Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις του Τατάρ με την Άγκυρα – Τουρκική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι όλα βαίνουν καλώς – Ψάχνει ήδη αντικαταστάτη ο Ερντογάν – Δεν επηρεάζεται άμεσα το Κυπριακό
Τις τελευταίες ημέρες έχει χυθεί αρκετό μελάνι για τις κάκιστες σχέσεις του Ερσίν Τατάρ με την Άγκυρα. Η στάση και οι δημόσιες τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, φαίνεται πως δημιούργησαν νέα κρίση. Παρά το γεγονός πως τα δύο μέρη επιχειρούν ξανά να… μαζέψουν τις πληροφορίες που δημοσιεύονται τόσο στον τουρκικό όσο και στον τουρκοκυπριακό Τύπο.
Advertisement
Η νέα ροή πληροφοριών άρχισε μετά τη ξαφνική επίσκεψη του λεγόμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτος στην Άγκυρα για συναντήσεις με Φιντάν και Γιλμάζ. Ο Ουνάλ Ουστέλ φαίνεται πως έγινε δέκτης παραπόνων για τη συμπεριφορά του Ερσίν Τατάρ μετά τη βολιδοσκόπηση από πλευράς Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για τριμερή στις 13 Αυγούστου.
Ο εκνευρισμός και οι σπασμωδικές κινήσεις του κατοχικού ηγέτη τον έβγαλαν έξω από τις γραμμές που έχει χαράξει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς έφερε στην επιφάνεια αυτό που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Ότι, δηλαδή, η τουρκική πλευρά στρατηγικά εμποδίζει οποιοδήποτε προσπάθεια για εξελίξεις. Για αυτό ακριβώς δέχεται έντονη κριτική και στα κατεχόμενα, όχι μόνο από την αντιπολίτευση.
Η Άγκυρα σκόπευε να χειριστεί το θέμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ενδεικτικό το γεγονός πως -όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Λευκωσία- η Τουρκία είχε δώσει τη συγκατάθεση της για την τριμερή της 13ης Αυγούστου. Σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είχε δηλώσει από την αρχή πως δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια συνάντηση. Η μοναδική εξαίρεση που θα μπορούσε να δώσει ήταν να γίνει συζήτηση μόνο για τις δικές του αξιώσεις για δύο κράτη.
Ανάλογο σκηνικό είχε στηθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και τότε ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε προτείνει το διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό. Η Τουρκία είχε δώσει αμέσως τη συγκατάθεση της και ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε την πρόταση. Μόνο που τότε η στάση αυτή φάνηκε πως ήταν προσυνεννοημένη.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ο Τατάρ είδε πολλά να αλλάζουν στη σχέση του με την Άγκυρα. Χαρακτηριστική ήταν η αμήχανη συνάντηση που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο. Μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε συνάντηση για να ενημερωθεί όμως δεν φανταζόταν πως η υποδοχή του δεν θα ήταν ιδιαίτερα θερμή. Κάτι που είχε αποτυπωθεί και στις λιγοστές εικόνες που δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.
Από εκείνη τη συνάντηση άρχισαν οι φήμες ότι η Άγκυρα εξετάζει άλλες επιλογές προσώπων ενόψει των λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών στο ψευδοκράτος, που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2025. Όπως όλα δείχνουν ο εκλεκτός του παλατιού δεν θα είναι ο Τατάρ και για τη θέση του εξετάζονται επιλογές όπως του Ερτουγρούλογλου και του Ουστέλ. Για αυτό και όταν ο κατοχικός ηγέτης ρωτήθηκε πρόσφατα εάν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, απάντησε μετρημένα πως θα εξαρτηθεί από τη στήριξη που θα έχει. Εντός και εκτός ψευδοκράτους.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όσο και να επιχειρεί εκ των υστέρων η Τουρκία να πείσει με διαρροές ότι δεν υφίσταται κρίση στις σχέσεις με τον κατοχικό ηγέτη. Ωστόσο η υπόθεση αυτή δεν επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ακόμη και να αλλάξει η «μαριονέτα» ο «κουκλοπαίχτης» παραμένει ο ίδιος. Εκτός κι αν οι Τουρκοκύπριοι αποφασίσουν κάτι άλλο στις κάλπες.
Πηγή: Cyprus Times