Wednesday, October 16, 2024
Home » Δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ: Πρόταση επανεκκίνησης του Κυπριακού από Γκουτέρες

Δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ: Πρόταση επανεκκίνησης του Κυπριακού από Γκουτέρες

0 comments

Πρόταση επανεκκίνησης της διαδικασίας στο Κυπριακό αναμένεται να παρουσιάσει προς τους δύο ηγέτες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο δείπνου που θα τους παραθέσει στον 38ο όροφο του κτιρίου του διεθνούς οργανισμού.

Από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής τόσο από τη Νέα Υόρκη όσο και από τη Λευκωσία, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την άτυπη συνάντησή του με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, προτίθεται να εισηγηθεί επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλίων η οποία να διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Σε πρώτο χρόνο, να πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών στην παρουσία ενδεχομένως και της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Κατά τις συναντήσεις ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συζητηθεί το θέμα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Σε δεύτερο χρόνο, να πραγματοποιηθεί μια διευρυμένη διάσκεψη με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων οπόταν και θα μπουν στο τραπέζι τα ακανθώδη ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η πρόταση Γκουτέρες ήταν έτοιμη από τον περασμένο Αύγουστο όταν έγινε η πρώτη απόπειρα για άτυπη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες και η οποία ως γνωστό, απέτυχε λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς. Βάση της πρότασης αποτελεί το άτυπο έγγραφο που είχε ετοιμάσει από τα μέσα του χρόνου η Ολγκίν και το οποίο βρίσκεται στα χέρια του ΓΓ.

Από τις επαφές που είχε η κ. Ολγκίν τόσο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, διαφάνηκε ότι η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ευνοεί εκκίνηση της προσπάθειας με συζήτηση του θέματος της διακυβέρνησης, που ενδιαφέρει περισσότερο την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα αγγίξουν και το θέμα της κυριαρχίας και κάποιες άλλες πτυχές που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων σε ζητήματα που δεν θα οδηγούν σε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το ενδιαφέρον της ελληνοκυπριακής πλευράς επικεντρώνεται στις διεθνείς πτυχές, δηλαδή ασφάλεια, εγγυήσεις και αποχώρηση στρατευμάτων. Μια συζήτηση που θα γίνει με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Αυτό που κρατά η Λευκωσία ως σημαντικό στοιχείο μετά και το ταξίδι Χριστοδουλίδη στο Λονδίνο, είναι πως η Βρετανία θέλει να είναι παρούσα σε μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό και απορρίπτει την τουρκική πρόταση για συμμετοχή μόνο των τεσσάρων (δύο κοινότητες με τις δύο «μητέρες πατρίδες»).

Μια πενταμερή διάσκεψη φαίνεται να ευνοούν και τα Ηνωμένα Έθνη καθώς θεωρούν ότι εκεί τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Τουρκία και θα μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι και η πλευρά του ΓΓ ΟΗΕ εκτιμά πως στην Άγκυρα γίνεται αντιληπτό το κέρδος που μπορεί να έχει σε άλλα πεδία (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση) από μια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό.

Όλα βεβαίως, θα εξαρτηθούν από την συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 2 π.μ. (ώρα Κύπρου) και πώς θα χειριστεί τα πράγματα ο ΓΓ αλλά και πώς θα τοποθετηθούν οι δύο ηγέτες. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παρουσιάσει την εισήγησή του προφορικά ή θα τη θέσει υπό τη μορφή άτυπου εγγράφου (διατηρώντας έτσι και τυπικά το χαρακτήρα της άτυπης συνάντησης).

Ερωτηματικό υπάρχει εάν ο ΓΓ θα ζητήσει από απόψε να λάβει απαντήσεις από τους Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες ή εάν θα τους δώσει χρόνο να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο και να του απαντήσουν εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Το δείπνο θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ ώρα Νέας Υόρκης (δηλαδή 2 π.μ. Τετάρτης ώρα Κύπρου) και σ’ αυτό θα παρακαθίσουν οι Αντόνιο Γκουτέρες, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ. Εκτός της αίθουσας που θα βρίσκονται οι τρεις άνδρες, στον 38ο όροφο των Ηνωμένων Εθνών, θα βρίσκονται οι συνεργάτες των δύο ηγετών που τους συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο τέλος της συνάντησης θα προβεί σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Ανάλογη δήλωση πρέπει να αναμένεται και από τον Ερσίν Τατάρ. Μεγαλύτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον θα έχει μια δήλωση από πλευράς Γκουτέρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ο,τιδήποτε σχετικό. Εάν δηλαδή, ο ΓΓ θα κάνει ο ίδιος κάποια δήλωση ή θα υπάρξει μια ανακοίνωση από μέρους του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More