Αρχίζει η προεργασία για το νέο οδικό χάρτη στο Κυπριακό – Πρώτα θα συζητηθούν τα δύσκολα θέματα και εάν υπάρξει πρόοδος θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια – Πρόταση Χριστοδουλίδη για τρια τραπέζια – Οι προσεγγίσεις των Χριστοδουλίδη, Τατάρ και Γκουτέρες μετά το δείπνο για στρατεύματα, εγγυήσεις και διακυβέρνηση
Στον προθάλαμο εξελίξεων βρίσκεται το Κυπριακό μετά το δείπνο των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη Τρίτη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ να σκεφτούν «έξω από το κουτί» και «πέρα από τους τίτλους», θεωρώντας πως μπορεί να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών. Για αυτό πήρε την ευθύνη να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή και να εξαγγείλει τις διευρυμένες συνομιλίες.
Advertisement
Πρόκειται σαφώς για ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο αφήνει ικανοποιημένη την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο ο δρόμος προς την επανέναρξη συνομιλιών παραμένει μακρύς και δύσκολος. Περνάει μέσα από τις ορέξεις του Ερντογάν, που εξακολουθεί να είναι ο βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων.
Ο οδικός χάρτης και όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές που θα κληθεί να πραγματοποιήσει η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.Η Βοηθός Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ θα οργανώσει πιθανότατα έναν κύκλο συναντήσεων, βάσει της νέας μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί. Στην εξίσωση μπαίνουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα δημιουργηθούν δύο σχηματισμοί. Ένας με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας και ένας χωρίς, όπως επιθυμεί η πλευρά των κατεχόμενων.
Το στάδιο των πολυμερών συζητήσεων διαφέρει συγκριτικά με προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες, καθώς όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει μια πορεία από τα δύσκολα προς τα εύκολα θέματα. Αποκωδικοποιώντας όσα λέχθηκαν στο δείπνο, ο διάλογος θα αρχίσει από το τρίπτυχο εγγυήσεις – στρατεύματα – διακυβέρνηση. Οι τρεις πτυχές στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη διάσταση.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Πέμπτη στο Euronews ότι πρότεινε όπως οι συζητήσεις γίνουν σε τρια τραπέζια.Ένα για τις εγγυήσεις με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ένα δεύτερο για το θέμα των στρατευμάτων και το τρίτο της εσωτερικής πτυχής.
Στο κεφάλαιο των εγγυήσεων η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά τερματισμό, η τουρκοκυπριακή πλευρά συνέχιση και ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι το ζήτημα έκλεισε στο Κραν Μοντανά. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν κυβερνητικές πηγες μετά το δείπνο της Τρίτης.
Παρόμοια είναι η εικόνα στο θέμα των στρατευμάτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει αποχώρηση με sunset clause και όχι ρήτρα αναθεώρησης. Τα κατεχόμενα σήμερα αξιώνουν παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε στην άτυπη συνάντηση ότι το Κραν Μοντανά άφησε εκκρεμότητες που μπορούν να γεφυρωθούν.
Το μεγάλο αγκάθι πλέον είναι το θέμα της διακυβέρνησης, με την τουρκική πλευρά να προτάσσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια την αξίωση για κυριαρχική ισότητα που φυσικά οδηγεί στα δύο κράτη. Τα τουρκικά αιτήματα απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνοκυπριακή πλευρά, παραμένοντας αμετακίνητη από τη θέση αρχής ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.
Σε αυτά τα τρια κεφαλαία θα επικεντρωθεί η συζήτηση στο στάδιο των διευρυμένων συνομιλιών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ετοιμάζεται να μπει σε αυτή τη φάση έχοντας «σημαία» την ανάγκη για διασφάλιση του διαπραγματευτικού κεκτημένου, της βάσης των συνομιλιών και του πλαισίου Γκουτέρες. Σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επιμένει για αλλαγή της μορφής λύσης και δύο κράτη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις διαφορές ο Γενικός Γραμματέας προβλέπει πως υπάρχουν περιθώρια για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και των δυο πλευρών. Σε αυτο το συμπέρασμα κατέληξε αφού μελέτησε την έκθεση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Το εάν έχει δίκαιο ή όχι θα φανεί στην πράξη. Αρκεί ο κατοχικός ηγέτης να αποφασίσει ότι θέλει πραγματικά να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Πηγή: Cyprus Times