Friday, September 20, 2024
Home » Ανάλυση CT: Ο άλυτος γρίφος της τριμερούς. Τι μπορεί να φέρει τους ηγέτες στο ίδιο τραπέζι

Ανάλυση CT: Ο άλυτος γρίφος της τριμερούς. Τι μπορεί να φέρει τους ηγέτες στο ίδιο τραπέζι

0 comments

Στα χέρια του Τατάρ το «κλειδί» για τριμερή – Αγωνία για τη στάση του ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες την άλλη Κυριακή – Έτοιμη για κοινή συνάντηση ακόμη και εντός Σεπτεμβρίου, δηλώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά – Το επικρατέστερο σενάριο και ο ρόλος της Τουρκίας

Αποκλειστικά και μόνο από τη στάση του κατοχικού ηγέτη εξαρτάται η σύγκληση τριμερούς, όπως επιβεβαιώθηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε πολλά συγκεκριμένα να πει για το μέλλον της διαδικασίας, παρά μόνο επανέλαβε ότι παραμένει έτοιμος ανά πάσα στιγμή για την κοινή συνάντηση. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να υπάρξουν εξελίξεις.

Advertisement

Οι χωριστές συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες πλησιάζουν και ενδεχομένως να μας κάνουν πιο σοφούς σε σχέση με το πως μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια. Στα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι ο Τατάρ θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα στις 22 Σεπτεμβρίου, δυο μέρες πριν από την έναρξη του κυρίως μέρους της Γενικής Συνέλευσης. Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα συναντηθεί την επόμενη μέρα, το απόγευμα της 23ης του μήνα (τοπική ώρα). Κάτι που προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στην Κυβέρνηση.

Οι ημερομηνίες λένε πολλά, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι συναντήσεις θα γίνουν πριν από την έναρξη του General Debate. Συνήθως ο Γενικός Γραμματέας έβλεπε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, περί τα τέλη της εβδομάδας και τον κατοχικό ηγέτη ανεπίσημα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το γεγονός ότι ξεκινάει η εβδομάδα με τις συναντήσεις για το Κυπριακό ερμηνεύεται ως ένδειξη για ενδεχόμενες εξελίξεις τις ημέρες που ακολουθούν.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Αντόνιο Γκουτέρες πιθανότατα θέλει να εξετάσει αυτοπροσώπως που ακριβώς είναι τα όρια των δύο μερών, ώστε να δει εάν είναι εφικτό να προχωρήσει στη σύγκληση τριμερούς. Αφού θεωρείται δεδομένη η ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας μένει να «μετρήσει» τα περιθώρια του κατοχικού ηγέτη. Μέχρι στιγμής ο Τατάρ διαμηνύει πως θα αποδεχθεί την πρόσκληση μόνο στην περίπτωση που η συζήτηση αφορά την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και τα δύο κράτη.

Εάν ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, τότε υπάρχει μια μικρή περίπτωση να εξεταστούν οι δυνατότητες προγραμματισμού τριμερούς στο τέλος εκείνης της εβδομάδας. Υπό τις περιστάσεις αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο σενάριο, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποκλειστεί εντελώς από κυβερνητικές πηγές.

Αυτό το ενδεχόμενο δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος ιδανικά θα ήθελε να αφιερώσει χρόνο σε μια τέτοια συζήτηση. Για αυτό το λόγο αρχικά είχε προτείνει να γίνει η κοινή συνάντηση εντός Αυγούστου ή λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης. Ως γνωστόν ο κατοχικός ηγέτης είχε απαντήσει αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις.

Επί του παρόντος, εάν ανοίξει ο δρόμος για τριμερή, το επικρατέστερο σενάριο είναι να προγραμματιστεί για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Αρκεί να πειστεί ο Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να συνεργαστεί. Με αυτό το στόχο ο ΟΗΕ επιχείρησε να εμπλέξει στην προσπάθεια και την τουρκική κυβέρνηση. Στην αρχή υπήρξε θετική ανταπόκριση και έγκριση της πρότασης για τριμερή, ωστόσο στη συνέχεια η Άγκυρα επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More