Τα τουρκικά πλάνα για ΑΟΖ με Συρία και νέα τετελεσμένα στην Κύπρο – Απλώνει «χέρι» ξανά χέρι στο νησί μας ο Ερντογάν – Σχέδιο ακραίας παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Και με τις εξελίξεις στη Συρία συνδέεται η πρόσφατη επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ στην Τουρκία. Ο κατοχικός ηγέτης προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο ανήμερα Χριστουγέννων για ενημέρωση σε σχέση με τα επόμενα βήματα της Άγκυρας στο Κυπριακό, παράλληλα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για νέα τετελεσμένα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Advertisement
Από την πρώτη στιγμή ο Ερντογάν προσπάθησε να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικοοικονομικά την επιρροή του στη Συρία, ακολουθώντας ένα σχέδιο που -όπως φαίνεται- είχε προετοιμάσει καλά. Βασικές επιδιώξεις του είναι να «τελειώνει» με τους Κούρδους, να αναλάβει την ηγεμονία ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου, να χτίσει προφίλ παγκόσμιου ηγέτη, να διεκδικήσει ανταλλάγματα από την Δύση και ταυτόχρονα τουρκικές εταιρείες να επωφεληθούν συμμετέχοντας στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Η λίστα δεν περιορίζεται σε αυτά τα πέντε σημεία, αφού ο Ερντογάν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προωθήσει ένα πακέτο μέτρων που σχετίζονται με την Κύπρο.Με πρώτο σημείο τον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στη χώρα του και την Συρία! Με βάση το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως επιδιώκει τον παράνομο καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή ανάμεσα στην Συρία και την Κύπρο.
Πρόκειται για ένα σενάριο ακραίας παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και προκλητικής παραγνώρισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν επιβεβαιωθεί τότε οι Τουρκία – Συρία και ψευδοκράτος θα επιχειρήσουν να υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, σε θαλάσσιες περιοχές κυπριακής δικαιοδοσίας.
Τούρκοι πολιτικοί θεωρούν πως η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης στη Συρία. Αμέσως μετά -θεωρούν- θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή συμφωνίας, παραβλέποντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί και να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Για πάρα πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους και το γεγονός ότι τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμη οντότητα.
Από που προκύπτει η ακραία παραβίαση; Σύμφωνα με τη θεωρία του Ερντογάν τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, επομένως ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο ανήκει στην Τουρκία. Ένα κομμάτι αυτής της περιοχής, εντελώς παράλογα και παράνομα, αποδόθηκε από την Άγκυρα στο ψευδοκράτος.
Με τις τουρκικές ορέξεις για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων συνδυάζονται οι βλέψεις για ανάπτυξη σχέσεων της Συρίας με το ψευδοκράτος. Οικονομικών και πολιτικών. Ήδη στο τραπέζι μπαίνει το ενδεχόμενο απευθείας πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα, μαζί με μια συζήτηση για εμπορικούς δεσμούς. Αυτό που εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί πιο έντονα, αλλά χωρίς αντίκρισμα, να προωθήσει η τουρκική πλευρά σε πολλά κράτη τα οποία ελέγχει.
Πηγή: Cyprus Times