Ελπίζει σε αλλαγή της τουρκικής στάσης στην πενταμερή η ελληνοκυπριακή πλευρά – Δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ – Επιμένει για διαγραφή της ομοσπονδίας και επιβολή των δύο κράτων
Παρά την επιμονή της τουρκικής πλευράς σε προσεγγίσεις έξω από το κουτί του Κυπριακού, στην ελληνοκυπριακή πλευρά επικρατεί η αντίληψη ότι το παιχνίδι ακόμη παίζεται. Η αισιοδοξία πηγάζει από το διαχωρισμό του δημόσιου λόγου από τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε εκείνο το στάδιο έχει σημασία τι θα προτάξει η Άγκυρα και όχι στις δηλώσεις που γίνονται καθημερινά, επιμένουν αρμόδιες πηγές.
Advertisement
Το πρόσφατο ταξίδι του Ερσίν Τατάρ στην Τουρκία επιβεβαίωσε πως η τουρκική πολιτική για τα δύο κράτη δεν έχει αλλάξει. Τόσο ο κατοχικός ηγέτης όσο και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ μίλησαν για την ανάγκη αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας, ώστε να μπουν τα πράγματα σε μια πορεία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των «πραγματικοτήτων» που ισχύουν σήμερα στο νησί.
Η συνταγή της ομοσπονδίας απορρίπτεται κατηγορηματικά από την τουρκική πλευρά ως μια επιλογή που εξετάστηκε και δεν οδήγησε πουθενά. Με δικαιολογία ότι οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να μοιραστούν την εξουσία και τον πλούτο του νησιού. Όμως στην πραγματικότητα η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη που πάτησε απότομα το φρένο στο Κραν Μοντανά, υψώνοντας τείχη γύρω από την εξωτερική πτυχή. Δηλαδή τα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Μέχρι εκείνο το σημείο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ήταν -και από την Άγκυρα- συμφωνημένη και η μοναδική επιλογή που βρισκόταν στο τραπέζι. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν κατά την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα και επί της ουσίας η πολιτική της Τουρκίας «κλείδωσε» τον Οκτώβριο του 2020 με τη νίκη του Ερσίν Τατάρ, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Ερντογάν. Εκ τότε προωθείται μια πολιτική ακύρωσης της μόρφης λύσης και αναγνώρισης του «τουρκικού κράτους» στην Κύπρο.
Ο Τατάρ γνωρίζει πολύ πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συγκατάθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Για αυτό και με την πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη το 2021 ζητούσε μια συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να ακυρωθεί η μέχρι τότε πορεία του Κυπριακού. Ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα μιλάει για δύο κράτη και έπειτα η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Η πρόταση του κατοχικού ηγέτη μπορεί να διαβαστεί και ως παραδοχή αποτυχίας της τουρκικής επιδίωξης. Παρόλα αυτά η επιμονή σε κάτι που δεν μπορεί να αποτελεί λύση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Κάτι που φανερώνει πως η πλευρά των κατεχόμενων δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για συμφωνία. Τουλάχιστον στο παρόν στάδιο.
Πηγή: Cyprus Times