Friday, December 27, 2024
Home » Ανάλυση CT: Χαμένος χρόνος ή χαμένη υπόθεση; Από το δείπνο των ηγετών, στη δίμηνη απραξία

Ανάλυση CT: Χαμένος χρόνος ή χαμένη υπόθεση; Από το δείπνο των ηγετών, στη δίμηνη απραξία

0 comments

Όσα δεν έγιναν στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη – Ο Τατάρ εμποδίζει τη συνάντηση ηγετών για ΜΟΕ – Ο ΟΗΕ δεν βιάζεται για πενταμερή – Ο Ιανουάριος έγινε άνοιξη και… βλέπουμε

Με βάση τη συζήτηση των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει το θέμα των οδοφραγμάτων και θα μπορούσε να είχε γίνει η άτυπη διευρυμένη σύνοδος με αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο -για διαφορετικούς λόγους- τίποτα από τα δύο προχώρησε.

Advertisement

Για το πρώτο η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αρνείται να συνεργαστεί για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μετά το δείπνο είχε αποφασιστεί ότι οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θα προετοίμαζαν το έδαφος ώστε να οδηγήσουν τη συζήτηση σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για τα οδοφράγματα.

Η πλευρά των κατεχόμενων πρότεινε τη διάνοιξη οδοφράγματος στην περιοχή της Μιας Μηλιάς για εμπορικούς σκοπούς και στόχο να περιοριστεί η κίνηση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ότι θα αποδεχτεί την πρόταση εάν σε αντάλλαγμα ικανοποιηθεί κάποιο από τα δύο διαχρονικά αιτήματα της για τη δημιουργία σημείων διέλευσης στο Πυρόι (κοντά στην Αθηένου) ή στα Κόκκινα.

Η απάντηση που έδωσε το κατοχικό καθεστώς ήταν πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με δικαιολογία ότι τα σημεία βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές ζώνες. Ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε και τις εναλλακτικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν για τη δημιουργία υποδομών παράκαμψης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Το μοναδικό σημείο στο οποίο οι δύο πλευρές δείχνουν να συμφωνούν είναι η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία νέου σημείου διέλευσης για πεζούς στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Αφού οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν κάπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη σε συνάντηση προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Στο τραπέζι μπήκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά εδώ και εβδομάδες ο Ερσίν Τατάρ αρνείται να απαντήσει. Κι αυτό επειδή η διατήρηση της στασιμότητας είναι μια συνθήκη που φαίνεται πως τον εξυπηρετεί.

Η ασυνεννοησία και η αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία για τα οδοφράγματα, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στον ΟΗΕ. Το ερώτημα είναι πως οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν να μιλήσουν σοβαρά για την ουσία των συνομιλιών, αφού δεν μπορούν να τα βρουν καν στο θέμα των ΜΟΕ;

Χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι δεσμευτική προϋπόθεση, η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει πως η συνάντηση για τα οδοφράγματα θα προηγηθεί τηςάτυπης διευρυμένης συνόδου.Σε αυτό το κεφάλαιο η καθυστέρηση οφείλεται στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, η οποία επέλεξε να κινηθεί με χαμηλές ταχύτητες. Κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με τη δεδηλωμένη πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για πολύ καλή προετοιμασία.

Το έργο αυτό θα αναλάβει η Βοηθός Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία -σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά- θα έρθει στην Κύπρο για επαφές εντός Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η σύνοδος θα γίνει μέσα στην άνοιξη, καθώς μεσολαβεί μια χρονοβόρα συζήτηση για τον καθορισμό των λεπτομερειών. Στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα πέντε μέρη που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να επιχειρήσουν συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00