Monday, September 23, 2024
Home » Εθνική και στρατηγική η ηλεκτρική διασύνδεση

Εθνική και στρατηγική η ηλεκτρική διασύνδεση

0 comments

Διαψεύστηκαν ξανά οι ελληνικές «Κασσάνδρες» που πρόβλεπαν σύγκρουση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη το πρωί. Οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές μετέφεραν το πολύ θετικό και φιλικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι τα περίφημα «τρολς» που διακρίθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες μέσω του μίσους που εξέπεμψαν εναντίον των … «Κυπρίων», όπως μας αναφέρουν -νομίζουν υποτιμητικά- μη γνωρίζοντας πως είμαστε υπερήφανοι Έλληνες που γεννηθήκαμε στο Νησί της Αφροδίτης. Όπως ακριβώς είναι οι Έλληνες από την Κρήτη, από τη Θράκη και από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Όταν με το καλό τελειώσει η ιστορία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, και στο επόμενο στάδιο με το Ισραήλ, θα πρέπει να αναφερθούμε ειδικά στο φαινόμενο των αντικυπριακών «τρολς», που έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βρίσκονται στις παρυφές ελληνικού κοινοβουλευτικού κόμματος και πληρώνονται από επιχειρηματίες, που έχουν προσωπικά συμφέροντα με την κατασκευή ή την κατάρρευση του μεγάλου αυτού ενεργειακού έργου.

Για να είμαστε δίκαιοι, και ορθοί δημοσιογραφικά, το έργο είναι περισσότερο επωφελές για την Κύπρο παρά για την Ελλάδα, διότι διαφορετικά το νησί μας θα παραμείνει «όμηρος» -και στο θέμα αυτό- στις διαθέσεις της Τουρκίας. Πληροφορούμαι ότι στη διάρκεια της συνάντησης το θέμα ετέθη στην ορθή του διάσταση. Ειπώθηκε αυτό από την ελληνική πλευρά: Το έργο, τονίστηκε χαρακτηριστικά,αφορά κυρίως την διασφάλιση της Κύπρου. Δεν πρέπει να εξαρτηθεί ποτέ από την Τουρκία (και) στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για την Ελλάδα είναι τεράστια επένδυση πολιτική και οικονομική – και τεχνικά αχρείαστη. Αλλά η πολιτική διάσταση όσον αφορά στην Κύπρο είναι τόσο μεγάλη που αξίζει όλη την επένδυση. Η φράση αυτή τα λέει όλα και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το έργο είναι εθνικό και στρατηγικό και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Και πρέπει να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί άσχετα από το τι θα πράξει η Τουρκία.

Προσωπικά, δεν έχω αμφιβολία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αντιδράσει και θα επιχειρήσει να το σταματήσει. Και εκεί θα φανεί πόσο αποφασισμένη είναι η διεφθαρμένη Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει την επένδυση της, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό ποσό. Επίσης, η Ελλάδα θα απαιτηθεί να προστατεύσει την ηλεκτρική διασύνδεση προς την Κρήτη, προφανώς με τον Πολεμικό της Ναυτικό και άλλα μέσα, διότι με την απόφαση της να προχωρήσει το έργο, παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο. Οι σχέσεις με την κατοχική Τουρκία θα δοκιμαστούν.

Βέβαια, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, όποιος και αν είναι όταν πραγματοποιούνται οι εργασίες, θα δοκιμαστεί και είμαι βέβαιος ότι δεν θα υποχωρήσει. Όσο συνεχίζεται ο εξοπλισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Μητέρα Πατρίδα θα γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, και γι’ αυτό, προσωπικά προβλέπω, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ξεσπάσει το επόμενο διάστημα. Δεν θα μιλά μέσω των τσιρακιών του, ειδικά αυτόν τον Ομέρ Τσελίκ.

Για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχουν ειπωθεί και ακουστεί πολλά ψέματα. Η κυβέρνηση έπρεπε να τονίσει τον εθνικό και τον στρατηγικό του χαρακτήρα. Άργησε, αλλά θα λάβει την (τελική) ορθή απόφαση. Εάν το έργο δεν πραγματοποιηθεί η Κύπρος θα είναι η μόνη χώρα-μέλος της διεφθαρμένης Ε.Ε. που δεν θα συνδέεται με την ηλεκτρική ενέργεια.

