Friday, September 20, 2024
Home » Εισαγγελέας vs Ελεγκτής: Η ώρα της κρίσης έφτασε

Εισαγγελέας vs Ελεγκτής: Η ώρα της κρίσης έφτασε

0 comments

Η μεγαλύτερη κρίση μεταξύ θεσμών στη Δημοκρατία, θα λυθεί αύριο οριστικά στις δικαστικές αίθουσες. Οι οκτώ δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που συνέρχονται ως Συμβούλιο, θα αποφασίσουν κατά πόσο γίνεται δεκτή η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή ή όχι.

Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση από κάθε άποψη, με παρενέργειες που ουδείς μπορεί να προβλέψει. Μόνο εικασίες και σενάρια μπορεί να γίνουν στο όριο του επιτρεπτού, ώστε να μην θεωρηθεί παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Οι δικαστές είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία θα αποφασίσουν κατά πόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραμένει στη θέση του ή με βάση τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον τους, έχει επιδείξει τέτοια συμπεριφορά με τις ενέργειες και τα λεγόμενά του, που να θεωρείται ανάρμοστη.

Οι δυο πλευρές ομολογουμένως είχαν καταβάλει το άπαν των δυνάμεών τους για να καταδείξουν τις δικές τους θέσεις. Θέσεις που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, με την κάθε πλευρά να ερμηνεύει κατά το δοκούν τα τεκταινόμενα που «βάρυναν» ή δεν «βάρυναν» τον καθ’ ου η αίτηση Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Εξ ου και το γεγονός ότι τόσο η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα όσο και η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, έκαναν εκτενή επίκληση στην υπόθεση σταθμός, αυτήν πουαφορούσε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ερμηνεύοντάς την όμως με διαφορετική σκοπιά. Η μεν πλευρά του Γιώργου Σαββίδη υποστήριξε ότι έχει ομοιότητες η υπόθεση αυτή με την περίπτωση Ερωτοκρίτου, ενώ η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σαφώς πρόβαλε πως δεν έχουν καμιά ομοιότητα.

Το Συμβούλιο λοιπόν καλείται ν’ αποφασίσει αν τα χιλιάδες έγγραφα που κατατέθηκαν εκατέρωθεν, τεκμηριώνουν τη θέση ότι όντως οι πράξεις, ενέργειες ή και δηλώσεις του κ. Μιχαηλίδη ή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αφορούσαν κυρίως τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, υπουργούς, τον Αρχηγό Αστυνομίας,συνιστούν “ανάρμοστη συμπεριφορά» υπό την ευρεία έννοια του όρου, ή αν ενεργούσε στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ανεξάρτητος αξιωματούχος με ευθύνες ελέγχου όλης της κρατικής μηχανής.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν ενώπιον τους δυο επιλογές: Είτε θα βρουν αιτιολογημένη την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και θα παύσουν τον κ. Μιχαηλίδη, είτε θα απορρίψουν την αίτηση οπόταν και ο καθ’ ου η αίτηση θα συνεχίσει στα καθήκοντά του.

Εάν το Συμβούλιο βρει δικαιολογημένο το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα και κρίνει πως ο Γενικός Ελεγκτής επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά,τότε η απόφαση είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Εάν όμως το Συμβούλιο αποφανθεί πως από τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον του δεν δικαιολογείται η παύση του,η υπόθεση δικαστικώς τελειώνει εδώ. Δεν μπορεί να γίνει άλλη διαδικασία εντός της κυπριακής επικράτειας.

Αυτό που προκρίνεται πάντως, είναι πως όποια κι αν είναι η κρίση του Συμβουλίου, τα πράγματα θα έχουνάμεσες και καταλυτικές παρενέργειες. Νομικοί κύκλοι με τους οποίους συνομιλήσαμε, μας ανέφεραν ότι αν αποφασιστεί η παύση του κ. Μιχαηλίδη, τότε αναμένεται να ξεσπάσουν τρομερές αντιδράσεις από πλευράς πολιτών, κυρίως της Ομάδας Στήριξης του και προσώπων που κρίνουν ότι επιτελεί τα καθήκοντά του στο έπακρον. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μορφή θα λάβουν αυτές οι αντιδράσεις.

Στην αντίπερα όχθη, αν η απόφαση είναι η απόρριψη της αίτησης, τότε αναμενόμενο είναι πωςδεν μπορεί να λήξει το θέμα ως εκεί. Μπορεί στις δικαστικές αίθουσες να πέσει η αυλαία, αλλά τίποτε δεν προδιαγράφει πως οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας θα βγουν αλώβητοι από αυτή την διαδικασία που κίνησαν οι ίδιοι.

Το σίγουρο είναι πωςθα υπάρξουν αντιδράσεις όποια κι αν είναι η απόφαση και πως η επόμενη μέρα μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, δεν θα είναι πλέον η ίδια.

Κι ενώ απομένουν λίγες ώρες από την έκδοση τηςιστορικής απόφασης του Συμβουλίου, η αγωνία των δύο στρατοπέδων στη δίκη, των πολιτών αλλά και του πολιτικού κόσμου κορυφώνεται.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More