Ορισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδιανότητες και δημιουργούν απορίες και ερωτηματικά ως προς την στάση της στο Κυπριακό.
Αυτό ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Πάφο για τα 50 χρόνια από την λειτουργία του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου και την αντίσταση του λαού της επαρχίας κατά των πραξικοπηματιών.
Είναι αυτονόητο να θεωρούμε την Ελλάδα τον φυσικό και ανιδιοτελή μας σύμμαχο, σταθερό συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη και την συμπόρευση Κύπρου – Ελλάδας ως προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την ευόδωση του αγώνα για μια λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, είπε ο κ. Ομήρου.Πρέπει ωστόσο να είμαστε ειλικρινείς. Κατά τον εθνικό μας ποιητή «το εθνικά ορθό είναι το αληθές» και οι αλήθειες όσο πικρές και αν είναι πρέπει να λέγονται.
Ορισμένες ενέργειες και πολιτικές από πλευράς Ελλάδας εκφεύγουν αυτού του πλαισίου και δημιουργούν απορίες και ερωτηματικά, τόνισε. Πως είναι δυνατό να υπογράφεται η περίφημη «διακήρυξη των Αθηνών» μεταξύΜητσοτάκη και Ερτογάν, ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η Κύπρος για μισό αιώνα βιώνει την Τουρκική στρατιωτική κατοχή;
Πως είναι δυνατόν να υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας να ψηφιστεί από την Ελλάδα στον ΟΑΣΕ ως ανώτατος αξιωματούχος του οργανισμού, ο Τούρκος Φεριντούν Σινιρίογλου, ο διαβόητος θεωρητικός της«γαλάζιας πατρίδας», των «γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» και των απειλών κατά της Κύπρου;
Όλα αυτά τα αδιανόητα μας θλίβουν, ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, καλώντας την Ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει πολιτικές που τραυματίζουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία του Μητροπολιτικού και Κυπριακού Ελληνισμού και να δώσει το σαφές μήνυμα προς την Τουρκία πως χωρίς τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο δεν είναι νοητή οποιαδήποτε οριστική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Δεν έχουμε απαίτηση να καθορίζουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αναμένουμε όμως, όπως δικαιούμαστε, την οφειλόμενη συμπαράσταση της προς ένα χειμαζόμενο τμήμα του Έθνους, ανέφερε.
Μιλώντας για τα 50 χρόνια από την θλιβερή σημερινή επέτειο, ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι ο λαός της Πάφου έγραψε σελίδες ηρωισμού με τον ξεσηκωμό του, το πρωινό της μαύρης μέρας του πραξικοπήματος. Συνέτριψε τους πραξικοπηματίες και με την αντίσταση του έδωσε το χρονικό περιθώριο στον Πρόεδρο Μακάριο να έλθει στην Πάφο και να συνεχίσει τον αγώνα στο εξωτερικό για τη σωτηρία της Κύπρου, γράφοντας ιστορία με το θρυλικό διάγγελμα «Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ…»
Η καταδίκη της προδοσίας του πραξικοπήματος και του εγκλήματος της εισβολής, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μια απλή επετειακή εκπλήρωση χρέους και απόδοσης τιμών στους αγώνες και τους ηρωικούς μας νεκρούς, κατέληξε.
Χρέος μας απέναντι σε όλους όσοι θυσιάστηκαν στο βωμό της υπεράσπισης της νομιμότητας και της ελευθερίας, είναι να αγωνιστούμε για άρση των αποτελεσμάτων της προδοσίας και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο.
Πηγή: Φilenews