΚ) ο Χρ. Ορφανίδης είπε ότι «ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, που θεωρώ ότι είναι ενήμερος, θα πρέπει να ενημερώσει το Πολιτικό Γραφείο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και την Κεντρική Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον Χρ. Ορφανίδη αφορμή για να προκληθεί αναστάτωση εντός του ΔΗΚΟ ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος δήλωσε έτοιμος για τολμηρά βήματα στο Κυπριακό. Και η απαίτηση της ομάδας εκείνων που αντιδρούν είναι να δοθούν εξηγήσεις ως προς τα τολμηρά βήματα που προτίθεται να κάνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Κυπριακό.

Το δεύτερο που θεωρεί ότι χρίζει εξηγήσεων είναι η απόφαση της Λευκωσίας να συγκατατεθεί σε πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να προσέλθει στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο ΔΗΚΟϊκός βουλευτής υπέδειξε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε και έδωσε τη συγκατάθεσή της χωρίς να λάβει τα όποια ανταλλάγματα.

Τρίτο σημείο τριβής φαίνεται να αποτελούν δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Δηλώσεις τις οποίες κάποιοι στο ΔΗΚΟ ερμηνεύουν ως άσκηση πιέσεων από μέρους της Αθήνας προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Γιώργος Γεωργίου, δίνοντας συνέχεια και στα όσα καταγράφηκαν την πρόσφατη ανακοίνωση του Κινήματος, επέμεινε στη θέση πως η Κυπριακή Δημοκρατία, (α) δεν είχε κανένα λόγο, και (β) δεν έχει κανένα συμφέρον με το να συγκατατεθεί σε συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο ΣΕΥ της ερχόμενης εβδομάδας.

Θέση της ΕΔΕΚ είναι πως η πλευρά η οποία οφείλει να δώσει αποδείξεις και προβεί σε θετικές ενέργειες είτε στο Κυπριακό είτε στα ευρωτουρκικά είναι η Τουρκία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνο που κακίζει η ΕΔΕΚ είναι μια γενικότερη νοοτροπία που επαναλαμβάνεται και από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που θέλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ρόλο «καλού παιδιού».

Επιμένει παράλληλα πως έπρεπε να ζητηθούν ανταλλάγματα για πριν λεχθεί το Κυπριακό «οκ» και μιλά για μη σωστή στρατηγική και λανθασμένη κίνηση. Κατά την ΕΔΕΚ, δεν μπορεί να συνδεθεί η πορεία των ευρωτουρκικών μόνο με την έναρξη της διαδικασίας στο Κυπριακό.

Ως προς το μέλλον των κομμάτων τους στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο Χρίστος Ορφανίδης επέμεινε και πάλι ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει το ΔΗΚΟ, εάν δηλαδή το κόμμα θα πρέπει να μείνει ή να φύγει. Εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες του εάν μπορεί το ΔΗΚΟ να θεωρείται «κυβερνών κόμμα» ενώ διερωτήθηκε και για το κατά πόσο το κόμμα του λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης.

Από πλευράς του ο Γ. Γεωργίου απέφυγε να πει εάν θα πρέπει η ΕΔΕΚ να μείνει ή να φύγει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Σημείωσε ωστόσο ότι κατά τη συζήτηση σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής (η οποία εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες και αναμένεται εντός φθινοπώρου) του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου, ένα από τα κεφάλαια που θα απασχολήσουν είναι και αυτό της συμμετοχής στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δεν συνιστά υποχώρηση, η απάντηση του Κ. Κόμπου

Δεν συνιστά υποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς η συμμετοχή της Τουρκίας στο Άτυπο Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενώ σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης της Κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Αυγούστου.

Όπως τόνισε η συμμετοχή Τουρκίας στο Άτυπο συμβούλιο δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και δεν συνιστά υποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Κόμπος, συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι υπάρχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα στα ευρωτουρκικά και σε αυτό το πλαίσιο έγινε αποδεκτή η συμμετοχή της Τουρκίας.

«Για να δοθεί θετική απάντηση από την Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Κόμπος, «λήφθηκαν υπόψιν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επανάληψη των συνομιλιών. Σημείωσε, δε, ότι κατά το Άτυπο Συμβούλιο, ο ίδιος θα κάνει αναφορά στο Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πλευράς συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κύριος Κόμπος ανέφερε ότι αυτές είναι σεβαστές, επισημαίνοντας ότι διαφορές σε σχέση με το Κυπριακό υπήρχαν και πριν από τις Προεδρικές Εκλογές.

Σημειώνεται πως τον θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, στο Εθνικό Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 13 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση να ανάψει το πράσινο φως, ενώ θα δεχθεί και τις απόψεις των κομμάτων επί του θέματος.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More