Monday, September 23, 2024
Home » Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ομοσπονδία, λέει ψήφισμα του ΚΕΕ

Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ομοσπονδία, λέει ψήφισμα του ΚΕΕ

0 comments

Ανοικτοί σε συμβιβασμό που θα βασίζεται στην καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας των «δύο λαών» και στη συνεργασία «δύο κρατών» με ίσο διεθνές καθεστώς – Όσα αναφέρει το ψήφισμα

Δεν θα υπάρξει επιστροφή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση της ομοσπονδίας, αλλά μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα βασίζεται στην καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας των «δύο λαών» και στη συνεργασία «δύο κρατών» με ίσο διεθνές καθεστώς σε τομείς που θα καθοριστούν, αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες στο 23ο τακτικό συνέδριο του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Advertisement

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, στο ψήφισμα το οποίο ανέγνωσε ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου γίνεται επίσης έκκληση στη «βουλή» να εγκρίνει κι εκείνη ψήφισμα με έμφαση στην αναγνώριση της «τδβκ» και να εργαστούν από κοινού όλοι μαζί για να λάβει το ψευδοκράτος τη θέση που του αρμόζει στη διεθνή σκηνή και για την άρση των περιορισμών και απομονώσεων.

Στο ψήφισμα προστίθεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να λάβουν άμεσα υπόψη τις απόψεις της τ/κ πλευράς, ιδίως όσον αφορά την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπογραφεί χωριστή συμφωνία με την τ/κ πλευρά για το καθεστώς (SOFA) της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Αναφέρεται επίσης ότι «θα αυξήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας για την προβολή και την προώθηση του κράτους μας, για την αύξηση του επιπέδου ευημερίας και της ποιότητας ζωής του λαού μας και για τις περαιτέρω βαθιά ριζωμένες σχέσεις με την μητέρα πατρίδα Τουρκία σε κάθε τομέα, και σίγουρα θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο κ. Χασίπογλου λέγοντας ότι μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ τέθηκε μια νέα πολιτική, είπε ότι «απαιτούμε την κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς». Ευχαρίστησε τον κ. Τατάρ για την βούλησή του, το νέο του όραμα και την αποφασιστική του στάση.

Το ψήφισμα ξεκινά αναφέροντας ότι «υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα, ειδικά στα Ηνωμένα Έθνη, ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που βασίζεται στην ‘ομοσπονδία’, μια φόρμουλα που έχει δοκιμαστεί, αποδειχθεί ανεπιτυχής και εξαντλήθηκε σε διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν για περισσότερο από μισό αιώνα».

Στηρίζουν πλήρως την πρόταση Τατάρ για έναν συμβιβασμό στη βάση της καταγραφής της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας των «δύο κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς» στους τομείς που θα αποφασιστούν.

Θεωρείται «ιστορικής σημασίας» η έκκληση του Τούρκου Προέδρου στις ΓΣ του ΟΗΕ το 2022 και το 2023 για αναγνώριση του ψευδοκράτους και το ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αφορμή τα 50χρονα από την εισβολή που εγκρίθηκε στις 18 Ιουλίου 2024.

Για το Βαρώσι στο ψήφισμα υποστηρίζει ότι τα βήματα που έγιναν από την τ/κ πλευρά προς το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής είναι σωστά και πρέπει να συνεχιστούν.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να παραβιάσει τα δικαιώματα και τους νόμους της τδβκ και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κόμμα μας υποστηρίζει με ενθουσιασμό τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων της τδβκ και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και θεωρεί χρήσιμο να υπογραμμίσει ότι η ανακάλυψη και η παροχή φυσικών πόρων, που θα δώσουν σημαντική οικονομική ώθηση στη χώρα μας, την Τουρκία και την περιοχή μας, πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο όσον αφορά την περιφερειακή ειρήνη», αναφέρεται σε σχέση με τα ενεργειακά.

Στο ψήφισμα το ΚΕΕ αναφέρει ως «εξαιρετικά σημαντική» την υποστήριξη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν για την πλήρη ένταξη του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ. Καλεί δε «ολόκληρο τον τουρκικό και ισλαμικό κόσμο να στηρίξει τα δικαιολογημένα αιτήματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Το ΚΕΕ θεωρεί ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους. «Η ΕΕ θα πρέπει να θέσει τέλος στη στάση της που συμβάλλει στα ελληνοκυπριακά όνειρα να περιορίσουν τους Τουρκοκύπριους σε καθεστώς μειονότητας και να αποδεχθεί (η ΕΕ) το γεγονός ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και να έχει μια στάση που συμβάλλει στην εγκαθίδρυση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Αναφέρεται ακόμη ότι «οι Ε/κ γείτονές μας θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις μαξιμαλιστικές, ονειροπόλες απόψεις τους και να δουν τα γεγονότα, και να συνειδητοποιήσουν ότι εάν η Κύπρος πρόκειται να προχωρήσει προς ένα νέο, λαμπρό μέλλον προς όφελος και των δύο λαών, αυτό μπορεί να ξεκινήσει με μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη συνεργασία των δύο κρατών».

Το ΚΕΕ δηλώνει ότι έχει επίγνωση «του ιστορικού του καθήκοντος ως πολιτικής έκφρασης της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (ΤΜΤ), που γεννήθηκε από το πάθος για ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού».

Αναφέρεται ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε κατόπιν ψηφοφορίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More