Thursday, September 19, 2024
Home » Εκφράζει εκ νέου ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

Εκφράζει εκ νέου ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

0 comments

Ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη εκφράζει ο ΠτΔ- Απαντάει στις αντιδράσεις κατεχομένων-Τουρκίας για προβολή της σειράς Famagusta» στο Netflix – «Καταγραφή της αλήθειας… σημαντικό μήνυμα για σχέσεις Ε/κ και Τ/κ»

Την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Advertisement

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για την προσεχή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει βολιδοσκοπηθεί από πλευράς των ΗΕ για διάφορες ημερομηνίες και έχει απαντήσει θετικά για το σύνολό τους, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη, και αναμένει περαιτέρω ενημέρωση

«Έχω βολιδοσκοπηθεί για συγκεκριμένες ημερομηνίες σε 2-3 των περιπτώσεων και απάντησα θετικά», σημείωσε.

  • Έγιναν «Τούρκοι» στην Άγκυρα για το Famagusta – Είναι «μαύρη προπαγάνδα», λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στα κατεχόμενα από τη συμπερίληψη σειράς “Famagusta” στο Netflix και τις απειλές που ακούστηκαν από τον κ. Τατάρ και άλλα μέρη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι προφανώς οι παραπάνω δεν την έχουν δει, προσθέτοντας ότι πέρα από την καταγραφή της αλήθειας και το αδιαμφισβήτητο γεγονός της τουρκικής εισβολής του 1974, στέλνει και πολύ σημαντικά μηνύματα σε όσους έχει τύχει να την παρακολουθήσουν.

  • Θύελλα αντιδράσεων στα Κατεχόμενα για την μετάδοση της σειράς «Famagusta» από το Netflix

«Εγώ το έχω παρακολουθήσει, στέλνουν πολύ σημαντικά μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», κατέληξε.

Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα και Τουρκία για «Famagusta» στο Netflix

Η απόφαση της ψηφιακής πλατφόρμας Netflix να προβάλει τη σειρά «Famagusta» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η σειρά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και αποτελεί προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας». «Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον κόσμο διαστρεβλώνοντας την ιστορία», ανέφερε.

Σύμφωνα με το παράνομο «πρακτορείο ειδήσεων», μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο «CNN Türk», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η τουρκική επέμβαση του 1974 έσωσε τους Τουρκοκύπριους από γενοκτονία και έφερε ειρήνη στο νησί», ενώ κατηγόρησε τη σειρά για μονομερή προσέγγιση. Ανέφερε επίσης ότι «πριν το 1974 οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν σφαγές και διώξεις», παρομοιάζοντας τα γεγονότα με όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα. Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αντιδράσουν και θα αναζητήσουν τρόπους να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική, μέσω άλλων σειρών.

Από την πλευρά του, ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την προσπάθεια της σειράς «να διαστρεβλώσει τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και να παρουσιάσει την Τουρκία ως κατοχική δύναμη». Ο κ. Ουστέλ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι συνεχίζει την παραπληροφόρηση και την παραποίηση του αγώνα των Τουρκοκυπρίων, κατά την αναφορά του.

Για το ίδιο θέμα, ο «πρόεδρος της βουλής» Ζορλού Τορέ ισχυρίστηκε ότι «οι επιθέσεις της ΕΟΚΑ εναντίον των Τουρκοκυπρίων από το 1955 έως το 1974 αποτελούν ιστορικό γεγονός που θα έπρεπε να αναδείξει η σειρά».

Διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η τηλεοπτική σειρά “Famagusta” διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σειρά θα προβάλλεται από την πλατφόρμα Netflix από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η σειρά με την ονομασία ‘Famagusta’, που θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, υπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα».

«Αυτή η σειρά αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις άγιες αναμνήσεις των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από αιμοδιψείς ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες διαστρέβλωσης των γεγονότων, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο», δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «τιμούμε τους βετεράνους μας στην Κύπρο με σεβασμό και μνημονεύουμε τους ήρωές μας με ευγνωμοσύνη».

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More