Στη «φιλολογία» που αναπτύσσεται για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας, ότι το ΝΑΤΟ είναι «πηγή των συμφορών του λαού μας», ενώ μίλησε για κάποιους που συνειδητά, στοχευμένα προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία.
Σε χαιρετισμό του το Σάββατο, στην εκδήλωση του κόμματος για τη Μέρα Δημοκρατικής Αντίστασης ανέφερε ότι στον χώρο της εκδήλωσης, τον Πεντάδρομο Καΐμακλίου, «έγιναν μάχες και κόσμος που έτρεξε αυθόρμητα, χωρίς ιδιαίτερο οπλισμό, να αντισταθεί στο πραξικόπημα κατάφερε να απωθήσει τους πραξικοπηματίες και να καθυστερήσει την ενίσχυση των πραξικοπηματικών δυνάμεων που πήγαιναν προς την Αρχιεπισκοπή, γιατί ήθελαν να καταλάβουν την Αρχιεπισκοπή όπως και το Προεδρικό».
«Είναι γι’ αυτό που θέλω να αποδώσω τιμή σε όλους αυτούς τους μαχητές της αντίστασης που με κίνδυνο τη ζωή τους έτρεξαν και υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία», είπε.
«Σε όλους αυτούς περιποιεί τιμή. Και γι’ αυτή την τιμή πρέπει να συνεχίσουμε να φροντίζουμε, πρώτα απ’ όλα υπερασπιζόμενοι την ιστορική αλήθεια που επαναλαμβάνωκάποιοι συνειδητά, στοχευμένα προσπαθούν να παραχαράξουν και δεύτερο πρέπει η Κύπρος να αποκτήσει μνημεία για τη δημοκρατική αντίσταση και για τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς», είπε.
Ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε ότι την Πέμπτη το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ «με κοινή επιστολή που υπογράφεται από εμένα, το Νικόλα Παπαδόπουλο και το Μαρίνο Σιζόπουλο έχουμε αποστείλει αίτημα στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, με κοινοποίηση προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας Χαράλαμπο Προύντζο, για να δημιουργηθεί μνημείο για τον Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου στον Άγιο Δομέτιο».
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «να φροντίσει ο Δήμος Λευκωσίας στα διάφορα διαμερίσματα του Δήμου να δοθεί το όνομα του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου σε δρόμους του Δήμου».
«Θεωρώ ότι το ίδιο πρέπει να κάνουμε και γι’ αυτή την περιοχή, που ήταν μια κατ’ εξοχήν περιοχή δημοκρατική και μια περιοχή της αντίστασης. Όλοι μιλούν για την αντίσταση που δόθηκε στον Πεντάδρομο, όλοι μιλούν για την αντίσταση στην περιοχή του παλαιού Λαϊκού Καφεκοπτείου», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «αυτές είναι σημαντικές ψηφίδες του κινήματος της αντίστασης και θα πρέπει η ιστορία όχι μόνο να περνά από στόμα σε στόμα, όχι μόνο να καταγράφεται σε βιβλία, που πρέπει να γίνεται κι εμείς το κάνουμε, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε αυτή η ιστορία να μένει και σε μνημεία. Το μνημείο έχει ως ρίζα τη λέξη μνήμη και τη μνήμη θα πρέπει να τη διατηρήσουμε ζωντανή για διάφορους λόγους».
Πρώτα απ’ όλα, είπε, «γιατί τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια προσπάθεια να αναθεωρηθεί η ιστορία και λίγο – πολύ να βγάλουν τον Μακάριο ως τον υπαίτιο των συμφορών που έζησε η Κύπρος».
Δεύτερο, ανέφερε, «προσπαθούν να μας πουν ότι δεν είναι η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β’ -και το ΝΑΤΟ από πίσω- που έκαναν το πραξικόπημα, αλλά φταίγαμε όλοι εμείς οι οποίοι απαιτήσαμε η Κύπρος να μην προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ και να μην κάνει τα χατίρια των ΝΑΤΟϊκών».
Και δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, «γιατί το κάνουν αυτό το πράγμα». «Κοιτάξετε το τελευταίο διάστημα πόση φιλολογία αναπτύσσεται για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Η απάντηση μας είναι καθαρή. Όσοι λέτε αυτό το πράγμα, κοιτάξετε τον Πενταδάκτυλο, δείτε πάνω το μισοφέγγαρο και ελάτε να μιλήσουμε για το ΝΑΤΟ, την πηγή των συμφορών του λαού μας», σημείωσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «πέραν από τα άλλα πολιτικά ζητήματα που πρέπει να βάλουμε κάτω και να τα απαντήσουμε, να δούμε κατά πόσο η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο. Για εμάς και αυτή η απάντηση είναι καθαρή. Κάθε άλλο».
«Η κυβέρνηση και όλοι όσοι έτρεξαν να στηρίξουν την τοποθέτηση του Προέδρου για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ δεν απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα και πάλι όχι τυχαία», ανέφερε.
Ο κ. Στεφάνου απηύθυνε τα συγχαρητήρια του στην Οργάνωση των Δημοκρατικών Αντιστασιακών, «γιατί το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τη δράση της και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί πρέπει να ξυπνήσουμε τις μνήμες, να διαμορφώσουμε τις συνειδήσεις για να μην αφήσουμε την παραχάραξη της ιστορίας να κυριαρχήσει».
Επιπλέον, είπε ότι «η αντίσταση πρέπει πραγματικά να τιμάται από την πολιτεία, γιατί ούτε και αυτό το βλέπουμε τα η τελευταία χρόνια. Η 7η του Δεκέμβρη δεν είναι τυχαία που καθορίστηκε να τιμάται ως Μέρα της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «η επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο, σηματοδότησε την επιστροφή στη Δημοκρατία και την κανονικότητα. Αυτό θα πρέπει να τιμάται με πραγματικούς όρους». Ωστόσο, ανέφερε, «δεν βλέπουμε με πολύ ζέση το Υπουργείο Παιδείας και άλλα Υπουργεία και εν γένει την κυβέρνηση αυτή την ημέρα να την έχουν ψηλά στις προτεραιότητες τους για να γίνονται οι απαραίτητες εκδηλώσεις, που πρώτα από όλα να αποδίδουν τιμή σε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημα, έδωσαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν, βασανίστηκαν, κρατήθηκαν και μετά στάλθηκαν και στον Πενταδάκτυλο για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς, όταν την ίδια ώρα αυτοί που κυκλοφορούσαν με τα καλασνίκοφ, οι ΕΟΚΑΒητατζήδες, προτίμησαν να ανέβουν στο Τρόοδος».
«Είναι κι αυτό ακόμα μια πτυχή της δημοκρατικής αντίστασης που έγινε αντίσταση στην εισβολή, αντίσταση για να διασφαλιστεί η ελευθερία και η εδαφική ακεραιότητα στον τόπο», είπε.
Κλείνοντας απέδωσε τιμή στους μαχητές της αντίστασης, «γιατί με το δικό τους το παράδειγμα μας δείχνουν τον δρόμο και εμείςνα αντισταθούμε σε αυτά που προσπαθούν να μας επιβάλουν, να αναζητήσουμε λύσεις δημοκρατικές, προοδευτικές σε όλα εκείνα τα ζητήματα που ταλανίζουν τον πολιτισμό, τον κόσμο, την Κύπρο μας και πρωτίστως στο Κυπριακό». Μια λύση, σημείωσε, «η οποία να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει τον τόπο και τον λαό και ξανά Ε/κ και Τ/κ αφέντες στον τόπο τους να καθορίζουν τη δική τους τη μοίρα».
Πηγή: Φilenews