Sunday, December 22, 2024
Home » Δήμαρχος Μόρφου: Χαραμάδα ελπίδας το δείπνο στην Νέα Υόρκη

Δήμαρχος Μόρφου: Χαραμάδα ελπίδας το δείπνο στην Νέα Υόρκη

0 comments

Η επικείμενη συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη την ερχόμενη Τρίτη στηΝέα Υόρκη, είναι μια χαραμάδα ελπίδας για την επίτευξη του ουσιαστικού στόχου, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά πριν από 7 ολόκληρα χρόνια και η κατάληξη σε συμφωνημένη λύση, ανέφερε ο Δήμαρχος Μόρφoυ, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ στην εκδήλωση για την 44η αντικατοχική πορεία Μόρφου που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στον Αστρομερίτη.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε με ανησυχία την ήδη σκληρή στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, να γίνεται ακόμη χειρότερη.

«Από τη δέσμευση για μια ομοσπονδιακή λύση, η Τουρκία βλέπουμε πλέον να επιμένει στη λύση δύο κρατών, μια απαράδεκτη και επικίνδυνη πρόταση που διαιωνίζει τη διχοτόμηση και παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου».

Η θέση αυτή, είπε, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

«Η Κύπρος είναι μία, και η λύση πρέπει να είναι μία: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Είναι για το λόγο αυτό που χρειάζεται επιτέλους να αποκτήσουμε μια ενιαία πολιτική στο Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Χατζηαβραάμ.

«Δεν γίνεται 50 ολόκληρα χρόνια μετά να μην μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να μην έχουμε όλοι τις ίδιες απαιτήσεις για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν γίνεται να προσφέρουμε εμείς, με τις όποιες διχογνωμίες μας, την ευκαιρία στον κατακτητή να ξεγλιστρά από τα συμφωνηθέντα και να προβάλλει σήμερα παράλογες απαιτήσεις για δύο κράτη».

Εδώ και χρόνια, συνέχισε, παρακολουθούμε με απογοήτευση τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις και «είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούν στο ότι η έλλειψη διαλόγου επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ άσχημη κατάσταση».

Ο Δήμαρχος Μόρφου δήλωσε ότι η κατοχή εξακολουθεί να αποτελεί μια συνεχή πηγή πόνου και αδικίας. «Πώς μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας στερούνται το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους; Πώς μπορούμε να μιλάμε για δικαιοσύνη όταν οι νεκροί μας παραμένουν άταφοι, όταν οι αγνοούμενοι μας δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί;»

Μίλησε για σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν αρκετές προσφυγικές οικογένειες και σημείωσε ότι η εκμετάλλευση των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα αποτελεί μια τεράστια αδικία και μια κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι άνθρωποι αυτοί, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από μισό αιώνα και έκτοτε δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν ή να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία τους», ανέφερε.

Οι περιουσίες τους έχουν παράνομα καταληφθεί και χρησιμοποιούνται από άλλους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σημείωσε. «Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, άνθρωποι δηλαδή από τους οποίους περιμένουμε αλληλεγγύη, αγοράζουν αυτές τις περιουσίες από τις παράνομες αρχές, μεγαλώνοντας την αίσθηση της αδικίας στον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου».

Η κρατική πολιτική, παρά τις όποιες κατά καιρούς προσπάθειες, υπήρξε διαχρονικά ανεπαρκής, ανέφερε. «Οι πρόσφυγες ζουν συχνά σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς ουσιαστική υποστήριξη για την αποκατάσταση τους, και χωρίς τη δυνατότητα να ξαναχτίσουν τις ζωές τους όπως τους αξίζει. Η έλλειψη ουσιαστικών λύσεων, η γραφειοκρατία και η ανισότητα στην κατανομή βαρών και πόρων, έχουν οδηγήσει πολλούς από αυτούς σε οικονομικό αδιέξοδο».

Ο Δήμαρχος Μόρφου είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των προσφύγων, παρέχοντας ουσιαστική οικονομική στήριξη και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο πόνος του ξεριζωμού, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η απώλεια της ιδιοκτησίας τους, αποτελούν όλα καθημερινές πληγές για τον προσφυγικό κόσμο, είπε.

«Είναι καιρός, λοιπόν, να ξαναβάλουμε την Κύπρο στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Είναι ώρα να πιέσουμε ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί επιτέλους μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τις διεθνείς πιέσεις προς την Τουρκία. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ρόλο της ΕΕ και τα ενεργειακά, μπορούμε να ζητήσουμε από τις χώρες μέλη να ασκήσουν πίεση προς την Άγκυρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα, αλλά και να καλλιεργήσουμε διεθνείς συμμαχίες που θα στηρίξουν τον αγώνα μας».

