Sunday, September 29, 2024
Home » Ανάλυση CT: Φιάσκο με την υπογραφή Ερντογάν. Προς ναυάγιο η προσπάθεια Γκουτέρες

Ανάλυση CT: Φιάσκο με την υπογραφή Ερντογάν. Προς ναυάγιο η προσπάθεια Γκουτέρες

0 comments

Χωρίς επόμενη μέρα το Κυπριακό μετά τη Νέα Υόρκη – Αποτυχία Γκουτέρες να φέρει κοντά τα μέρη – Παραμένει παγιδευμένος στις τουρκικές εμμονές – Απογοήτευση και προβληματισμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Ένα μόλις κομμάτι λείπει από το νέο παζλ του Κυπριακού, το οποίο δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Ο κύκλος κλείνει με τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα (ώρα Κύπρου) ο κατοχικός ηγέτης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Χωρίς να αναμένεται να αλλάξει το αρνητικό -όπως διαμορφώθηκε- σκηνικό.

Advertisement

Η εβδομάδα διεργασιών στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται χωρίς ευχάριστες εκπλήξεις και αφήνει πικρή γεύση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι η επιβεβαίωση των τουρκικών εμμονών για την αδιαπραγμάτευτη αξίωση αλλαγής της μορφής λύσης. Αδιαπραγμάτευτη για την Άγκυρα και τα κατεχόμενα, που δεν συζητούν κάτι άλλο. Αδιαπραγμάτευτη για την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αυτή του αποκλεισμού.

Κάπου ανάμεσα στα δύο βρίσκεται ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος γνωρίζει πως δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία που σχεδίασε και πρότεινε στα μέρη. Δηλαδή να γίνει μια κοινή συνάντηση των ηγετών με τον ίδιο, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες για επανέναρξη των συνομιλιών βάσει ενός πλάνου -αρχικά- για σταδιακή εξέταση των εκκρεμοτήτων που έμειναν από το Κραν Μοντανά. Μάλιστα έγινε συζήτηση για συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει έτοιμος από καιρό για ένα τέτοιο βήμα, κάτι που ανέφερε τόσο στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα όσο και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες με κάθε τρόπο. Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επιχείρησε ανεπιτυχώς να βάλει το… λύκο να πείσει τα πρόβατα να συνεργαστούν! Ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να αναλάβει την ευθύνη να φέρει στο τραπέζι τον κατοχικό ηγέτη. Η απάντηση που έδωσε ήταν πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια συνάντηση των μερών, υπό την προϋπόθεση να μην συζητηθεί οτιδήποτε εκτός από την ομοσπονδιακή λύση. Αυτό που αναμένεται να πει σήμερα και ο Ερσίν Τατάρ.

Με αυτό το δεδομένο, ο Γενικός Γραμματέα δεν μπορεί να συγκαλέσει ούτε καν άτυπη συνάντηση με ανοιχτή ατζέντα. Καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε «έκρηξη ηφαιστείου». Με αυτό το σενάριο θα βρεθούν όλοι στο ίδιο τραπέζι, θα πει ο καθένας τα δικά του, δεν θα ακούει το διπλανό και στην καλύτερη περίπτωση δεν θα υπάρξει κατάληξη.

Το παράθυρο ευκαιρίας φαίνεται πως κλείνει, τουλάχιστον μέχρι το Οκτώβριο του 2025 και τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Εκτός κι αν η Τουρκία αλλάξει γνώμη, στάση και γραμμή. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise