Sunday, December 22, 2024
Home » Ανάλυση CT: 50 χρόνια πόνου και συνθημάτων για τη Βασιλεύουσα

Ανάλυση CT: 50 χρόνια πόνου και συνθημάτων για τη Βασιλεύουσα

0 comments

Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Αμμόχωστο, χωρίς να την θέλουν – Η θλιβερή ιστορία των Βαρωσίων – 50 χρόνια πόνου και αναπάντητων ερωτημάτων – Υποσχέσεις, που δεν κλείνουν τις πληγές στην αποψινή αντικατοχική εκδήλωση

Ημέρες θλιβερών αναμνήσεων και θλίψης. Οι Αμμοχωστιανοί πονάνε μέχρι σήμερα για την κατάληψη της πόλης τους στις 14 Αυγούστου του 1974. Πόνος. Αυτό είναι το συναίσθημα που θα κυριαρχήσει στην αποψινή αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου. Είναι η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των προσφύγων της περιοχής και των απογόνων τους για να τιμήσουν τη μνήμη του πληγωμένου τόπου τους. Και γίνεται με φόντο την κατεχόμενη γη τους, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το απροσπέλαστο οδόφραγμα.

Advertisement

Οι Βαρωσιώτες θα θυμηθούν τη φωτεινή περίοδο της ανάπτυξης της περιοχής τους τη χρυσή δεκαετία του ‘60. Την αμμώδη παραλία, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα μαγαζιά, τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το εμπορικό κέντρο, το λιμάνι. Τις ζωές τους στην πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Κύπρού. Ίσως και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου τότε.

Το φως των αναμνήσεων γίνεται απότομα σκοτάδι στην αμέσως επόμενη σκέψη. Οι μάχες τις 20ης Ιουλίου, οι πρώτοι βομβαρδισμοί και η τελική επίθεση του Αυγούστου. Τι κι αν η Αμμόχωστος δεν ήταν στα αρχικά σχέδια του Αττίλα, κάποιοι άφησαν την περιοχή αφύλακτη και αβοήθητη. Οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και ο τουρκικός στρατός σφράγισε τα Βαρώσια, δημιουργώντας την πόλη – φάντασμα.

Με άλλα λόγια δεν σταμάτησαν εκεί που προγραμμάτισαν, κατέλαβαν την παραλία και κλείδωσαν την περιοχή. Μια κατάσταση που δεν άλλαξε παρά τις αυστηρές υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας και τα ξεκάθαρα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιστροφή της περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της.

Για το σκοπό αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το 1984 το πολυσυζητημένο ψήφισμα 550, μέσω του οποίου παραχώρησε τη διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη. Έτσι θα ξεκινούσε η διαδικασία της επανεγκατάστασης, την οποία εμπόδισε με νύχια και με δόντια η Τουρκία.

Μετά από χρόνια εκκωφαντικής σιωπής, η Άγκυρα αποφάσισε το 2020 να δημιουργήσει το ιστορικό τετελεσμένο του παράνομου ανοίγματος της περιοχής. Το σχεδίαζε για μήνες, ωστόσο κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούσαν πως δεν ήταν παρά μια μπλόφα. Μέχρι τον Οκτώβριο της ίδια χρόνιας, όταν κατά παράβαση των ψηφισμάτων οι Ερντογάν και Τατάρ άνοιξαν μέρος της περίκλειστης πόλης. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές διεθνείς αντιδράσεις, οι οποίες δεν στάθηκαν αρκετές για να ανατραπεί η εξοργιστική κατάσταση.

Στη σκιά αυτής της σύγχρονης πληγής, οι Αμμοχωστιανοί θα ακούσουν απόψε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις. Ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, ότι οι στόχοι δεν εγκαταλείφθηκαν και ότι δεν θα υπάρξει ποτέ συμβιβασμός με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να απαλύνουν τόσο πόνο.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00