Γνωρίζω ότι ο τονισμός της σχέσης της Κύπρου και της Ελλάδας με το Ισραήλ «καίει» αυτή τη στιγμή. Αλλά, ότι και να συμβεί στον αιματηρό πόλεμο με τη Χαμάς και τον νέο με τη Χεζμπολάχ το Εβραϊκό Κράτος θα παραμείνει η ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη γειτονιά μας. Καλώς έπραξαν η Αθήνα και η Λευκωσία που υποστήριξαν τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης. Φίλοι-φίλοι με το Ισραήλ, αλλά η αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να λέγεται… Τα συγχαρητήρια μου στην κυπριακή και την ελληνική διπλωματία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον τέως Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι διάτρητη, όπως με ενημέρωσε γνωστός νομικός του νησιού, στον οποίο κατέφυγα. Δεν είχα καμία αμφιβολία αν και οι νομικές μου γνώσεις είναι του δημοτικού. Αλλά σκεπτόμενος πολιτικά και στη βάση της μελέτης των κειμένων των καλών συναδέλφων του Φιλελεύθερου, που κάλυψαν εξαιρετικά το θέμα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να φαγωθεί ο κ. Μιχαηλίδης διότι ενοχλούσε το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Ντροπή, είναι η μοναδική λέξη που έρχεται στο μυαλό μου. Εάν έχουν έτσι τα πράγματα, αλήθεια, ειλικρινά ντρέπομαι, διότι η Κύπρος στο εξωτερικό είναι γνωστή ως μία διεφθαρμένη χώρα. Η απόφαση αυτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη …«φήμη» της Πατρίδας μας. Πιστεύω ότι ο κ. Μιχαηλίδης, με τον οποίο δεν είχα ποτέ φιλικές ή άλλες σχέσεις, εννοούσε όσα έλεγε για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τη μία και μοναδική φορά που τον συνάντησα, για μία υπόθεση διαφθοράς που ερευνούσαμε, κατάλαβα ότι είχα να κάνω με ένα άνθρωπο στο κυπριακό κράτος που ΔΕΝ ήταν διεφθαρμένος. Διότι αν ήταν, θα τον είχαν σταυρώσει οι αντίπαλοι του. Εύχομαι, αλλά και ελπίζω, ότι θα ασχοληθεί στο σύντομο μέλλον με τα κοινά. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται καθαρούς ανθρώπους, πολίτες που ενδιαφέρονται για το σύνολο, όχι για την τσέπη τους. Οι Γενικοί Εισαγγελείς, αν ξόδευαν το ένα δέκατο του χρόνου τους, για να πολεμήσουν τη διαφθορά, η Κύπρος θα ήταν η πιο αδιάφθορη χώρα. Αφιέρωσαν εκατοντάδες ώρες χρόνο και κρατικό χρήμα για να διώξουν τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά τις υποθέσεις διαφθοράς τις αφήνουν στα χρονοντούλαπα της Εισαγγελίας. Κρίμα. Οι πολίτες καλά κάνουν και δεν τους εμπιστεύονται. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης, που ΔΕΝ είναι διεφθαρμένος, ενδιαφέρεται πραγματικά να αφήσει έργο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και να μείνει στην ιστορία, πρέπει να ξεκινήσει να καθαρίζει τον στάβλο του κυπριακού Αυγεία από την Εισαγγελία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Κάτι ψέλλισε πάλι -αλλά λίγοι κατάλαβαν- ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο διαφωνώ για το εθνικό θέμα και την υποστήριξη του στη λύση-διάλυση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Προφανώς, μετά τα απανωτά χαστούκια από την κ. Αννίτα Δημητρίου στη συνέντευξη της στο Σίγμα, παραμένει …ζαλισμένος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την είδηση της στήλης για την κάθοδο πρακτόρων τουFBI, στο νησί -ανήκουν στο τμήμα του οικονομικού εγκλήματος. Όπως ανέφερα η απόφαση του κ. Χριστοδουλίδη να ζητήσει βοήθεια από τους Αμερικανούς -και όχι από τους Εγγλέζους- ήταν γενναία. Δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, αλλά όποια και αν είναι, να τα ακολουθήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Να τελειώνει η Κύπρος με τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιαστεί σε μία χούφτα πολιτικών, δικηγόρων και λογιστών, που αμαύρωσαν το όνομα της Κύπρου, αλλά και του πολιτικού, του δικηγορικού και του λογιστικού κόσμου. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί, οι δικηγόροι και οι λογιστές διεφθαρμένοι. Έλεος…

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More