Thursday, January 9, 2025
Home » Αξιολόγηση των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων ζητά η Επιτροπή Παιδείας

Αξιολόγηση των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων ζητά η Επιτροπή Παιδείας

0 comments

Αξιολόγηση των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων ζητά η Επιτροπή Παιδείας – Επί τάπητος και το ζήτημα της επέκτασης του θεσμού των ολοήμερων σχολείων και της αλλαγής του ωραρίου

Το ζήτημα της αξιολόγησης των νέων αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων και τους σκοπούς που επιτυγχάνουν συζήτησε η κοινοβουλευτική ΕπιτροπήΠαιδείας την Τετάρτη, δίνοντας έμφαση στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθητών και όχι μόνο στο γνωσιολογικό επίπεδο. Στη συζήτηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της επέκτασης του θεσμού των ολοήμερων σχολείων και της αλλαγής του ωραρίου των σχολείων προκειμένου να μειωθεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Advertisement

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ΧρύσανθοςΣαββίδης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, είπε ότι το ΥΠΑΝ ανέφερε ότι πέρσι έγιναν κάποιες βασικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα. «Εμείς λέμε ότι έχουμε μια αλλαγή δεδομένων. Έχουμε διαφορετικό ακροατήριο όσον αφορά τους μαθητές, διαφορετική στάση ζωής και περισσότερες ψηφιακές απαιτήσεις. Βάζοντας αυτά τα νέα δεδομένα, πρέπει να χτίσουμε καινούρια αναλυτικά προγράμματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι μαθητές στο γυμνάσιο κάνουν 15-17 μαθήματα, ενώ στο λύκειο μόνο 8-10 μαθήματα και υπάρχει καλύτερη στόχευση. «Επικαλούνται πολλοί τη μείωση της ύλης. Στα μαθηματικά η ύλη είναι μειωμένη κατά 40% από το 1990 μέχρι σήμερα και οι μαθητές πάλι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Έχουν αυξηθεί οι μαθησιακές ανάγκες σε άλλα γνωστικά αντικείμενα και δημιουργείται χάος», είπε.

Όσον αφορά τα ωράρια λειτουργίας των σχολείων είπε ότι όλοι εκφράζουν την επιθυμία να αλλάξουν τα ωράρια, αλλά επί της ουσίας υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών είπε ότι δεν υπάρχουν οδηγοί και λεωφορεία. «Υπάρχουν αντικειμενικά θέματα. Ακούσαμε σκέψεις, θα τα μελετήσουμε και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε για να βελτιώσουμε το σύστημα», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ΠρόδρομοςΑλαμπρίτης, είπε ότι η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών για τις ανάγκες της κοινωνίας του σήμερα αλλά και του αύριο. Σημείωσε ότι δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν τα επόμενα χρόνια όπως τις γνωρίζαμε σήμερα. «Η εκπαίδευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε ένα δυναμικό περιβάλλον. Τα αναλυτικά προγράμματα χρειάζονται συνεχώς επικαιροποίηση και αναβάθμιση, ώστε να καλλιεργούν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, να προάγουν την καινοτομία και να εφοδιάζουν τους μαθητές με τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την κοινωνία του σήμερα αλλά και την αγορά εργασίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τα αναλυτικά προγράμματα, να δούμε τις αδυναμίες τους και να τα ενισχύσουμε. «Πρέπει να δούμε και τα ωρολόγια προγράμματα, να γίνει η αξιολόγηση που πρέπει να γίνει και να ενταχθούν μαθήματα όπως η ρομποτική, η ενίσχυση της πληροφορικής, ο προγραμματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Επιπλέον, ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το ολοήμερο σχολείο και το επόμενο διάστημα να ανταποκριθούμε στα αιτήματα σχολείων να γίνουν προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, τόσο παιδαγωγικά αλλά και να βοηθήσουμε τις οικογένειες.

Τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργούν κάτω από τον εκάστοτε Σύνδεσμο Γονέων, αλλά πρέπει να τα αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας με μακροπρόθεσμο στόχο να γίνουν όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικά ολοήμερα σχολεία, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μαθητών, να μη χρειάζεται να λειτουργεί και ένα παράλληλο σχολείο το απόγευμα με την παραπαιδεία, πρόσθεσε

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ΧρίστοςΧριστοφίδης, είπε ότι αυτή η συζήτηση είναι η πεμπτουσία του εκπαιδευτικού συστήματος. Σημείωσε ότι όλες οι παθογένειες προηγούμενων χρόνων συνεχίζουν να υπάρχουν. «Πολλή ύλη, λίγος χρόνος για να επιτευχθούν οι άλλοι στόχοι εκτός των γνωσιοκεντρικών, δεν υπάρχει οριζόντια συνεργασία και σχεδιασμός μεταξύ των αντικειμένων, το σύστημα παραμένει εξετασιοκεντρικό σε μεγάλο βαθμό και δεν συμβαδίζει με σύγχρονες τεχνολογικές και ανθρωποκεντρικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Για όλα αυτά, λίγα έχουν γίνει επί της ουσίας, πολλές ανακοινώσεις και διαρροές για τα αναλυτικά προγράμματα που τάχα άλλαξαν», είπε.

Ο κ. Χριστοφίδης ζήτησε την αξιολόγηση της αλλαγής των ωρολογίων προγραμμάτων που έγινε το 2015 στη μέση εκπαίδευση, διερωτώμενος γιατί τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι προβληματικά; Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί σε κάποιους κλάδους πηγαίνει το 50-60% των μαθητών και σε άλλους κάτω του 5%. Για τα αναλυτικά προγράμματα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είπαν ότι έγιναν μικρές αλλαγές «σε περίοδο που χρειαζόμαστε σημαντική αποφόρτωση της ύλης σε αρκετά αντικείμενα και που η ανάπτυξη της επιστήμης προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς».

«Για εμάς όμως, το πιο σημαντικό είναι πώς παράγουμε ανθρώπους με ανθρωπιά, πώς διαμορφώνουμε συνειδήσεις, χρήσιμους πολίτες για την πατρίδα και την κοινωνία. Σε αυτούς τους στόχους πολύ λίγα γίνονται, μένουν πίσω λόγω του ότι κυνηγούμε την ύλη και τις εξετάσεις, τα παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα στο σχολείο και αποτυγχάνουμε στο να δώσουμε σε αυτά μια προοπτική όπως την περιγράφει ο σκοπός του εκπαιδευτικού μας συστήματος», σημείωσε.

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει μίλησε για ανάγκη για ουσιαστική αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων, αξιολόγηση και αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συνεχόμενη βελτίωση. «Η νοημοσύνης της εποχής μας είναι η προσαρμοστικότητα», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα για ριζική αναδόμηση των αναλυτικών ωρολόγιων προγραμμάτων, ώστε να συνάδουν και με τη σύγχρονη εκπαίδευση αλλά και με τις ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας του τόπου. «Ως ΔΗΠΑ, το θέμα είναι κορυφαίο για το μέλλον του τόπου. Η εισήγηση μας είναι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να παρευρίσκονται όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί της Παιδείας, Μεταφορών, Οικονομικών, ώστε η συζήτηση να αναχθεί σε πολιτικό επίπεδο για να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις», είπε.

Πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα για τα ολοήμερα σχολεία είναι επιτακτική. «Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τα προαιρετικά ολοήμερα που αγγίζουν τη θέληση και την πρωτοβουλία των συνδέσμων γονέων και να μπούμε στα υποχρεωτικά ολοήμερα σχολεία, ώστε οι γονείς σε ισότιμη βάση να βοηθιούνται και να αποφύγουμε την παράλληλη εκπαίδευση των ιδιαίτερων μαθημάτων του απογεύματος και το βαρύ κόστος που δέχονται οι οικογένειες».

Είπε, ακόμα, ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στην τεχνική εκπαίδευση, ώστε οι μαθητές να μην οδηγούνται όλοι στα πτυχία πανεπιστημίων αλλά να χρησιμοποοιούν τεχνικές δεξιότητες, αναλόγως της ανάπτυξης οικονομίας.

Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρότατη αναγκαιότητα για πάταξη της παραβατικότητα αλλά και να ενταχθεί το μάθημα της οδικής αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση, «ώστε να είναι έτοιμοι οι νέοι να μπορούν να οδηγήσουν σωστά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00