Friday, September 20, 2024
Home » Δεν συμβιβαζόμαστε με τη κατοχή, λέει η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη κατοχή, λέει η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα

0 comments

Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας Παλαιομετόχου, η κ. Ρουνά τόνισε πως ύψιστο καθήκον και πρώτιστο μέλημά μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση του τόπου και του λαού μας

Το μήνυμα ότι όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσες δυσκολίες και εάν υπάρχουν, με όλο τον πόνο που κουβαλάμε, ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν συμβιβάζεται, δεν παραιτείται, δεν ξεχνά, έστειλε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά.

Advertisement

Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας Παλαιομετόχου, η κ. Ρουνά τόνισε πως ύψιστο καθήκον και πρώτιστο μέλημά μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση του τόπου και του λαού μας.

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε ως βασικότερη προτεραιότητά του τη συνολική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού και του λαού μας», είπε στην ομιλία της η κ. Ραουνά, για να προσθέσει πως «προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει άοκνες και επίμονες προσπάθειες».

Όπως είπε, ο διορισμός Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπήρξε ακριβώς καρπός των προσπαθειών αυτών, και ένα σημαντικό βήμα ώστε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. «Με μόνη βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα, που αποτελεί ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», συμπλήρωσε.

Η κ. Ραουνά ανέφερε ακόμη πως με απώτερο στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επιστροφή στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε έμπρακτα και συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, όπως τα μέτρα προς όφελος των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας.

Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, είπε, και η εποικοδομητική προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Απριλίου που επέτρεψε την υιοθέτηση Συμπερασμάτων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, νοουμένου πάντα ότι η Τουρκία εμπράκτως συμβάλει για πρόοδο στο Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου υπό τον ΟΗΕ πλαισίου.

Λέγοντας πως «ο στόχος μας είναι αδιαπραγμάτευτος και αμετάθετος», η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων σημείωσε πως «οι προσπάθειές μας συνεχίζονται αδιάλειπτες, παρά την άτεγκτη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία θέτει όρους για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προωθεί το απαράδεκτο αίτημα για κυριαρχική ισότητα και λύση δυο κρατών».

«Παρά τις προκλήσεις, παρά τις δυσκολίες», συνέχισε, «δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της πατρίδας μας, των παιδιών μας, των μελλοντικών γενεών. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε άλλο μονοπάτι πέρα από τη βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση του τόπου μας, την ασφάλεια και ευημερία όλων των Κυπρίων».

Όπως τόνισε, ονειρευόμαστε μια επανενωμένη Κύπρο εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου οι πολίτες της θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, χωρίς διακρίσεις.

«Σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας, των ίσων ευκαιριών. Για αυτό το όραμα είμαστε εδώ και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε», κατέληξε η κ. Ραουνά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More