Συνεργασία για περιφερειακά ζητήματα, Κυπριακό και άμυνα – Τα πιο ουσιαστικά αποτελέσματα της συνάντησης Χριστοδουλίδη με Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο – Τεράστιο ενδιαφέρον και αμφισβήτηση των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα διπλωματικό γεγονός στη χώρα μας καταφέρνει να συγκεντρώσει καθολικό ενδιαφέρον. Η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την περασμένη Τετάρτη ήταν μια τέτοια στιγμή. Λίγο η εικόνα και το τελετουργικό στο Οβάλ γραφείο, λίγο οι θερμές χειραψίες και τα αστεία. Η συνάντηση φωτίστηκε από τους προβολείς της κοινωνίας και έγινε αντικείμενο συζητήσεων παντού. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι όλοι ενδιαφερόμενοι εστιάζουν στα αποτελέσματα.
Advertisement
Στην κορυφή αυτής της λίστας συναντάμε τη διπλή διαπίστωση για την επισημοποίηση του δυτικού προσανατολισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίσημη αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας. Μόνο και μόνο για αυτά τα δύο, άξιζε το ταξίδι πολλών χιλιομέτρων που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να βρεθεί στην Ουάσινγκτον.
Για πρώτη φορά σε επίπεδο αρχηγών κρατών επιβεβαιώθηκε η στρατηγική συμμαχία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δυο χώρες. Όπως και η δέσμευση για ενίσχυση αυτής της σχέσης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ασφάλεια και η άμυνα. Εξάλλου ο Μπάιντεν το είπε καθαρά στη συνάντηση, δηλώνοντας ότι θεωρεί την Κύπρο ως «άγκυρα» των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Το αμερικανικό συμπέρασμα προκύπτει από τα γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών στη Μέση Ανατολή. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος, η εκκένωση πληθυσμών και οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν ως παραδείγματα, αυτή τη φορά όχι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα την Λευκωσία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε από πλευράς Μπάιντεν η ανάγκη για διατήρηση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή ηδιασύνδεση του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την οποία η Κυβέρνηση κρατάει ως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα. Μαζί με την τοποθέτηση του Αμερικάνου Πρόεδρου για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ναι, δεν αναφέρθηκε η μορφή λύσης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη συζήτηση μπροστά στις κάμερες. Και παρά την αμφισβήτηση και την ανησυχία μερίδας του πληθυσμού, κυβερνητικές πηγές λένε ότι εννοείται πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της επανέναρξης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Τι θα επικρατήσει και πως ακριβώς οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στο Κυπριακό θα το δούμε μελλοντικά στην πράξη. Όπως και την πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών για την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα για πολλούς, που εκφράζουν επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο.
Χριστοδουλίδης και Μπάιντεν εγκαινιάζουν τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να δοθεί μόνιμος χαρακτήρας στις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει η Κύπρος προς τις ΗΠΑ. Κάτι από το οποίο απέχουμε πολύ, καθώς απαιτούνται πολλές συζητήσεις και διαδικασίες. Σε αντίθεση με το θέμα του εμπάργκο που από ότι φαίνεται θαεπιλυθεί με την επέκταση της περιόδου ανανέωσης της απόφασης από το Κογκρέσο στα τρία ή τα πέντε χρόνια.
Πηγή: Cyprus Times