Saturday, September 21, 2024
Home » Ανάλυση CT: Προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία. Ποιος θα «μαζέψει» τον Τατάρ;

Ανάλυση CT: Προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία. Ποιος θα «μαζέψει» τον Τατάρ;

0 comments

Ψάχνει τα «κλειδιά» για τριμερή και επανέναρξη των συνομιλιών ο Γκουτέρες – Έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με τον κατοχικό ηγέτη – Επιμένει για συζήτηση μόνο της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών ο Τατάρ – Δύσκολο το έργο του Γενικού Γραμματέα

Η νέα προσπάθεια διευθέτησης τριμερούς για το Κυπριακό εντός Οκτωβρίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα στη Νέα Υόρκη. Τότε θα προγραμματιστούν οι χωριστές επαφές που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες. Δύο συναντήσεις που δικαίως θεωρούνται κομβικές για την εξέλιξη της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Advertisement

Εντός της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε δημοσίως ότι ο διεθνής Οργανισμός συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης με αντικείμενο τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Παρατήρησε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν σταλεί προσκλήσεις προς τις δύο πλευρές. Κάτι που θεωρείται απίθανο να γίνει πριν από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ.

Καθώς ο κατοχικός ηγέτης αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσανατολίζεται στο να παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο των ιδεών του στις χωριστές συναντήσεις. Αφού το πράξει θα ζητήσει αυτοπροσώπως αυτή τη φορά να γίνει μια τριμερής συνάντηση προς συζήτηση των λεπτομερειών της πρότασης για τα επόμενα βήματα, η οποία δεν μπορεί να κινείται έξω από το προκαθορισμένο πλαίσιο από το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει εκ των προτέρων πως θα αποδεχθεί την πρόσκληση, ώστε να μπουν κάτω όλα τα δεδομένα και να συζητηθούν τρόποι για ξεπάγωμα της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν. Αντιθέτως η τουρκοκυπριακή πλευρά δύσκολα θα δώσει τη συγκατάθεση της για κοινή συνάντηση με αντικείμενο την επανέναρξη βάσει του συμφωνημένου πλαισίου.

Μέχρι στιγμήςο κατοχικός ηγέτης δεν αποδέχεται ούτε συνάντηση με ανοιχτή ατζέντα, επιμένοντας πως δεν θα δώσει τη συγκατάθεση του για τριμερή εάν δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα συζητηθεί μόνο το αίτημα του για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και δύο κράτη. Απορρίπτει πριν καν ακούσει οποιαδήποτε φόρμουλα απέχει από τις αξιώσεις του, οι οποίες εμποδίζουν εδώ και τέσσερα χρόνια την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Υποτίθεται πως τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μια προσπάθεια για να ασκηθούν πιέσεις προς τον Τατάρ, ακόμη και από την Τουρκία. Ωστόσο τα δεδομένα δεν ανατρέπονται και ο κατοχικός ηγέτης εξακολουθεί να αρνείται, δείχνοντας τη διάθεση του να οδηγήσει και αυτή την προσπάθεια σε κατάρρευση.

Εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, η επικείμενη νέα βολιδοσκόπηση από πλευράς Γκουτέρες θα πέσει στο κενό. Το ενδεχόμενο εξελίξεων είναι απομακρυσμένο, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί πριν από τη συζήτηση του Γενικού Γραμματέα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Χωρίς βεβαίως να υπάρχει περιθώριο ικανοποίησης των παράλογων απαιτήσεων που τίθενται από πλευράς κατεχόμενων.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More