Friday, September 20, 2024
Home » Γιωρκάτζης: «Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διοικούν οι διευθυντές υπουργείων» – Οργή για διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών

Γιωρκάτζης: «Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διοικούν οι διευθυντές υπουργείων» – Οργή για διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών

0 comments

«Όταν εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα καθήκοντα του να εκτελεί ένας από τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων μέχρι να προσαρμοστεί ο νεοεκλεγείς στο νέο περιβάλλον».

Η εισήγηση ανήκει στον πρόεδρο τουΕπαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο οποίος βεβαίως δεν σοβαρολογούσε. Ωστόσο, θέλησε με τον τρόπο αυτό να καυτηριάσει το γεγονός ότι ουπουργός Εσωτερικών εκχώρησε τις εξουσίες του για το χειρισμό των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών στους διευθυντές των ΕΟΑ και όχι στους προέδρους των εν λόγω Οργανισμών, οι οποίοι εξελέγησαν μόλις πρόσφατα.

Ο κ. Γιωρκάτζης εξέφρασε επίσης δυσφορία για αναφορά του υπουργείου, η οποία παραπέμπει σε πιθανή υποχώρηση των προέδρων των ΕΟΑ σε πιέσεις σχετικά με την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Ο κ. Γιωρκάτζης σχολιάζοντας όσα ανέφερε προηγουμένως ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε και τα εξής:

«Άκουσα πως ένας λόγος που λήφθηκε η απόφαση (εκχώρησης εξουσιών του υπουργού σε τεχνοκράτες αντί στους προέδρους των ΕΟΑ) ήταν για να μας βοηθήσουν να μην ενδώσουμε σε πιέσεις και δεν αντιλαμβάνονται ποιο ήταν το νόημα όσων λέχθηκαν. Μας θεωρούν επιρρεπείς σε πιέσεις»;

Ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι το υπουργικό διάταγμα δημιουργεί προβλήματα και σύγχυση ανάμεσα στους διευθυντές και τους προέδρους των ΕΟΑ. Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι υπόλοιποι τέσσερις πρόεδροι των ΕΟΑ.

Ο κ. Άριστος Δαμιανού, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε το θέμα, ανέφερε, πως τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το χειρισμό του θέματος από τον υπουργό Εσωτερικών.

Αυτό που ψηφίσαμε δεν είναι αυτό που αντανακλάται στο διάταγμα το οποίο προκαλεί παρενέργειες, είπε ο κ. Δαμιανού ο οποίος θεωρεί επίσης στρέβλωση το περιεχόμενο του διατάγματος.

Ανέφερε επίσης, πως μέσω του διατάγματος η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια ενός ανθρώπου που είναι και λειτουργός του δημοσίου. Τέλος, ανέφερε: « Η απόφαση του υπουργού αποτελεί έλλειμμα διαφάνειας για να μην πω και δημοκρατίας».

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ελίκκος Ηλία ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε διάταγμα εκχωρώντας εξουσίες για άσκηση και επιβολή πολεοδομικού ελέγχου στο διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας για τις μεγάλες αναπτύξεις, στο διευθυντή του ΕΟΑ καθώς και στο διευθυντή πολεοδομικής αδειοδότησης του ΕΟΑ. Ο κ. Ηλία ανέφερε ότι με το περιεχόμενο του υπό αναφορά διατάγματος, δηλαδή με την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων στους τεχνοκράτες παρά στους προέδρους των ΕΟΑ, κρίθηκε ότι το όλο σύστημα θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, παρά αν οι εξουσίες εκχωρούνταν στους προέδρους των ΕΟΑ.

Υπεστήριξε επίσης, πως οι τεχνοκράτες είναι γνώστες των νομοθεσιών έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ερμηνεύουν και τους όρους των τοπικών σχεδίων ή δήλωσης πολιτικής και γενικά της νομοθεσίας. Πρόσθεσε πως οι τεχνοκράτες θα υπόκεινται και σε έλεγχο.

Τέλος, ανέφερε πως η ρύθμιση είναι προσωρινή και θα επανεξεταστεί στην πορεία.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More