Monday, September 16, 2024
Home » Δύσκολη η προσπάθεια της Κύπρου για το χαρτοφυλάκιο «Μεσογείου»

Δύσκολη η προσπάθεια της Κύπρου για το χαρτοφυλάκιο «Μεσογείου»

0 comments

Προτάσεις στο τραπέζι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρίχνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τα χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Κύπρο. Ψηλά στις προτιμήσεις του Κύπριου Προέδρου το χαρτοφυλάκιο για την Μεσόγειο, το οποίο είχε εξαγγείλει η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από μια εβδομάδα.

Παρά τα ερωτήματα που τέθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα ως προς το θέμα του Κύπριου Επιτρόπου, στον Λόφο επέλεγαν να μην απαντούν. Ωστόσο χθες, νωρίς το πρωί, οι συνεργάτες του Προέδρου Χριστοδουλίδη φρόντισαν μέσω WatsApp να κοινοποιήσουν το δημοσίευμα του Politico. Όπως αναφέρεται, ο ΠτΔ ανέφερε στο Politico πως η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στη ναυτιλία και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή. Όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, το νέο χαρτοφυλάκιο θα εστιάσει σε οικονομικά ζητήματα καθώς και στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, καθώς και τη μετανάστευση, από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δεν έχει ακόμα συσταθεί και δεν υπάρχει κάτι πέραν από τη δήλωση φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απ’ εκεί και πέρα η Λευκωσία όπως και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναμένουν να δουν ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητές τις και κυρίως πόσο σημαντικό θα είναι.

Το ποιος θα πάρει τι είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ίδια η Πρόεδρος της Κομισιόν. Και στην προκειμένη περίπτωση θα ληφθούν υπόψη πολλοί και διάφοροι παράγοντες που πάνε πέρα και πάνω από τα θέλω της κάθε χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση, για το χαρτοφυλάκιο Μεσογείου, δεν θα μετρήσει μόνο το ενδιαφέρον της Κύπρου και το ότι είναι Μεσογειακό κράτος. Θα παίξουν ρόλο και οι σχέσεις που έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ με όλες της Μεσογειακές χώρες. Και εδώ προκύπτει ένα ζήτημα τα οποία ενδεχομένως η Κύπρος να βρει μπροστά της, λόγω της τουρκικής κατοχής. Το γεγονός ότι δεν υφίσταται απευθείας επαφή ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο είναι ένα ζήτημα που μπορεί να προκύψει κατά τον καταμερισμό των χαρτοφυλακίων και να λειτουργήσει σε βάρος της Κύπρου.

Τακτική σιωπής επιλέγουν στον Λόφο και σ’ ό,τι αφορά τα ονόματα που θα προτείνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσον αφορά τις θέσεις επιτρόπων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προτίθεται να προτείνει δύο ονόματα, μία γυναίκα και έναν άνδρα. Χθες, σχεδόν ταυτόχρονα με το δημοσίευμα του Politico, κυκλοφόρησαν νέες πληροφορίες που αφορούν τις επιλογές του ΠτΔ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (και τις οποίες το Προεδρικό αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει) ένα από τα δυνατά χαρτιά που έχει στα χέρια του και προτίθεται να το ρίξει στο τραπέζι της VDL είναι αυτό της Θέμιδας Χριστοφίδου, η οποία σήμερα κατέχει μια αρκετά σημαντική θέση στις Βρυξέλλες. Η Θέμις Χριστοφίδου είναι από τον Ιούλιο του 2023 Γενική Διευθύντρια στην Επιτροπή για την Περιφερειακή Πολιτική και Αστική Ανάπτυξη (DG REGIO). Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό χαρτί με βαρύ ευρωπαϊκό βιογραφικό το οποίο μπορεί να δώσει στην Κύπρο ένα πιο δυνατό χαρτοφυλάκιο απ’ ότι είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις επιστολές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους 27 ηγέτες των κρατών μελών, με την οποία ζητά προτάσεις για τα μέλη του επόμενου Κολεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με πληροφορίες (πηγή ΚΥΠΕ) η τελική ημερομηνία για τα κράτη μέλη να προτείνουν ονόματα θα είναι βάσει της επιστολής η 30η Αυγούστου.

Μετά την επικύρωση της δεύτερης θητείας της από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 Ιουλίου στο Στρασβούργο, η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσεις πως στόχος της είναι να ξεκινήσει τις συνεντεύξεις των υποψηφίων για την Επιτροπή περί τα μέσα Αυγούστου. Η φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει ακόμα πως θα ζητήσει από το κάθε κράτος μέλος να καταθέσει δύο ονόματα, μιας γυναίκας και ενός άντρα, ώστε να έχει επιλογές για σκοπούς ισότητας των φύλων. Τα κράτη μέλη δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν κάτι τέτοιο βάσει των διαδικασιών, ωστόσο η προσέγγιση αυτή μπορεί να δώσει και στις χώρες το περιθώριο να διεκδικήσουν διαφορετικά χαρτοφυλάκια.

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων από πλευράς VDL θα ακολουθήσουν οι ακροάσεις των νέων Επιτρόπων ενώπιων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα κληθεί να εγκρίνει το Κολέγιο των Επιτρόπων στο σύνολό του. Εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί όπως προγραμματίζεται, η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα τον Νοέμβριο.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More