Wednesday, October 16, 2024
Home » Δουλειά για Σχέδιο Ανάκαμψης, «σκληρό χρονοδιάγραμμα» το 2026, λένε αξιωματούχοι ΕΕ

Δουλειά για Σχέδιο Ανάκαμψης, «σκληρό χρονοδιάγραμμα» το 2026, λένε αξιωματούχοι ΕΕ

0 comments

Δουλειά για Σχέδιο Ανάκαμψης, «σκληρό χρονοδιάγραμμα» το 2026, λένε αξιωματούχοι ΕΕ – Θα δούμε θετικά αίτημα για επένδυση στον GSI, τονίζουν

Εντατική δουλειά προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα ορόσημα και οι επενδύσεις του ΣχεδίουΑνάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να επιτευχθούν όλες οι εκταμιεύσεις που προνοούνται στο Σχέδιο μέχρι το 2026, ζήτησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Advertisement

Σε συζήτηση με ομάδα δημοσιογράφων, αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν ότι η εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου δεν είναι τόσο καλή αφού οι εκταμιεύσεις καλύπτουν μόνο το 22% του συνολικού φακέλου, αξίας €1,2 δισ, σε σύγκριση με 50% που είναι ο μέσος όρος.

Αναγνώρισαν ωστόσο ότι ύστερα από επαφές με τις κυπριακές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς, «τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται».

Σημειώνεται ότι ήδη η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για εκταμίευσης της 2ης και της 3ης δόσης, καθώς και της 4ης δόσης. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως η έγκριση της αίτησης για εκταμίευση της 2ης και 3ης δόσης αναμένεται εντός Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Ανάπυξης, οι εγκρίσεις των υπό εξέταση δόσεων θα αυξήσουν τις συνολικές πληρωμές του σχεδίου στα €500 εκατ.

«Ακόμα και αν η εικόνα φαίνεται καλύτερη, είναι σαφές ότι υπάρχει μια τεράστια πρόκληση μέχρι το 2026», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Σημείωσε πως σε αντίθεση με άλλα κοινοτικά κονδύλια, όπως το Κονδύλια Συνοχής, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαθέτει ένα «απόλυτο χρονοδιάγραμμα», αφού χρηματοδοτείται από τις αγορές.

Είπε ακόμη το πιθανότερο είναι ότι η τελευταία διορία για υποβολή αίτησης εκταμίευσης θα είναι ο Αύγουστος του 2026.

Άρα απομένει άλλη μία δόση φέτος, δύο του χρόνου και μία το 2026, πρόσθεσε.

Προκλήσεις: επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός, πράσινη φορολογία

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε πιο δύσκολες τη μεταρρύθμιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και την πράσινη φορολογία.

Για τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, υπενθύμισε ότι μία νομοθεσία έχει θεσπιστεί ενώ μια άλλη βρίσκεται υπό εξέταση όσον αφορά την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του σχεδίου. Η αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού είναι το ένα ορόσημο που εκκρεμεί.

Όσον αφορά την πράσινη φορολογία, ο αξιωματούχος είπε ότι επειδή ακριβώς αφορά φορολογία είναι δύσκολη η υιοθέτησή της, για να προσθέσει ότι η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την υλοποίησή της και όχι για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχία για τη μονάδα θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας στο Πεντάκωμο λόγω δικαστικών διαδικασιών, που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην υλοποίησή της. «Βλέπουμε πολλή αντίσταση στο έργο που θα μπορούσε να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε.

Θα δούμε θετικά αίτημα για επένδυση στον GSI

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Κομισιόν θα έβλεπε θετικά αίτημα όπως τα €100 εκατ., που περιλαμβάνονταν ως δάνειο για στήριξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, χρησιμοποιηθούν ως επένδυση στο κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector.

Θα το βλέπαμε θετικά νοουμένου ότι υπάρχουν οι διασφαλίσεις ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More