Thursday, January 9, 2025
Home » Αρχή κατά της Διαφθοράς: Ανεξάρτητη μόνο κατ’ όνομα – Τι ζητά με υπόμνημα στη Βουλή

Αρχή κατά της Διαφθοράς: Ανεξάρτητη μόνο κατ’ όνομα – Τι ζητά με υπόμνημα στη Βουλή

0 comments

Την μετατροπή της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ώστε να καταστεί εντελώς ανεξάρτητη και να προβαίνει από μόνη της σε προσλήψεις προσωπικού, ζητά ο Επίτροπος Διαφάνειας.

Με υπόμνημά του, που απεστάλη σήμερα στη Βουλή ενόψει της αυριανής συζήτησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αρχή, ο Επίτροπος Χάρης Πογιατζής δίνει το στίγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο δύσκολο έργο της.

Όπωςαναφέρεται στο σημείωμα, το οποίο αποκαλύπτει το philenews, η κύρια αδυναμία που παρουσιάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο της, είναι η έλλειψη πρόνοιας για πρόσληψη του προσωπικού της από την ίδια την Αρχή. Είναι άκρως σημαντικό η Αρχή να έχει τον πρώτο και μοναδικό λόγο στην πρόσληψη του δικού της προσωπικού εφόσον τα άτομα που την στελεχώνουν πρέπει να διαθέτουν επιπρόσθετα προσόντα των υπολοίπων μελών της δημόσιας υπηρεσίας (απόλυτη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα). Έτσι μόνο δύναται να επιτευχθεί η ανεξαρτησία της Αρχής και να μην αναφέρεται στον τίτλο της ως “Ανεξάρτητη”, μόνο κατ’ όνομα.

Όπως τονίζεται, έχοντας συνεκτιμήσει όλες τις παρεχόμενες οδούς, έχουμε καταλήξει ότι η μοναδική οδός η οποία επιτυγχάνει την πλήρη ανεξαρτησία της Αρχής, είναι η μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Δεν τίθεται θέμα αύξησης του προϋπολογισμού, απλώς θα παύσει να υπάρχει ο έλεγχος από υπηρεσίες τις οποίες ελέγχει η Αρχή, έλεγχος ο οποίος επηρεάζει την ανεξαρτησία της και έχει, πολλές φορές, προκαλέσει προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό, θα ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Υποστελέχωση της Αρχής

Σήμερα στην Αρχή υπάρχουν 6 πρόσωπα τα οποία υπηρετούν ως προσωπικό, ως ακολούθως: (α) Μόνιμο Προσωπικό: 1 (Αχθοφόρος/Κλητήρας) (β) Mε απόσπαση: 1 (Λειτουργός Οικονομικών Θεμάτων) (γ) Εναλλάξιμο Προσωπικό: 4 (1 Διοικητική Λειτουργός και 3 Γραμματειακοί Λειτουργοί) 2. Η υποστελέχωση αποτελεί μακράν το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αρχή. Δεν νομίζουμε να υπάρχει οποιοσδήποτε που να θεωρεί ότι η Αρχή μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της με τα 5 μέλη της και τα 6 πιο πάνω πρόσωπα ως προσωπικό.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, μέχρι σήμερα η Αρχή έχει λάβει συνολικά 330 καταγγελίες, ενώ έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη νομοθεσία του Lobbying. Στην προσπάθειά μας για την ελάχιστη αναγκαία στελέχωση, προσπαθήσαμε, με όλες τις διαθέσιμες οδούς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της Αρχής.

Σημειώνεται ότι όπως υπολογίζουμε, ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικού για την επιτέλεση του έργου της Αρχής, δεν είναι υπερβολικός αφού υπολογίζεται σε περίπου 25 πρόσωπα. Ακολουθήσαμε διαδικασία απόσπασης λειτουργών από άλλες υπηρεσίες και από τα 5 πρόσωπα που είχαμε επιλέξει, μόνο μία έλαβε έγκριση από τον προϊστάμενό της για να αποσπαστεί στην Αρχή.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, όλες οι εργασίες της Αρχής πρέπει να διεξάγονται σε συνθήκες πλήρους εχεμύθειας. Επομένως, όλα τα άτομα που εργάζονται στην Αρχή πρέπει να πληρούν το κριτήριο της εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι, μέχρι σήμερα, επιτυγχάνουμε πλήρως αυτόν τον στόχο.

Προς το σκοπό αυτό, η Αρχή έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να αποδέχεται οποιαδήποτε στελέχη μας αποστέλλουν άλλα τμήματα ως προσωπικό χωρίς η ίδια να προβαίνει στο δικό της έλεγχο.

Αναγνωρίζοντας τις πιο πάνω προϋποθέσεις, η Προεδρία της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες για τροποποιήσεις σχετικών Νόμων ούτως ώστε η Αρχή να έχει ουσιαστικό λόγο στην επιλογή του δικού της προσωπικού, το οποίο να είναι μόνιμο. Συστάσεις προς το σκοπό αυτόν υπάρχουν τόσο στην τελευταία έκθεση της Greco, όσο και στην έκθεση του Κράτους Δικαίου. Τέτοιες όμως διαδικασίες, μέχρι την υλοποίησή τους είναι χρονοβόρες.

Μέχρις ότου επιλυθεί το θέμα της στελέχωσης της Αρχής με μόνιμο προσωπικό, η Αρχή έχει αποφασίσει ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτελεί αποτελεσματικά το έργο της είναι η αγορά υπηρεσιών με σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αρχή κινδυνεύει με παράλυση.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων γίνονται από την ίδια την Αρχή έχοντας υπ’ όψιν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Αναγνωρίζουμε ότι, στο παρελθόν υπήρχε κατάχρηση των διαδικασιών αυτών από πολλά τμήματα, γεγονός που οδήγησε σε έκδοση Εγκυκλίων και Οδηγιών. Τόσον οι πρόνοιες της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, όσον και οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες που έχουν εκδοθεί, αλλά και δείγματα δημοσίων συμβάσεων άλλων οργανισμών είναι υπ’ όψιν μας και πριν την υπογραφή, ελέγχονται ενδελεχώς από την Αρχή, και δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια στη σύμβαση που να αφήνει υπόνοιες για υπαλληλική σχέση μεταξύ των συμβαλλομένων. Εξάλλου οι συμβάσεις που υπογράφονται, υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ως προνοεί η σχετική νομοθεσία.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00