Διπλό παιχνίδι από Ερσίν Τατάρ – Προσπαθεί να αλλάξει τους όρους που κλείδωσαν στην Γενεύη – Δηλώνει ικανοποιημένος και προπαγανδίζει για το περιεχόμενο των συζητήσεων στην πενταμερή
Μετρημένος και προσεκτικός στην Γενεύη, χείμαρρος στον απόηχο της συνόδου. Τουλάχιστον στο πεδίο των δημοσίων τοποθετήσεων, ο Ερσίν Τατάρ μεταλλάχθηκε ξανά μετά την πενταμερή και σκληραίνει πάλι τη στάση του. Προφανώς προς άγραν ψήφων ενόψει των επικείμενων παράνομων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο. Για αυτές δείχνει να νοιάζεται πολύ περισσότερο από ότι για την επόμενη σύνοδο για το Κυπριακό που συμφωνήθηκε να γίνει τον Ιούλιο.
Advertisement
Στην Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης σχεδόν σταμάτησε να μιλά για δύο κράτη και άρχισε να αναφέρεται σε συνεργασία μεταξύ δύο πλευρών. Η στάση του δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν, καθώς ήταν πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας στα κατεχόμενα που δημοσίως εμφανίστηκε ελάχιστα πιο διαλλακτικός. Χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία των προτάσεων του.
Την ίδια στρατηγική ακολούθησε και στο τραπέζι της πενταμερούς. Παρουσίασε την αξίωση του για κυριαρχική ισότητα, μέσα από το φακό του «Κυπριακού Συμβουλίου Συνεργασίας» που πρότεινε. Η φόρμουλα που επικαλέστηκε παραπέμπει στη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη για διάφορες πτυχές. Όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τη διαχείριση υδάτων, τομείς στους οποίους επικεντρώθηκαν οι παρεμβάσεις του.
Ο Ερσίν Τατάρ γνώριζε ότι όλα αυτά δεν θα γίνονταν αποδεκτά από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο τα πρότεινε στο πλαίσιο της στρατηγικής του να οδηγήσει την προσπάθεια σε νέο αδιέξοδο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αρνητική στάση του και στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου και την επιμονή του να ανακοινωθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες του χάλασε τα σχέδια, παραμένοντας πιστός στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιλέγοντας να περιγράψει μια εικόνα θετικών προοπτικών, μιλώντας για «νέα ατμόσφαιρα» στο Κυπριακό. Κάτι που προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στον κατοχικό ηγέτη. Παρόλο που επιχείρησε φραστικά να δηλώσει στους Τουρκοκύπριους ότι τα αποτελέσματα της συνόδου τον άφησαν ικανοποιημένο.
Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο επανήλθε στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις». Δημοσίως άρχισε πάλι να αναφέρεται ευθέως και συγκεκριμένα σε δύο κράτη, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα στην Γενεύη ως προσωπική του επιτυχία. Υποστήριξε ότι τα μηνύματα υπέρ της ίσης κυριαρχίας επικοινωνήθηκαν σε ολόκληρο το πλανήτη και έγιναν απολύτως κατανοητά από όλους. Για αυτό και σκοπεύει να επιμείνει στις προτάσεις για συνεργασία μεταξύ δύο κρατικών οντοτήτων χωρίς κοινή «στέγη», αφού δηλώνει πως δεν θα αποδεχθεί να συζητήσει για λύση ομοσπονδίας.
Αυτά μπορεί να τα λέει στους Τουρκοκύπριους, δεν μπορεί να τα πει όμως στο τραπέζι των συναντήσεων που θα έχει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη μέχρι την πενταμερή του Ιουλίου. Και οι δύο ήταν παρόντες στις συζητήσεις στην Γενεύη, και οι δύο άκουσαν τις τοποθετήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες. Δεν μπορεί ο κάθε ένας να κρατάει από αυτές ό,τι τον βολεύει και να τις ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο.
Πηγή: Cyprus Times