Άρχισε διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των δύο εμπλεκομένων ανεξάρτητων υπηρεσιών ο υπουργός Δικαιοσύνης, για τα δύο νομοσχέδια που επιφέρουν ριζοσπαστικές αλλαγές στη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ήδη για τις προωθούμενες αλλαγές από την κυβέρνηση για την Ελεγκτική Υπηρεσία ξέσπασαν αντιδράσεις και πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων, με την εμπλοκή ακόμη και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ήταν και οι προεκλογικές του εξαγγελίες, επιθυμεί διαχωρισμό του διττού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα ως δημόσιου κατηγόρου και συμβούλου του κράτους και κάποιας μορφής έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Τα δύο προκαταρκτικά νομοσχέδια που αφορούν τις νευραλγικές αυτές υπηρεσίες εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη, ενώ ήδη ο υπουργός Μάριος Χαρτσιώτης είχε την περασμένη Δευτέρα την πρώτη επαφή του με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας όπου και τους παρουσίασε τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση. Στις 23 Σεπτεμβρίου καθορίστηκε ραντεβού με τον Γενικό Ελεγκτή για ενημέρωση για τις αλλαγές που επιθυμεί να επιφέρει η κυβέρνηση και διαβούλευση.
Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια δεν έχουν περάσει ούτε από νομοτεχνικό έλεγχο ούτε και από διαβούλευση όπως ζητεί η ΕΕ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης που ενετάλη να ετοιμάσει τα δύο νομοσχέδια αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα των αλλαγών αυτών προσπάθησε να συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορες πηγές, δόθηκαν απόψεις, και γνωματεύσεις έγκριτων νομικών, ακαδημαϊκών και μελετήθηκε το μοντέλο που χρησιμοποιείται στην Αγγλία, την Ιρλανδία και την Μάλτα, ειδικά για τα θέματα των ποινικών διώξεων και του νομικού συμβούλου του κράτους.
Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», οι αλλαγές που επιχειρούνται δεν αφορούν πρόσωπα αλλά θεσμούς. Ξεκαθαρίστηκε ότι τόσο ο νυν Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο νυν Γενικός Ελεγκτής, θα αφεθούν να αφυπηρετήσουν με το ισχύον καθεστώς. Οι αλλαγές αφορούν τους επόμενους, «ώστε να διασφαλιστεί το εχέγγυο πως οι επόμενοι επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους όπως σήμερα», μας ειπώθηκε. Όπως εξηγήθηκε, ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Γενικός Ελεγκτής και γι’ αυτό θα εγκαθιδρυθεί Ελεγκτικό Συμβούλιο που θα ελέγχει κατά πόσον κάνει ορθά τη δουλειά του.
Το Ελεγκτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη τα οποία θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρόλο που δεν έχει καθοριστεί ακόμα η διάρκεια της θητείας του, όμως οι σκέψεις που γίνονται είναι για 9ετή διάρκεια.
Από έλεγχο που έγινε εντός της ΕΕ φάνηκε ότι 16 από τις 27 χώρες μέλη από μονοπρόσωπη Ελεγκτική Υπηρεσία πέρασαν στο πολυπρόσωπο Ελεγκτικό Συμβούλιο. Η Σουηδία, μας αναφέρθηκε, επέστρεψε στο μονοπρόσωπο μοντέλο με θητεία εφτά ετών χωρίς δικαίωμα ανανέωσης.
Ναι με επιφυλάξεις
Θετικές ήταν οι πρώτες επαφές που έγιναν με τη Νομική Υπηρεσία. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις, εκφράστηκαν όμως επιφυλάξεις για σοβαρά συνταγματικά και άλλα ζητήματα τα οποία και θα εξεταστούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με το νομοσχέδιο που προωθείται, εισάγεται πλέον ένας νέος θεσμός, αυτός του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και του Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη υπηρεσία του Δημόσιου Κατηγόρου, στην οποία θα μετακινηθεί προσωπικό από την Νομική Υπηρεσία και θα σχετίζεται με την παρακολούθηση ποινικών υποθέσεων, θα δίνει οδηγίες και θα αποφασίζει για ποινικές διώξεις ή θα αναστέλλει τέτοιες.
Πρόκειται για ένα τεράστιο νομοθετικό έργο που πρέπει να γίνει ώστε να διαχωριστεί η νέα υπηρεσία από τη Νομική Υπηρεσία, αφού εκτός από την τροποποίηση του Συντάγματος θα πρέπει να αλλάξουν δεκάδες νόμοι που αναφέρουν τον όρο «Γενικός Εισαγγελέας» ώστε να αντικατασταθούν με αυτόν του «Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου». Επίσης θα πρέπει να εγκριθεί ξεχωριστή νομοθεσία για την ίδρυση αυτής της νέας Υπηρεσίας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας θα είναι μόνο νομικός σύμβουλος του κράτους μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, γίνεται συζήτηση όπως η θητεία του νομικού συμβούλου του κράτους να είναι πενταετής για να διορίζεται και να εκπνέει η θητεία του μαζί με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για τη θητεία του Δημόσιου και Βοηθού Δημόσιου Κατήγορου γίνονται σκέψεις να είναι εννιαετής.
Πηγή: Φilenews