Tuesday, October 22, 2024
Home » Ανάλυση CT: Παρά τα… σκοτάδια του Τατάρ, ο Γκουτέρες βλέπει φως στο τούνελ

Ανάλυση CT: Παρά τα… σκοτάδια του Τατάρ, ο Γκουτέρες βλέπει φως στο τούνελ

0 comments

Δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού βλέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες, παρά την εμμονή του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών – Εφικτή η γεφύρωση των διαφορών, εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας – Πενταμερή με τρία τραπέζια προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, επιμένει για 4+1 ο κατοχικός ηγέτης

Πολλές διαφορετικές διακλαδώσεις ερμηνειών άφησε πίσω του το δείπνο των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πριν από ακριβώς μια βδομάδα στη Νέα Υόρκη. Η συζήτηση των τριών άνοιξε ένα παράθυρο για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Παρόλα αυτά η θέα από αυτό το παράθυρο δεν είναι ακόμη ευκρινής.

Advertisement

Το μόνο σίγουρο στοιχείο είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο μερών σε σχέση με την ουσία του προβλήματος και τη μορφή λύσης. Η πλευρά των κατεχόμενων εξακολουθεί να προβάλλει ως μονόδρομο τη λύση των δύο κρατών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιώνοντας κυριαρχική ισότητα, τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια ομοσπονδία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Ζητούμενο για τον Αντόνιο Γκουτέρες είναι να προκύψει γεφύρωση αυτών των διαφορών και για αυτό κάλεσε τους δύο ηγέτες να σκεφτούν «έξω από το κουτί». Παρά τη μεγάλη συζήτηση και τις διαφορετικές αναλύσεις που έγιναν σε σχέση με αυτές τις δύο φράσεις, είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να εννοεί γεφύρωση μακριά από το διαπραγματευτικό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η προσέγγιση του βασίζεται κυρίως στο περιεχόμενο της έκθεσης της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία φαίνεται πως διαπιστώνει περιθώρια κάλυψης των ανησυχιών των δύο πλευρών. «Μπορούμε να βρούμε ορισμένες πτυχές που θα σας φέρουν κοντά, αρκεί να συζητήσουμε πέρα από τους τίτλους», φέρεται να είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δύο ηγέτες κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο δείπνο της περασμένης Τρίτης.

Και η αλήθεια είναι πως εάν ο Γενικός Γραμματέας δεν ήταν σε θέση να δει φως στο τούνελ, δεν θα συγκαλούσε τη δεδομένη στιγμή την άτυπη τριμερή συνάντηση. Ούτε θα έδινε οδηγίες για προετοιμασία μιαςάτυπης πενταμερούς συνόδου, που θα ασχοληθεί με την εξωτερική πτυχή παράλληλα με τη συζήτηση των δύο μερών για το θέμα της διακυβέρνησης.

Αυτή τη διαδικασία προκρίνει ο ΟΗΕ, σε αντίθεση με την τουρκική αξίωση που διατύπωσε ο Τατάρ για μια σύνοδο 4+1 με όλα τα ζητήματα στο τραπέζι. Δηλαδή οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία (χωρίς την Βρετανία) να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Γενικό Γραμματέα για να συζητήσουν ασφάλεια – εγγυήσεις μαζί με την εσωτερική πτυχή. Κάτι πρωτάκουστο για την έως τώρα πορεία του Κυπριακού.

Αυτή η φόρμουλα μπορεί να ακολουθηθεί μόνο εάν γίνει αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Η Αθήνα την απορρίπτει κατηγορηματικά, παρά το γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη σε συζήτηση των Γεραπετρίτη και Φιντάν δεν είχε αποκλειστεί πλήρως. Την ίδια προσέγγιση ακολουθεί και το Λονδίνο, το οποίο επίσης αρχικά είχε δηλώσει πως δεν θα είχε πρόβλημα να απέχει στην περίπτωση που κρινόταν ως χρήσιμη μια σύνοδος των τεσσάρων.

Το γρίφο θα λύσει η Βοηθός Γενική Γραμματέας, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρες. Η αξιωματούχους του ΟΗΕ θα έχει ενώπιον της και την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για άτυπη πενταμερή με τρία χωριστά τραπέζια: εγγυήσεις, στρατεύματα και εσωτερική πτυχή.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More