Πρόοδος στα απλά, στασιμότητα στα σύνθετα – Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των ηγετών για το Κυπριακό – Συμφώνησαν για τέσσερα ΜΟΕ – Έμειναν για συζήτηση τα δύο δύσκολα κεφάλαια των οδοφραγμάτων και φωτοβολταϊκών – Δεν εγκαταλείπει τις θέσεις για κυριαρχική ισότητα ο Τατάρ
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στην ελληνοκυπριακή πλευρά η χθεσινή συνάντηση των ηγετών στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Από τη συζήτηση προέκυψαν και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο η Κυβέρνηση διαλέγει σε αυτή τη φάση να εστιάσει στα πρώτα. Ενόψει της επόμενης πενταμερούς, θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ελπίζοντας πως βήμα με βήμα το ποτήρι θα γεμίσει περισσότερο μέχρι το τέλος του Ιούλη.
Advertisement
Η ελληνοκυπριακή πλευρά καταγράφει στα θετικά τη συμφωνία για τα τέσσερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία δεν ήταν δεδομένη πριν από τη συζήτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ. Αν και από την αρχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να προκύψουν συγκεκριμένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση, ακούγοντας τις τελευταίες μέρες τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, είχε προετοιμαστεί και για τα χειρότερα. Δηλαδή το σενάριο μηδενικής προόδου.
Αντ’ αυτού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη δημιουργία της Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, με την οποία αρχικά διαφωνούσε ο κατοχικός ηγέτης. Η τοποθέτηση του Αντόνιο Γκουτέρες στην Γενεύη, δεν άφησε κανένα περιθώριο απόρριψης του μέτρου. Για αυτό η συζήτηση έκλεισε μέσα σε μερικά λεπτά, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να δώσουν μέχρι τις 15 Απριλίου λίστα με 12 άτομα (κάτω των 35 ετών) από την κάθε πλευρά.
Το δεύτερο σημείο της συμφωνίας είναι το νέο σχέδιο αποναρκοθέτησης, σε περιοχές τις οποίες θα συμφωνήσουν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων. Μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα εφαρμοστεί το σχέδιο αποκατάστασης νεκροταφείων, ενώ η Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα αναλάβει να υλοποιήσει τις πτυχές της συμφωνίας για περιβαλλοντικά θέματα. Με πρώτο βήμα την αντιμετώπιση της μόλυνσης στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας.
Σε αντίθεση, οι θέσεις των Χριστοδουλίδη και Τατάρ δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στο μεγάλο κεφάλαιο των οδοφραγμάτων. Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν καλύτερη από προηγούμενες φορές, δυστυχώς δεν υπήρξε βήμα για γεφύρωση των διαφορών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως πρέπει να προκύψει συμφωνία βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, επιμένοντας για δημιουργία των δύο σημείων διέλευσης που προτείνουν τα κατεχόμενα (Μια Μηλιά – Λουρουτζίνα) παράλληλα με τη δημιουργία των διόδων που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά (Πυρόι – Κόκκινα).
Η μπάλα επιστρέφει και πάλι στους δύο διαπραγματευτές, οι οποίοι θα μπουν σε νέες συζητήσεις ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη συνάντηση των ηγετών. Στο ίδιο επίπεδο θα συζητηθεί και το δεύτερο κεφάλαιο στο οποίο υπάρχει μεγάλο χάσμα απόψεων. Είναι το θέμα της ηλιακής ενέργειας, με τη δημιουργία του πάρκου φωτοβολταϊκών που πρότεινε και ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μιλώντας για κυριαρχική ισότητα,ο κατοχικός ηγέτης απορρίπτει την πρόταση για διασύνδεση των φωτοβολταϊκών με τα συστήματα της ΑΗΚ, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν τα κατεχόμενα το ποσοστό που τους αναλογεί. Προτείνει διασύνδεση και με τα συστήματα στο ψευδοκράτος, ώστε η παροχή να γίνεται απευθείας. Την πρόταση απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη μεγάλη εικόνα προβληματίζει περισσότερο το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ παραμένει πιστός στην πρόταση για δύο κράτη και προσπαθεί να φτάσει σε αυτή με κάθε τρόπο. Αυτή η επιλογή παρουσιάζεται από το ψευδοκράτος ως η μοναδική που μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Για αυτό και αυθαίρετα υποστηρίζει πως η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού αλλά με την πορεία υλοποίησης των έξι μέτρων.
Πηγή: Cyprus Times