Υπεύθυνο για την βιωσιμότητα των παράκτιων κοινοτήτων της ΕΕ, το μέλλον της ΚοινήςΑλιευτικής Πολιτικής και της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αλιείας εντός της ΕΕ και διεθνώς, αλλά και την ανάπτυξη της συνολικής πολιτικής της ΕΕ για θέματα ωκεανών σε σχέση με το περιβάλλον και τον χωροταξικό θαλάσσιο σχεδιασμό, ορίζει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Κώστα Καδή.
Όπως διευκρινίζει η κ. Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή με την οποία του ζητά να αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου για την Αλιεία και τους Ωκεανούς, και η οποία δημοσιεύθηκε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, κατά κανόνα ο κ. Καδής θα εργάζεται υπό την καθοδήγηση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, ο οποίος θα είναι ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο. Το έργο του Επιτρόπου θα στηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καδής, όπως και όλοι οι Επίτροποι, θα πρέπει να περάσει από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτού η Ολομέλεια κληθεί να επικυρώσει τον διορισμό των νέων μελών της Επιτροπής στο σύνολό της.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «η αλιεία αποτελεί το αίμα των παράκτιων κοινοτήτων και οικονομιών μας, μέρος των παραδόσεών μας και απαραίτητη για το μέλλον μας, καθώς διασφαλίζει την υγιή προμήθεια τροφίμων στις αγορές της Ευρώπης και του κόσμου».
Σημείωσε ακόμα πως καθώς η ΕΕ είναι μια «μεγάλη θαλάσσια δύναμη», οι ωκεανοί «είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητά μας και για την υγεία του πλανήτη μας, παρέχοντας ευκαιρίες για πολλούς τομείς και ρυθμίζοντας το κλίμα μας ως η μεγαλύτερη δεξαμενή άνθρακα στον κόσμο».
Στο πλαίσιο του έργου της νέας Κομισιόν για την ασφάλεια τροφίμων και την διατροφική αυτάρκεια της ΕΕ, η κ. Φον ντερ Λάιεν ζητά από τον κ. Καδή να αναπτύξει και να εφαρμόσει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μια ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και άλλους τομείς της γαλάζιας οικονομίας», και να διασφαλίσει πως η ΕΕ θα έχει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες «για την αποκατάσταση της υγείας και της ασφάλειας των παγκόσμιων ωκεανών» και τη στήριξη των παράκτιων κοινοτήτων.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ), η Πρόεδρος της Κομισιόν καλεί τον κ. Καδή να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη για τη στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και της ανταγωνιστικότητάς τους σε ολόκληρη την ΕΕ, την επίτευξη βιώσιμων ιχθυαποθεμάτων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της αλιείας στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Επίσης τον καλεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της ΚΑλΠ και να καταρτίσει το όραμα της ΕΕ για τον τομέα της αλιείας με στόχο το 2040 και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ενίσχυσης του τομέα, καθώς και για δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν ζητά επίσης δράσεις για την «προστασία της ευρωπαϊκής αλιευτικής αλυσίδας από τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδίως όσον αφορά τα θαλασσινά προϊόντα», καθώς και την εξασφάλιση της σταθερής και προβλέψιμης πρόσβασης σε γειτονικά ύδατα, αλλά και την ανάπτυξη στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις στην αλιεία, μεταξύ άλλων όσον αφορά την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, ο κ. Καδής θα εργαστεί για τη συνομολόγηση νέων συμφωνιών για τη βιώσιμη αλιεία με τρίτες χώρες που να συνάδουν με τις ευρύτερες περιφερειακές στρατηγικές και προτεραιότητές της ΕΕ, κυρίως για την Αφρική και τον Ινδοειρηνικό.
Το έργο του κ. Καδή την επόμενη πενταετία, επισημαίνει η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα πλαισιώνεται από ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, το οποίο «θα διασφαλίζει τη συνοχή σε όλους τους τομείς πολιτικής που συνδέονται με τους ωκεανούς», θα στηρίζει τις παράκτιες περιοχές και τη γαλάζια οικονομία, τη συνεκτική διαχείριση της χρήσης των θαλασσών και των ωκεανών και στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ατζέντας όσον αφορά την εμπειρογνωμοσύνη, την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα.
Αρμοδιότητα του κ. Καδή θα είναι και η ενίσχυση της προσέγγισης της ΕΕ σε θέματα θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για βελτιστοποίηση των διαφόρων χρήσεων της θάλασσας και των οικονομικών της δυνατοτήτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία και την ανθεκτικότητά του.
Επίσης, θα κληθεί να αναπτύξει στρατηγική της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο του στόχου αποκατάστασης των ωκεανών μέχρι το 2030.
Μεταξύ άλλων, η κ. Φον ντερ Λάιεν ζητά από τον κ. Καδή να διερευνήσει κατά πόσο είναι εφικτές πρωτοβουλίες για τα ευρωπαϊκά αποθέματα γαλάζιου άνθρακα (για την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα σε θαλάσσια οικοσυστήματα) και τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου για τις παράκτιες κοινότητες.
Ακόμα, καλεί τον νέο Κύπριο Επίτροπο να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα ηγηθεί των προσπαθειών για την επικύρωση της Συνθήκης για τη βιοποικιλότητα πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας και την ενσωμάτωση της στο δίκαιο της ΕΕ, και να αναπτύξει μια στρατηγική προσέγγιση για τη διπλωματία της ΕΕ σε θέματα ωκεανών ενόψει και της Διάσκεψης των ΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια το 2025.
Ο κ. Καδής θα κληθεί επίσης να συμβάλει στο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή δεδομένων των επιπτώσεων τους στις παράκτιες περιοχές, και να είναι παρών στις παράκτιες κοινότητες σε όλη την ΕΕ διοργανώνοντας διαλόγους για την αλιεία και τους ωκεανούς, «ιδίως για να βοηθήσετε στο σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς με τρόπο συνεργατικό και χωρίς αποκλεισμούς και να ακούσετε τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης της μικρής κλίμακας και της βιοτεχνικής αλιείας».
ΚΥΠΕ
Πηγή: Φilenews