Πρέπει να αγωνιστούμε για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις για μια λύση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε λέγοντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη λύση κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην φρίκη του πολέμου γύρω μας, ο κ. Χατζηαβραάμ είπε ότι δεν μπορούμε παρά να συμπάσχουμε με αυτούς τους ανθρώπους και να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας. «Νιώθουμε το δράμα τους αφού και εμείς είμαστε παιδιά του πολέμου. Καταλαβαίνουμε τη συμφορά που τους βρήκε, αφού και εμάς, ήρθε και μας βρήκε η ίδια συμφορά πριν από 50 τόσα χρόνια, και έκτοτε ζούμε με τον πόνο του ξεριζωμού».

Φτάνει πια, κατέληξε ο Δήμαρχος Μόρφου χρησιμοποιώντας το σύνθημα της φετινής αντικατοχικής πορείας λέγοντας ότι η Κύπρος πρέπει επιτέλους να επανενωθεί και η Μόρφου πρέπει να απελευθερωθεί.

Δεν θα πάψουμε να συμμεριζόμαστε τον πόνο και την αγωνία όλων των εκτοπισμένων και των οικογενειών τους που εξακολουθούν να υφίστανται τις τραγικές συνέπειες της εισβολής, δήλωσε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Γεωργαντάς στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση.

«Ο διάχυτος και βουβός πόνος μαζί με την αγωνία για το μέλλον της Κύπρου είναι ορατός στα μάτια όλων σας». Οι μέρες μνήμης, είπε, όσο κι αν μας γεμίζουν με πόνο, ενέχουν και κάτι το ελπιδοφόρο. Κι αυτό γιατί στα 50 χρόνια της συνεχιζόμενής τουρκικής κατοχής, διατηρείται άσβεστη και ζωντανή την προσδοκία επιστροφής στη γη σας, πρόσθεσε. «Γιατί η Μόρφου, όπως και όλες οι τουρκοκρατούμενες περιοχές του νησιού σας, δεν είναι, δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν χαμένες πατρίδες», ανέφερε.

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, παραμένει διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλαδας, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς καλωσορίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση άτυπης τριμερής συνάντησης στην Νέα Υόρκη. «Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή ενός ειλικρινούς διαλόγου με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Κοινοτάρχης Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος των κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας, Λευτέρης Αντωνίου.

Παρέστησαν ο Υπουργός Ενέργειας και η Υφυπουργός Πρόνοιας, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Ευρωβουλευτές, αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, καθώς και οι Δήμαρχοι οι εκπρόσωποι αδελφοποιημένων με την Μόρφου Δήμων από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Μάλτα, την Σλοβενία και την Σερβία. Όλοι κατέθεσαν στεφάνι στην Μνημείο Πεσόντων πριν από το οδόφραγμα Αστρομερίτη.

Στην εκδήλωση περιιλαμβανόταν επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές και οργανωμένα σύνολα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μόρφου στον Αστρομερίτη.

Ευθύνεςστην Τουρκία και πιέση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, ζητούν οι Μορφίτες από το ΓΓ ΟΗΕ

Στο ψήφισμα που επέδωσε ο Αντιδήμαρχος Μόρφου Στέλιος Παλάοντας σε εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, καλείται ο ΓΓ των ΗΕ να επιρρίψει επιτέλους ευθύνες στην Τουρκία «και να την πιέσετε να επιστέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο τον τερματισμό της κατοχής του 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα της βάρβαρης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ πέραν των 165.000 Ελληνοκυπρίων διώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους. Μισό αιώνα μετά, οι δυνάμεις κατοχής εμποδίζουν την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

«Ταυτόχρονα η Τουρκία έχει εφαρμόσει μια συστηματική πολιτική εποικισμού του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου από το 1974, με τη μαζική μεταφορά χιλιάδων Τούρκων από την Τουρκική ενδοχώρα με σκοπό την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και της πληθυσμιακής ισορροπίας του νησιού. Καταστροφική είναι επίσης η συμπεριφορά των κατακτητών έναντι στη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά η οποία λεηλατείται και βανδαλίζεται».

Η λύση του Κυπριακού, προστίθεται, αναζητείται μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ. «Στόχος παραμένει η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και διαρκούς λύσης σύμφωνα με τον Χάρτη και τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγήσει στη μετατροπή του ενιαίου κράτους σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Ωστόσο, συνεχίζει το ψήφισμα, όλες οι προσπάθειες μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης καταλήγουν σε αδιέξοδο εξαιτίας της απαράδεκτης επιμονής της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, στην μόνιμη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και στη διατήρηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων στην Κύπρο.

«Οραματιζόμαστε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, μια λύση που θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, την αποχώρηση των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους».

Αναλογιζόμενοι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η πρώτη εισβολή στην Ευρώπη έγινε από την Τουρκία στις 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, σημειώνεται αναφέροντας ότι η ανομοιομορφία της παγκόσμιας αντίδρασης στην Ουκρανία και στην Κύπρο έχει κλονίσει την πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα υπογράφουν ο Δήμος Μόρφου και τα χωριά του κατεχόμενου διαμερίσματος καθώς και φορείς και οργανωμένα σύνολα της Μόρφου.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00