Η ανακοίνωση της Βουλής – Όσα ανέφεραν οι δύο Κύπριοι βουλευτές
Στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου και την ανθρωπιστική πτυχή των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναφέρθηκαν οι Βουλευτές Νίκος Τορναρίτης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που αφορούσε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και για τη διακρίβωση της τύχης αγνοούμενων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Advertisement
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί διασυνοριακό έγκλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί στενή συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Τόνισε παράλληλα τη σημασία αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και των κύριων λόγων που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, ακόμα και μέσω εγκληματικών ομάδων διακινητών. Σημείωσε, πως είναι επίσης σημαντικό, να δημιουργηθούν περισσότερες νόμιμες και ασφαλείς οδοί διέλευσης, ώστε να μειωθεί η επικινδυνότητα των ταξιδιών που συχνά επιφέρουν τραγικά αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία, αντιμετωπίζει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών, ο κ. Τορναρίτης τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων κρατικών Αρχών.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου καταφθάνουν στις ακτές της εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες μέσω λαθραίων οργανώσεων διακινητών.
Στηλίτευσε επίσης την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία, η οποία μεθοδευμένα διοχετεύει παράτυπους μετανάστες από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω της νεκρής ζώνης. Ανέφερε ακόμα ότι ως χώρα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το δικό της ανθρωπιστικό ζήτημα σε σχέση με του αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής του 1974, η Κύπρος κατανοεί πλήρως τη σημασία της διακρίβωσης της τύχης αυτών των ανθρώπων.
Η έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων μεταναστών, και ειδικότερα των παιδιών, οι οποίοι τις πλείστες φορές εξαφανίζονται στη θάλασσα, πρέπει να τύχει αποτελεσματικής και συλλογικής αντιμετώπισης, είπε.
Σε παρέμβασή που κατέθεσε, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι ο διαρκής εκτοπισμός και μετακίνηση ανθρώπων λόγω συγκρούσεων, φτώχειας και των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας. Επισήμανε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης, η οποία πρέπει να βασίζεται τόσο στο κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους, όσο και στα θεμελιώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, ιδίως εκείνων που αναγκάζονται να αναζητήσουν ασφάλεια και προστασία εκτός των συνόρων τους.
Η Κύπρος, ανέφερε, η οποία καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό αιτούντων άσυλο κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές στη βάση αυτών των παραμέτρων.
Η στρατηγική για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας προσώπων, τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου, πρέπει να περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις, όπως την καθιέρωση και την επέκταση ασφαλών, νόμιμων οδών μετανάστευσης, διακρατικές συμφωνίες και προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων. Παράλληλα, θα πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω οι χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, είπε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης.
Η Κύπρια Βουλευτής αναφέρθηκε στην τραγική εξαφάνιση μεγάλου αριθμού μεταναστών, σημειώνοντας η Κύπρος αντιλαμβάνεται πλήρως το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, μετρώντας η ίδια μεγάλο αριθμό αγνοούμενων προσώπων ως τραγική συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974.
Επομένως, τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου, είναι αδήριτη ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εντοπιστούν τα στοιχεία αυτών των ατόμων, να ταυτοποιηθούν και, όπου είναι δυνατόν, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Σημείωσε ότι μια πρόταση, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τους αγνοούμενους μετανάστες, και η προώθηση της συνεργασίας με συναφείς διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και άλλες αρμόδιες αρχές, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
Καταλήγοντας, η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία για πάταξη της παράνομης διακίνησης και να παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια και στήριξη στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Πηγή: Cyprus Times