Πάνω σε τρεις πτυχές στηρίζεται η ικανοποίηση της Λευκωσίας στην αξιολόγηση που κάνει σε σχέση με το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν.
Το πρώτο το οποίο σημειώνει είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Ουάσιγκτον να ανακοινώσει την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίαςστον Λευκό Οίκο. Η Λευκωσία δεν θεωρεί τυχαίο γεγονός ή απλώς σύμπτωση ότι η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε την 29η Οκτωβρίου, ημέρα της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι τυχαία πράγματα και συγκυριακά δεν συμβαίνουν σε επίπεδο Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και Λευκού Οίκου.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που σημειώνεται αφορά την τοποθέτηση ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι «υπάρχει μια συγκεκριμένη ρητορική της άλλης πλευράς [δηλαδή τουρκικής] η οποία επιμένει σταθερή σε κυριαρχική ισότητα, δύο κράτη κ.λπ. την οποία εμείς απορρίπτουμε, η διεθνής κοινότητα την απορρίπτει». Επίσης η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η λογική της ομοσπονδιακής λύσης είναι νεκρή. Σ’ αυτές τις θέσεις η Λευκωσία τοποθετεί τη δημόσια τοποθέτηση της Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο όπως εκφράστηκε τόσο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική πλευρά, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, έρχεται να αποκόψει την όλη συζήτηση. Υποδεικνύεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις έρχονται από την αμερικανική πλευρά, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο.
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται είναι η αντίδραση στο εσωτερικό τόσο της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και στην ίδια την Τουρκία. Ως προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα η αντίδραση προέρχεται από την αντιπολίτευση οποία ουσιαστικά υποδεικνύει προς τον Ερσίν Τατάρ ότι όλα αυτά που υποστηρίζει σε σχέση με το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν καμιά προοπτική. Στη δε περίπτωση της Τουρκίας η αντίδραση της εκεί αντιπολίτευσης έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την επίσκεψη Χριστοδουλίδη την οποία χρεώνουν ως αποτυχία της κυβέρνησης Ερντογάν και τη συνδέουν με την πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχέση με το Ισραήλ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Η Λευκωσία θεωρεί πως τα μηνύματα έχουν φτάσει προς την κατεύθυνση της Άγκυρας γιατί «δεν χρειάζονται αγγελιοφόρο για να πάνε». Τα μηνύματα όπως τέθηκαν, λένε διπλωματικοί κύκλοι, ο συμβολισμός «δεν είναι κάτι περιστασιακό» και η Λευκωσία τα συνδέει με όσα έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, τη συμφωνία και την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.
Δύο πυλώνες που επηρεάζουν την πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι:Α) Το Ισραήλ, και Β) οι χώρες του Κόλπου. Ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο Πρόεδρος στις ΗΠΑ εξωτερική πολιτική καθώς και η πολιτική ασφάλειας της χώρας εξαρτάται από τους δύο πυλώνες. Τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις χώρες του Κόλπου η Κύπρος έχει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μεταβαίνει σήμερα στο Κατάρ όπου θα έχει υψηλού επιπέδου επαφές με την ηγεσία της χώρας. Η πραγματοποίηση του ΥΠΕΞ στο εμιράτο μπορεί μεν να διευθετήθηκε πριν το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, πλην όμως η χρονική συγκυρία δεν περνά απαρατήρητη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναλύοντας το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον σημείωσε πως «η σημασία της συνάντησης σε συνάρτηση με τη διάρκεια και τη σύνθεση αυτής καταδεικνύουν την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς τη χώρα μας». Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο στην περιοχή, «μια χώρα που η εξωτερική της πολιτική είναι σαφής και ξεκάθαρη, χωρίς παρεκκλίσεις και παλινδρομήσεις». Αυτό, πρόσθεσε, «είναι το αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς, που συνοδεύεται από πράξεις και έργα και όχι διακηρύξεις».
«Η συνάντηση των Προέδρων Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν αποτελεί κορύφωση μιας αλληλουχίας πρωτοβουλιών και ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ταυτόχρονα ισχυρό εφαλτήριο θεμελίωσης μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε.
«Είναι αυτή η σταθερή πορεία συνέπειας και συνέχειας, μακριά από τεθλασμένες εκτροπές, μαζί με την εξωστρεφή διπλωματία που οδήγησε στη συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου», είπε. Σημείωσε ότι, από «την αποφασιστικότητα» της Κυβέρνησης ως προς την παράκαμψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με τη συνδρομή αμερικανικών Αρχών, μέχρι και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» και την υποβοήθηση απομάκρυνσης μέσω της Κύπρου, πολιτών τρίτων κρατών -περιλαμβανομένων Αμερικανών υπηκόων- από την περιοχή μας, «η Κύπρος αναδεικνύεται ένας πόλος σταθερότητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις».
Στην ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών, είπε ακόμη, βρέθηκαν η εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς, όπως είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια, η τεχνολογία αλλά και η προώθηση της ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων διαβατηρίων (Visa Waiver Program), σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου Στρατηγικού Διάλογου που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, η επαναβεβαίωση της προσήλωσης των ΗΠΑ, «με τον πλέον επίσημο και εμφατικό τρόπο, προς τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η ρητή αναφορά στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αποτελεί μια ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειές μας αλλά και του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ, σε μια περίοδο που επίκειται η σύγκληση της διευρυμένης συνάντησης για διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».
Λετυμπιώτης: Η ΕΕ έχει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό
Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό, δήλωσε, την Παρασκευή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στην έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία.
Ανέφερε ότι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, στις 30 Οκτωβρίου, «αποτυπώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη συνέχιση και την πρόοδο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».
«Ιδιαίτερης σημασίας» αξιολογείται το νέο στοιχείο της φετινής έκθεσης ως προς την αναφορά σε «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη εμπλοκή της ΕΕ με την Τουρκία», στοιχείο που ανάγεται και εναρμονίζεται με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, στην έκθεση σημειώνεται ότι η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η προσπάθεια, «και τονίζεται η σημασία που αποδίδεται στην επανέναρξη και στην πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».
«Με σαφήνεια καταγράφεται η άρνηση της Τουρκίας για εφαρμογή των κυπρογενών της υποχρεώσεων τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει, όπως επίσης και το γεγονός ότι παρά τη διεθνή καταδίκη και τη μη αποδοχή του εποικισμού, η Τουρκία δεν ανέστρεψε τις ενέργειές της για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα, ενώ γίνεται αναφορά στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην ειρηνευτική δύναμη, παραβιάζοντας το ψήφισμα 789 του ΣΑ του ΟΗΕ και καλείται η Άγκυρα όπως σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα 550, 789 και 1251», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.
Παράλληλα, σημείωσε, η Τουρκία καλείται να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ανέφερε ακόμη ότι, ενώ στην έκθεση σημειώνεται ότι η Τουρκία συναίνεσε στον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, καταγράφονται και οι θέσεις της Άγκυρας ως προς τους περιορισμούς της διάρκειας και του περιεχομένου της εντολής της.
Πηγή: Φilenews