Monday, October 14, 2024
Home » Δείπνο αποκαλύψεων στη Νέα Υόρκη – Ετοιμότητα για όλα τα σενάρια

Δείπνο αποκαλύψεων στη Νέα Υόρκη – Ετοιμότητα για όλα τα σενάρια

0 comments

Το δείπνο θα έχει και συνέχεια. Αυτό εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι σε σχέση με την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ μεταβαίνουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο καθένας από διαφορετική αφετηρία και αυτό είναι γνωστό στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο, αυτό το οποίο υποδεικνύουν διπλωματικές πηγές είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπήκε στη διαδικασία να καλέσει τους δύο ηγέτες σε δείπνο στη Νέα Υόρκη απλά και μόνο για να ακούσει ξανά αυτά που του είχαν πει και προ μερικών ημερών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται είναι ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού έχει κατά νου ένα οδικό χάρτη για τη συνέχεια.

Αυτό το οποίο προκαλεί μια ανησυχία στη Λευκωσία είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και πώς έχει κατά νου να ξεκλειδώσει τη διαδικασία. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μπορεί να δηλώνει με κάθε ευκαιρία την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, όμως από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι σίγουρο ότι η αφετηρία μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό θα είναι από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.

Από τουρκοκυπριακής πλευράς μπαίνει συνεχώς το θέμα της κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεση και προβάλλεται το αφήγημα για το τέλος της ΔΔΟ. Ούτε αυτό αναμένεται ότι θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας. Ενδεχομένως η απάντηση να βρίσκεται και στα όσα αναφέρει στο έγγραφο που παρέλαβε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών από την Μαρία Άνχελα Ολγκίν, το περιεχόμενο του οποίου έχει διαβάσει μόνο ο ίδιος.

Η ανησυχία διπλωματικών κύκλων εστιάζεται κυρίως σε δύο άξονες:

>> Να επιχειρήσει ο Αντονιο Γκουτέρες να γεφυρώσει τις θέσεις των δύο πλευρών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία ανατροπή των δεδομένων και της δεδηλωμένης θέσης της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν. Τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση; Ποια θα είναι η θέση της δικής μας πλευράς; Και ποιο θα είναι το «μέσο» σημείο εκκίνησης της νέας πρωτοβουλίας;

>> Να επιχειρηθεί μία νέα διαδικασία εξπρές ανάλογη του μοντέλου που ακολουθήθηκε και το 2004. Δηλαδή η νέα πρωτοβουλία να έχει χρονικό ορίζοντα για κατάληξη. Μια διαδικασία με χρονοδιάγραμμα ήταν θέση της τ/κ πλευρά και προ Τατάρ. Από ε/κ γίνεται ξεκάθαρο πως δεν μπορούν να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά από την άλλη γίνεται αντιληπτό ότι μια νέα πρωτοβουλία δεν θα έχει ανοικτό ορίζοντα ολοκλήρωσης και δεύτερο, εάν υπάρξει ναυάγιο, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η ευθύνη προς την άλλη πλευρά. Σε αντίθετη περίπτωση κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού.

Πώς θα κινηθεί ο Τατάρ;

Ερωτηματικό είναι η στάση που θα τηρήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στη Νέα Υόρκη. Θα παραμείνει σταθερός στη θέση του ή ενδεχομένως να γίνει μία κίνηση αιφνιδιασμού; Κατά καιρούς τ/κ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αλλαγή στη στάση της Άγκυρας επικαλούμενα και τα όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση Ερντογάν- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος Πρόεδρος τότε είχε επαναλάβει τη θέση για το τέλος της Ομοσπονδίας, ωστόσο έδωσε το «οκ» για μια συνάντηση ηγετών, κάτι το οποίο απέρριπτε τότε ο Ερσίν Ταταρ.

Αν όντως η Τουρκία θέλει να αλλάξει τακτική, ο Τατάρ δεν μπορεί να κινηθεί εκτός του πλαισίου εντολών της, Ως εκ τουτού, δεν μπορεί να βγει από το κάδρο των εκτιμήσεων η πιθανότητα να επιδείξει μια διαλλακτικότητα αποδεχομένως την όποια νέα ιδέα πέσει στο τραπέζι από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μεταφέροντας την πίεση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί και η κρίση που υπάρχει αυτή την περίοδο στα κατεχόμενα, αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν και θέλουν την Άγκυρα να βλέπει προς την πλευρά Έρχιουρμάν ως διαδόχου του Τατάρ. Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, επικοινωνιακά παρουσιάζεται ως διαλλακτικός οπόταν και ευνοεί την προβολή του αφηγήματος για αλλαγή στάσης στο Κυπριακό. Αντίστοιχο δηλαδή μοντέλο που ακολουθήθηκε και το 2004 με τον παραγκωνισμό Ντεκτάς και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ταλάτ.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More